FIDEn pankkitili suljettiin!?

Shakki Suomessa ja maailmalla
Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 863
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

FIDEn pankkitili suljettiin!?

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 02 Touko 2018 13:56


pjkauppa

Re: FIDEn pankkitili suljettiin!?

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 05 Touko 2018 12:13

Pekka Kauppala
Valtataistelu on Fidessä käynyt entistä kuumemmaksi sen presidentinvaalien nyt todenteolla lähestyessä. Käyttötilijupakka on ainutlaatuinen ilman esikuvia tai vertailumahdollisuuksia, joten sitä kannattaa seurata. Siinä luodaan ennakkotapauksia ja historiaa myös shakin ulkopuolella.

Ydinasiassa, eli presidentinvaaleissa, jotka pidetään Fiden kokouksessa syyskuussa Georgiassa, ovat rintamalinjat osittain selkiytyneet. Nykyinen Fiden vallanpitäjä, varapresidentti Georgios Makropoulos on asettunut virallisesti presidenttiehdokkaaksi 9.4. Perusläntisiltä valtiolta, jotka viime vaaleissa tukivat Kasparovia, ei ole tullut merkkiä oman ehdokkaan asettamisesta. Koska ne Fiden sisällä ovat viime vuosien kiistoissa käytännössä tukeneet Makropoulosia, näyttää todennäköiseltä että sellaista ei enää tule. Viittauksen siihen antaa myös itse Makropoulosin ehdokkuus: ilman länsiblokin ytimen tukea hän todennäköisesti jäisi ilman mahdollisuuksia sen ehdokkaan ja Iljumžinovin leirien väliin.

Suuri kysymysmerkki on edelleen Venäjä. Päätös Venäjän ehdokkaasta tehdään vasta myöhemmin toukokuussa Venäjän shakkiliiton holhousneuvoston kokouksessa. Puheenjohtaja Filatovin oikea käsi, toiminnanjohtaja Mark Gluhovski on kyselyissä kieltäytynyt kommentoimasta kysymystä, kenet todennäköisesti valitaan. Yleiskokouksen suosittelemat ehdokkaat ovat Iljumžinov ja Anatoli Karpov. Iljumžinov on 26.4 vahvistanut oman ehdokkuutensa riippumatta siitä, mitä Venäjän shakkiliitto päättää. Voitonmahdollisuudet ilman oman shakkiliiton tukea olisivat silti luonnollisesti suuresti heikennetyt.

Molemmat vahvistetut ehdokkaat ovat tuoneet julki ”joukkueensa”, eli henkilöt, joita he haluavat nimitettäviksi Fiden johtopaikoille valituksi tultuaan. Makropoulos on ilmoittanut toivovansa nykyjohdon jatkavan. Iljumžinov on nimennyt toivomakseen toiminnanjohtajaksi israelilaisen Willy Icklickin.

Käyttötilikysymyksessä ei ole mitään juristisia raameja. Ei ole sopimusta, lakia, tai ohjetta edes Yhdysvalloissa, että sen valtiovarainministeriön päättämillä henkilöpakotteilla pitäisi olla vaikutusta urheilu- yms. seuroihin, joiden johdossa on niihin kuuluvia henkilöitä. Toisaalta, tällaisissa pakotteissa on huomattava, että ne ylipäänsä liikkuvat kansainvälisen oikeuden yläpuolella, eli niiden vaikutus ulottuu yksinkertaisesti sinne, minne ne halutaan kohdentaa ja päästetään kohdentamaan. UBS-pankin päätös Fiden käyttötilin sulkemisesta tapahtui monen kuukauden huhukampanjojen jälkeen, joissa Iljumžinov oli saanut Lontoossa kolme tuomioistuinvoittoa eri lehtiä vastaan, jotka olivat sellaisesta ennenaikaisesti ilmoittaneet. Virallista perustetta sulkemispäätökselle UBS kieltäytyi antamasta. Tämä viittaa siihen, että se ei ollut pakotettu siihen, mutta pakotetausta oli kuitenkin tavalla tai toisella mukana.

Sen jälkeen Fiden valtalinja on ilmoittanut, ettei se ole löytänyt sopivaa korvaa pankkia vaan harkitsee siirtää Fiden käyttövarat Katariin, jossa öljymiljonääri Mohammed Al-Hitmi on luvannut auttaa heitä maksuliikennekysymyksessä. Tässä on kyseessä perin hämärä operaatio, joka on sitäkin oudompi, koska kysymystä pankkitilin avaamisesta muissa pankeissa ei ole selvitetty puolueettomien tahojen avulla. Ja Iljumžinovin ehdottaman Bank of American, maailman yhdeksänneksi suurimman pankin, Fiden toiminnanjohtaja Nigel Freeman hylkäsi suoralta kädeltä sen amerikkalaisuuden vuoksi. Perustelu, että amerikkalainen pankki ei tulisi kysymykseen amerikkalaisten pakotteiden aikana, on kuitenkin vain näennäisesti looginen. Nimenomaan kotirintamansa hallitseva amerikkalainen suurpankki todennäköisesti voisi helpommin kuin painostuksen alla haavoittuvainen ulkomaalainen pankki todeta omille viranomaisilleen noudattavansa vain lakeja ja asetuksia. Ilmeisesti taustalla on, että Bank of Americaan on ollut yhteydessä amerikkalainen suurliikemies ja shakinharrastaja Glen Stark, josta Iljumžinov suunnittelee tehdä Fiden pääsihteerin. Häntä lähellä olevaa pankkia ei ilmeisesti haluta missään tapauksessa käyttää.

