SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Shakki Suomessa ja maailmalla
Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 19 Huhti 2018 14:41

The kirjoitti: Kokous 16.1.2018 pykälä 13§...
Toimintakertomuksesta voit lukea lisää asiasta.
The kirjoitti: Parrat pärisemään, hyöty nolla.
Tai sitten lähemmäs 4000 €?

Jouko Lauronen
Viestit: 111
Liittynyt: 02 Elo 2010 09:14
Paikkakunta: Oulainen
Seura: Shakkilaakso ry

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Jouko Lauronen » 19 Huhti 2018 23:54

Nimimerkki The kehottaa katsomaan eteenpäin. Sen aika oli vuonna 2017 syyskokouksessa. Nyt kevätkokouksessa 2018 tarkastellaan edellisen kauden 2017 toimintaa, joka on jenkattava läpi. Kevätkokouksessa ei siis ole tarkoitus katsoa eteenpäin vaan tarkastella, onko edellisen kauden toiminta ollut hyväksyttävää. Toisin sanoen nyt pitää katsoa, onko jenkattu oikein ja laillisesti sekä sääntöjen mukaan.

Ei saa jäädä kuvaa villaisella painamisista tai muusta lepsuiluista. Tiedoksi myös, että esityslistalta puuttuu ainakin yksi asia, joka pyydetty sille jo vuoden 2017 puolella. Kyseessä on Chess Events Oy:n asema ja laillisuus. Hallitus ei enää voi siitä päätöstä tehdä, asian pitäisi olla listalla automaattisesti. Syyskokouksen pöytäkirjaankin asia on kirjattu tosin epämääräisesti. "Timo Lauronen esitti toivomuksen, että Chess Eventsin toimintaa selvennetään".
Asiasta siis keskusteltiin, päätöksiä ei tehty, niinpä silloisessa esityksessä olleen ehdon mukaan käsittely siirtyy kevätkokoukseen 2018.

Hannu Pihlajasalo
Viestit: 46
Liittynyt: 21 Maalis 2011 08:06
Paikkakunta: Turku
Seura: Gambiitti

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Pihlajasalo » 22 Huhti 2018 12:57

Riikka Wulff kirjoitti: En luonnollisestikaan kuvittele, että nyt kaavailtu valmennus itsessään tuottaa meille suurmestareita, vaan tämä on yksi pala sillä tiellä. Näen kuitenkin maajoukkueen itsessään tärkeänä motivaattorina. Maajoukkueen pitäisi olla paikka, johon jokainen tosissaan lajia harrastava haluaa päästä, jonne noustakseen täytyy tehdä töitä, ja kun sinne pääsee, tietää että on jo päässyt pitkälle. Näen siis maajoukkueen itsessään asiana, jonka pitäisi lisätä harjoittelumotivaatiota. Edelleen se tärkein asia on se mitä tapahtuu pelaajan arjessa, miten motivoitunut lapsi/nuori on harjoittelemaan, ja millaista valmennusta hän arjessa saa. Näen siis henkilökohtaisen valmentajan merkityksen kaikista tärkeimpänä. Maajoukkuepaikan pitäisi kuitenkin toimia kannustimena ja motivaattorina, ja se on oiva lisä muuhun harjoitteluun. Lisäksi leireillä on tärkeä sosiaalinen merkitys. Niissä tosissaan harrastavat, lahjakkaat nuoret tapaavat toisiaan, ja sopiva keskinäinenkin kisa toivottavasti vie koko kärjen tasoa eteenpäin. Maajoukkuevalmentajan pitää sitten pystyä toimimaan hyvässä yhteistyössä henkilökohtaisen valmentajan kanssa. Henkilökohtainen valmentaja on kuitenkin se, joka tuntee pelaajan pelityylin, luonteen ja rutiinit parhaiten, ja jolla on sitä kautta suurin merkitys nuoren kehitykselle. Toisaalta mikäli on nuoria, joilla ei ole säännöllistä henkilökohtaista valmennusta, korostuu sitten maajoukkuevalmentajan rooli esimerkiksi järkevän harjoittelurutiinin luonnissa.