Miten Makropoulos aikoo hoitaa Fiden raha-asioita katarilaisten epävirallisten tahojen kautta, jää nähtäväksi. Näyttävää shakkiteatteria on siis odotettavissa ainakin syyskuuhun saakka.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: FIDEn pankkitili suljettiin!?

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 05 Touko 2018 16:00

Urheilusta tulee mieleen Jokerit, joka näyttää pystyvän toimimaan ihan hyvin vaikka omistajina on pakotelistalle kuuluvia henkilöitä. Sivustakatsojana tuntuu kuitenkin siltä, että vaatii aika kovaa pokkaa Iljumzhinovilta hakea uudelleen puheenjohtajuutta pakotehaitoista välittämättä.

Itselle ei myös auennut, että miksi Fiden pitäisi käyttää puolueettomia henkilöitä pankkitilikysymyksessä. Lähtökohtaisesti voisi kai ajatella, että kaikkien etu olisi saada toimiva pankkitili. Asiaa oli kai kuitenkin yritetty saada etenemään noin 20 pankin kanssa. En tiedä miten homma etenee, mutta kovin aurinkoiselta ei näytä Fiden tulevaisuus ellei muita tahoja löydy puheenjohtajaehdokkaaksi.

pjkauppa

Re: FIDEn pankkitili suljettiin!?

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 05 Touko 2018 18:57

Pekka Kauppala
Puolueettomat henkilöt voisivat olla eduksi, sillä Fiden johdon toimet kyllä herättävät epäilyksen, että vain omalle kuppikunnalle sopivaa pankkia etsitään ja että kenties ihan mielellään tyydytään katarilaisten (joiden valtio on naapurien pakotteiden kohteena...) ystävänpalveluksiin. Bank of American diskaus etsittävien pankkien joukosta on muuten käsittämätön. Mutta kieltämättä koko meno on lievästi sanoen erikoislaatuista.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: FIDEn pankkitili suljettiin!?

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 05 Touko 2018 19:14

Minun mielestäni (ja ilmeisesti monen muunkin kun 16 Fiden johtohenkilöä pyysi Iljumzhinovia eroamaan) on, että Fiden johdossa on pakotteista kärsivä henkilö. Tilanne tulee tuskin parantumaan jatkossakaan jos Iljumzhinov jatkaa uudelle kaudelle.

Mikään ei viittaa siihen, että tahallaan pyrittiin saamaan tilit toimintakyvyttömiksi, vaan tämä johtuu Iljumzhinovista.

pjkauppa

Re: FIDEn pankkitili suljettiin!?

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 05 Touko 2018 19:29

Pekka Kauppala
En minäkään, kuten kirjoitin, uskoisi, että tahallaan olisi pyritty tekemään tilejä toimintakyvyttömäksi. Mutta se, että uutta pankkia etsitään vain Makropoulosin ehdoilla ei kyllä herätä luottamusta ainakaan häneen uutena presidenttiehdokkaana.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: FIDEn pankkitili suljettiin!?

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 06 Touko 2018 00:27

pjkauppa kirjoitti:
Ilmeisesti taustalla on, että Bank of Americaan on ollut yhteydessä amerikkalainen suurliikemies ja shakinharrastaja Glen Stark, josta Iljumžinov suunnittelee tehdä Fiden pääsihteerin. Häntä lähellä olevaa pankkia ei ilmeisesti haluta missään tapauksessa käyttää.
Mielenkiintoista uutta infoa, onko Glen Starkia edes olemassa?: http://www.chessdom.com/virtual-candida ... vs-ticket/

Mikael Nouro
Viestit: 18
Liittynyt: 12 Heinä 2010 23:59
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Garde

Re: FIDEn pankkitili suljettiin!?

Lukematon viesti Kirjoittaja Mikael Nouro » 06 Touko 2018 07:24

Kirsan on vain hahmottanut nimen väärin, se on Kent, Clark.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: FIDEn pankkitili suljettiin!?

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 06 Touko 2018 10:35

Vaikea ymmärtää, että miksi noin alkeellinen huijaus olisi tehty. Itse asiassa loogisin tapahtumaketju näillä infoilla on, että joku on huijannut Iljumzhinovia ja hänen taustajoukkojaan. Tapaus tulee myös mielenkiintoisesti ilmi juuri vähän ennen kuin Venäjän shakkiliitto päättää tuestaan.

Toinen vaihtoehto sitten on, että Iljumzhinovin joukossa on hyvin epäpäteviä henkilöitä. Oli selvää, että tämä huijaus ei pysy salassa äänestykseen asti.

pjkauppa

Re: FIDEn pankkitili suljettiin!?

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 06 Touko 2018 12:50

Glen Starkista en tiedä muuta kuin mitä internetistä hänestä löytyy. Mutta tuo hänen olemassaoloaan epäilevä sivu on perin outo. Todisteena olemattomuudelle se viittaa jostain (mistä?) nappaamaansa Starkin CV:n venäläiseen versioon, josta englantilaisesta perusversiosta poiketen annetaan hänelle ansioita kahdessa sotilaskompleksiin kuuluvassa laitoksessa -joiden oikeellisuuden sivu sitten kyseenalaistaa. Ehkä kysymys Starkista ratkeaisi paremmin hänen virallisen CV:nsä http://glstark.com/yahoo_site_admin/ass ... 185527.pdf sekä hänen internet-sivustonsa glstark.com tietojen tarkistamisen kautta?!

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 68 vierailijaa