Eli summattuna, en missään nimessä usko että maajoukkuevalmennus yksinään varmistaa vielä yhtään mitään. Mutta näen sen tärkeänä palana osana kokonaisuutta.
Ymmärrän maajoukkueleirien mahdollisen merkityksen, mutta pakko vielä kysyä, että miksi liitto satsaa nettiryhmävalmennukseen, joka ei ole tuottanut haluttua tulosta edellisen 15 vuoden aikana? Mitä muita vaihtoehtoja liitto pohti? Leireille osallistuminen on erillinen asia arkisesta harjoittelusta, mutta kysymys herää, miksi tavoitteellinen nuori, jolla on oma valmentaja, käyttäisi resurssejaan ja aikaansa yleiseen ryhmävalmennukseen? Miten liitto takaa sen, että järjestelmä hyödyttää myös näitä nuoria, varsinkin jos vielä valmennuksen evaluaatio jää pinnalliseksi?

Valmennuksen arviointiin selon nousu on osittain huono indikaattori, koska nuorten vahvuusluku saattaa nousta, vaikka harjoiteltaisiin vääriä asioita huonoilla menetelmillä. Kehitys ei muutenkaan yleensä ole lineaarista kasvua, joten lukujen tarkkailu saattaa antaa väärän kuvan lyhyellä aikavälillä. Ja miksi valmennusformaatin arviointiin ei käy edellisen 15 vuoden ajalta valmennukseen osallistuneiden selokehitykset? Toinen ongelma on pelaajilta ja heidän vanhemmiltaan saatu palaute. Varsinkin nuoremmissa ikäluokissa, jos vanhemmilla ei ole shakkitaustaa, niin valmennukseen osallistuvilla ei välttämättä ole riittävää kompetenssia arvioida valmennuksen sisältöä ja valmennusformaatin hyödyllisyyttä. Sama ongelma saattaa olla vanhemmissakin ikäluokissa, varsinkin jos pitäisi arvioida, onko valmennus sellaista, että sillä tähdätään suurmestariksi.

Resurssit ovat vähäiset, varsinkin tällä hetkellä, mutta jos aiotaan luoda jotain uutta ja tavoitteellista pitkäikäistä järjestelmää, pitäisikö sen toteutusta ja sisältöä arvioida liitonkin puolelta? Jos valmentajat vaihtuvat mahdollisesti jopa vuosittain, eikä liitto omatoimisesti seuraa yhtään valmennuksen sisältöä, niin miten käy valmennuksen jatkuvuuden? Miten tällöin liiton valmennus on osa uskottavaa urapolkua suurmestariksi? Olisi mielenkiintoista kuulla tittelipelaajien tai nettiryhmävalmennusta antaneiden mielipide asiasta.

alibaba
Viestit: 33
Liittynyt: 12 Syys 2017 09:39
Paikkakunta: Espoo

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja alibaba » 25 Huhti 2018 09:29

The: "Chessbullero puolestaan ei katsoisi edes taaksepäin vaan omaan napaan. Halusi hinnanalennusta itselleen verhoillen sitä yleiseksi eduksi..."

Hmmm... en usko, että Chessbullero on ainoa joka ajattelee niin. Minusta maksujen lisääminen, lehden ainainen pakkosyöttö, puuttuvat palvelut, huono "firman" hallinta ja sen isot tappiot ... eivät ole omaan napaan katsomista, vaan oikeata kritiikkiä. Jossain on jotain ongelmaa, eikä ne poistu kasvattamalla lisenssimaksuja. Vasaraa ei kannata käyttää vatupassina.

Olen aina ihmetellyt sitä, että miksi pyörä pitää yrittää keksiä aina vaan uudestaan ja uudestaan. Miksi pyöränteko-ohjeita ei noudeta sieltä missä pyörä pyörii sujuvasti ja tekeminen on helppoa ja tehokasta? Esim. viimeisessä Chess-lehden numerossa oli mielenkiintoinen artikkeli shakin ja yhteisön eli koulujen, kirjastojen, ... yhteistyöstä.

Mika Karttunen
Viestit: 283
Liittynyt: 19 Tammi 2012 16:11
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Mika Karttunen » 27 Huhti 2018 10:35

Hei!

Tässä pintapuolisesti liiton nettivalmennuksesta. Olen yhdessä Shakkilinnan muun valmennustiimin kanssa vastannut siitä vuodesta 2011 saakka (sitä ennen myös 2007-2008). Tuona aikana sitä on kehitetty paljon. Nykyään meillä on ollut käytössä TeamViewer-ohjelma, jossa interaktiiviset toimintamahdollisuudet valmennettavien kanssa ovat monipuolisemmat kuin alkuvuosina käytetyissä sovelluksissa. Mukaan on myös tuotu entistä enemmän interaktiivisia osuuksia itsenäisesti tehtävien nettitehtävien muodossa (Avainsiirron valmennuspuolella, joka ei näy ilman käyttäjätunnusta ja tehtävien käyttöoikeuksia). Valmennusta on siis kehitetty miltei joka vuosi, vaikka liitolta ei ole kuulunut mitään sen suuntaista vaatimusta tai toivetta. Shakkilinna luonnollisesti jatkaa ja kehittää edelleen nettivalmennustaan, vaikka liiton kanssa yhteistyö sen osalta päättyykin tähän kauteen 6.6.2018.

Shakkiliitolle Shakkilinnan pitämä valmennus on ollut erittäin halpa toteuttaa. Koko valmennuskausi (38 kertaa x 2 ryhmää, alle 1500-seloiset 1h/kerta ja yli 1500-seloiset 1,5h/kerta) on maksanut yhteensä 2000 euroa/vuosi, joka on maksettu valmennukseen osallistuville stipendeinä. Valmennukseen osallistuvat ovat itse maksaneet valmennuksesta jäljelle jäävän omavastuuosuuden.

Sitten muutama sana nettivalmennuksen tuloksista ja tavoitteista. Mielestäni kerran viikossa tapahtuva nettivalmennus on vain ja ainoastaan hyvä lisä valmennuskokonaisuudessa. Henkilökohtainen valmennus on kaikkein oleellisin asia itsenäisesti tehtävän harjoittelun ohella (valmentaja luonnollisesti ohjaa siinä valmennettavaa). Toivottavasti kukaan ei odota ihmeitä tulevalta maajoukkuevalmennukselta, jonka pääasiallisena runkona on suuri määrä nettivalmennusta. Oletan, että tämän nettivalmennuskokonaisuuden hinta liitolle on huomattavasti aikaisempaa korkeampi, vaikka siitä karsiintuu itsenäisesti suoritettavien nettitehtävien osuudet pois. Itse en ymmärrä yhtään, miksi tehtäväkokonaisuudet jätettiin pois, vaikka ne tukevat mainiosti varsinaista nettivalmennusta. Ne tekisivät nettivalmennuksesta paljon monipuolisemman.

Suhtaudun varauksella siihen, että nettivalmennuksen tuloksista voitaisiin tehdä oikeita johtopäätöksiä pelaajan kehityksen perusteella. Kyseessä on kuitenkin vain 1 kerta/viikko pidettävä valmennus. Nettivalmennus on mainio lisä, mutta ei yksinään käy määrätietoisesta ja tavoitteellisesta shakin treenaamisesta. Monilla nettivalmennukseen osallistuvilla on lisäksi omat henkilökohtaiset valmentajat. Siten on arvelluttavaa väittää, että juuri nettivalmennuksen takia nuoren vahvuusluvut ovat nousseet jollakin ajanjaksolla. Esimerkiksi olisi enemmän kuin kyseenalaista väittää, että ainoastaan minun ja/tai Shakkilinnan nettivalmennuksen ansiosta seuraavat pelaajat ovat kehittyneet sille tasolle kuin ovat: Daniel Ebeling, Vilka Sipilä, Pekka Köykkä, Jani Ahvenjärvi ja Toivo Keinänen.

Mika Karttunen

Hannu Pihlajasalo
Viestit: 46
Liittynyt: 21 Maalis 2011 08:06
Paikkakunta: Turku
Seura: Gambiitti

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Pihlajasalo » 01 Touko 2018 11:33

Karttunen kirjoitti: Tässä pintapuolisesti liiton nettivalmennuksesta. Olen yhdessä Shakkilinnan muun valmennustiimin kanssa vastannut siitä vuodesta 2011 saakka (sitä ennen myös 2007-2008). Tuona aikana sitä on kehitetty paljon. Nykyään meillä on ollut käytössä TeamViewer-ohjelma, jossa interaktiiviset toimintamahdollisuudet valmennettavien kanssa ovat monipuolisemmat kuin alkuvuosina käytetyissä sovelluksissa. Mukaan on myös tuotu entistä enemmän interaktiivisia osuuksia itsenäisesti tehtävien nettitehtävien muodossa (Avainsiirron valmennuspuolella, joka ei näy ilman käyttäjätunnusta ja tehtävien käyttöoikeuksia). Valmennusta on siis kehitetty miltei joka vuosi, vaikka liitolta ei ole kuulunut mitään sen suuntaista vaatimusta tai toivetta. Shakkilinna luonnollisesti jatkaa ja kehittää edelleen nettivalmennustaan, vaikka liiton kanssa yhteistyö sen osalta päättyykin tähän kauteen 6.6.2018.

Shakkiliitolle Shakkilinnan pitämä valmennus on ollut erittäin halpa toteuttaa. Koko valmennuskausi (38 kertaa x 2 ryhmää, alle 1500-seloiset 1h/kerta ja yli 1500-seloiset 1,5h/kerta) on maksanut yhteensä 2000 euroa/vuosi, joka on maksettu valmennukseen osallistuville stipendeinä. Valmennukseen osallistuvat ovat itse maksaneet valmennuksesta jäljelle jäävän omavastuuosuuden.

Sitten muutama sana nettivalmennuksen tuloksista ja tavoitteista. Mielestäni kerran viikossa tapahtuva nettivalmennus on vain ja ainoastaan hyvä lisä valmennuskokonaisuudessa. Henkilökohtainen valmennus on kaikkein oleellisin asia itsenäisesti tehtävän harjoittelun ohella (valmentaja luonnollisesti ohjaa siinä valmennettavaa). Toivottavasti kukaan ei odota ihmeitä tulevalta maajoukkuevalmennukselta, jonka pääasiallisena runkona on suuri määrä nettivalmennusta. Oletan, että tämän nettivalmennuskokonaisuuden hinta liitolle on huomattavasti aikaisempaa korkeampi, vaikka siitä karsiintuu itsenäisesti suoritettavien nettitehtävien osuudet pois. Itse en ymmärrä yhtään, miksi tehtäväkokonaisuudet jätettiin pois, vaikka ne tukevat mainiosti varsinaista nettivalmennusta. Ne tekisivät nettivalmennuksesta paljon monipuolisemman.

Suhtaudun varauksella siihen, että nettivalmennuksen tuloksista voitaisiin tehdä oikeita johtopäätöksiä pelaajan kehityksen perusteella. Kyseessä on kuitenkin vain 1 kerta/viikko pidettävä valmennus. Nettivalmennus on mainio lisä, mutta ei yksinään käy määrätietoisesta ja tavoitteellisesta shakin treenaamisesta. Monilla nettivalmennukseen osallistuvilla on lisäksi omat henkilökohtaiset valmentajat. Siten on arvelluttavaa väittää, että juuri nettivalmennuksen takia nuoren vahvuusluvut ovat nousseet jollakin ajanjaksolla. Esimerkiksi olisi enemmän kuin kyseenalaista väittää, että ainoastaan minun ja/tai Shakkilinnan nettivalmennuksen ansiosta seuraavat pelaajat ovat kehittyneet sille tasolle kuin ovat: Daniel Ebeling, Vilka Sipilä, Pekka Köykkä, Jani Ahvenjärvi ja Toivo Keinänen.
Luettuani Mikan viestin tulee lähinnä mieleen, miksi liitto yhdessä valmentajien kanssa ei voisi ruveta rakentamaan laaja-alaista valmennusjärjestelmää, jossa toteutuu entistä paremmin pitkäjänteisyys ja tarkentuu toivottu uskottava urapolku. Liitolla on tuntunut olevan aina halua valmennuksen kehittämiseen, mutta suunta on puuttunut ja resursseja ei ole ehkä käytetty järkevimmällä tavalla. Liitto on esim. kirjannut jo useamman vuoden ajan toimintasuunnitelmiinsa valmennusta mittaavat indikaattorit, mutta en ole kertaankaan kuullut mitään tilastoja indikaattorien perusteella kerätystä datasta tai miten liitto on sitä hyödyntänyt. Valmennukselle olisi kuitenkin löydettävissä suunta. Suomessakin on tietämystä, jota liitto voisi hyödyntää. Liitto saattaisi saada vastauksia, miten valmentajien osaamista voitaisiin kehittää urapolun eri tasoilla, miten maajoukkueen valmennus kannattaisi toteuttaa ja miten nyt keskustelun aiheena ollut nuorten valmennus kannattaisi rakentaa.

Esimerkiksi Mika itse tuntee mm. liiton järjestelmät, resurssit, valmennuksen työkalut sekä toimintaympäristön koulukerhoista kilpapelaamiseen ja aina maajoukkueeseen asti. Tomi Nybäck on toteuttanut sen, mistä liitto haaveilee. Maajoukkueen nykyinen/entinen valmentaja Kaido Külaots on myös valmentanut nuoria menestyksekkäästi, esim. tietääkseni suurmestari Ladvaa. Tutsin pietarilainen Maxim Turov on viime vuonna annetun haastattelun mukaan ennen kaikkea valmentaja. Hän on valmentanut useamman vuoden mm. Norjassa. Lisäksi liigassa pelaa sellaisia pelaajia kuin Shirov ja Rakhmanov. Ja jos olen ymmärtänyt oikein, suomalaisilla on hyviä yhteyksiä Norjaan, tietysti myös muihin pohjoismaihin, Baltian maihin, Pietariin…

Liitto voisi kaiken maajoukkuevalmennuksen ohessa tukea tulevaisuudessa myös hyvää harrastuneisuutta. Jo mainitun nettiryhmävalmennuksen lisäksi liitto voisi esim. välittää valmentajia. Muutamaan valmennuskertaan käytettävillä valmentajille voisi olla kysyntää samalla tavalla kuin esim. kuntoilupuolella personal trainereillä. Eettinen työryhmä tätä ehdotti muutama vuosi sitten pohtiessaan alueellisia eroja. Mahdollisuuksia on paljon, kuten myös tietämystä, sitä pitäisi vain hyödyntää aikaisempaa enemmän.

Tasapeli
Viestit: 107
Liittynyt: 09 Syys 2011 18:31
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Tasapeli » 02 Touko 2018 17:38

Suomisportista ei paljon keskusteltu, mutta ehkä samaan aikaan ensivuonna kun nähdään kuinka kalliiksi lopulta tullut.
Mainittiin että maksaa 1euro per henkilö ja halvempi kuin entinen tapa. Paitsi että lisenssikirje on mahdollista laittaa suurimmalle osalle lehden mukana, jolloin lisäkustannus 0

Panu Laine
Viestit: 398
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 02 Touko 2018 20:44

Tasapeli kirjoitti:... Paitsi että lisenssikirje on mahdollista laittaa suurimmalle osalle lehden mukana, jolloin lisäkustannus 0
Minä kun luulin, että
  • Lisenssikirje tulostetaan jollekin paperille, joka maksaa
  • Sen kirjeen tulostaminen maksaa
  • Sen tulosteen ripustaminen lehden mukaan maksaa sekin - meneekö paketti kuoreen, muoviin vai nidotaanko kiinni - ei aavistustakaan - mutta jotain maksaa
  • Nyt rekisterinpito on automatisoitu - ennen piti vahdata pankkitiliä, poimia sieltä lisenssisuoritukset, tunnistaa maksaja jotenkin ja päivittää erillistä lisenssirekisteriä ja sitten vielä lisätä lisenssimerkki selo-listalle (voi olla nykyään automatisoitu), varmaan päivittää jotakin maksutilastoa ... ja ehkä jotakin muutakin. Kontaktoida ne, jotka maksoivat väärän hinnan ja vahdata ne täydentävät suoritukset. Olen kuvitellut, että tämä on työtä, työ maksaa.
  • Mutta ehkä postimaksu ei suurene, kun mukana on toinen lähetys, en tiedä.
  • Ja sitten pitää kuitenkin postittaa erikseen niille, joille ei mene lehteä. Ja jotenkin tunnistaa nämä lähetettävät ja rustata nimi/osoitetiedot ja tulostaa ja kuorittaa ja nuolla postimerkit ja kiikuttaa postiin ...
  • Sen vanhan rekisterijärjestelmän ylläpito ja aika lailla ajankohtainen remontointi tai uusiminen vastaamaan mm. GDPR tietosuojavaatimuksia (voimaan 25.5.2018) sen sijaan, että käytetään valmista nimenomaan tätä asiaa varten tehtyä SuomiSportia, jonka kehitys- ja ylläpitokustannukset jakaa useat kymmenet liitot
Tasapeli, tuu liiton hommiin, pliis, tai kerro kuinka tämä hoituu ilmaiseksi (eikun lisäkustannus 0)!

Tasapeli
Viestit: 107
Liittynyt: 09 Syys 2011 18:31
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Tasapeli » 03 Touko 2018 17:39

Kommentin paperin maksullisuudesta voi jättää omaan arvoonsa. Erillinen lähetys on se josta aiheutuu todellisia kustannuksia. Lehti on käytännössä sidottu lisenssiin, riittää jos siinä yhteydessä on maksu jossain muodossa.

Tilinumeron ja summan voi lisäksi laittaa suoraan liiton sivuille, tämän kustanus ainakin 0 ja ajaa saman asian kuin Suomisport.

Ei näytä paljon huolettavan, että tähän on sitouduttu nyt vuosiksi eteenpäin. Ei myöskään parane luottaa tuohon, että hinta pysyy euro per henkilö. Nouseeko kuin postimaksut joka vuosi?
Panu Laine kirjoitti: Tasapeli, tuu liiton hommiin, pliis
Kiitos tarjouksesta, mutta valitettavasti on jo työ ohjelmistosuunnittelijana (johon kuuluu myös tietokantapalvelinten tekninen ylläpito). Voin sanoa, että itse en olisi ulkoistanut, parempi ollut pitää rekisteri omassa hallinnassa.

Petri Pitkänen
Viestit: 211
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 04 Touko 2018 18:28

GDPR teki sen että itse hallussa pitäminen ei ole varmaankaan ollut mielekäs vaihtoehto. Nyt vastuullinen reksisterinpitäjä on SUL joka vastaa melkoisesta osasta asioita. Se 1€ nuppi on maksunvälitysyhtiön veloitus. SUL ei siinä mitään saa. Ja maksunvälitysyhtiön voi kilpailuttaa säännöllisesti, mikä pitänee kustannukset kurissa. Kun ollaan yhteisessä systeemissä vaikka sali-bandyn kanssa niin ostovoima riittää neuvotteluun. Shakkiliitolla sitä ei olisi.

Ja kirjeiden kanssa puljaamisesssa tulee yhä maksuseuranta vaikka ne olisi lehden mukana. Nyt se on automatisoitu. Se yksinään tekee helposti sen euron/kappale.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 150 vierailijaa