SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Shakki Suomessa ja maailmalla
Riikka Wulff
Viestit: 55
Liittynyt: 15 Elo 2017 18:59
Paikkakunta: Lempäälä

SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Riikka Wulff » 05 Huhti 2018 15:11

Shakkiliiton hallitus kokoontui eilen toisen kerran tänä vuonna. Asialista oli pitkä kuin nälkävuosi, vaan hienosti saimme silti käsiteltyä asiat sovitussa kolmessa ja puolessa tunnissa. Keskustelua oli paljon, ja sitä käytiin rakentavassa ja hyvässä hengessä. Äänestyksiä ei tarvittu, vaan kaikista asioista löytyi keskustellen yhteinen näkemys. Alla tiivistelmä oleellisista käsitellyistä asioista, kaikille näistä kiinnostuneille. Emme jatkossa julkaise varsinaisia pöytäkirjoja, vaan tämä heti kokouksen jälkeen kirjoitettava tiivistelmä hoitaa tiedottamisen. Kokouksissa käsitellään välillä sellaisiakin asioita, jotka esimerkiksi henkilösuojalain kannalta eivät ole julkisia. Tiedotamme kuitenkin avoimesti ja nopeasti kaikesta oleellisesta, ja tämä tiivistelmä on itse asiassa huomattavasti informatiivisempi kuin varsinainen pöytäkirja. Foorumilla on myös helppo kommentoida ja kysyä, jos ja kun käsiteltävät asiat herättävät kysymyksiä.

t. Riikka

----------------------------------------------

Liiton taloustilanne, saadun lahjoituksen käyttäminen ja tilinpäätös
Lyhyesti todettuna liitolla on paha talouskriisi. Kiitos tammikuussa saadun rahalahjoituksen kassatilanne on hyvä, mutta talous muuten aivan kuralla. Viime vuoden tappio oli lopulta lähes 37.000 €, mikä tarkoittaa että kaikki edellisten vuosien voittovarat, ja vähän enemmänkin, on nyt syöty kahden edellisen vuoden tappioihin. Viimeisten vuosien aikana on tehty lukuisia pieniä päätöksiä, joilla rahankäyttö lisääntyy tonnin sinne, toisen tänne, ja yhdessä nämä ynnäävät isoihin puroihin. Kun tähän yhdistää lisenssitilanteen, meillä on maksettuna noin 300 lisenssiä vähemmän kuin viime vuonna, niin tilanne on erittäin huono. Iso osa vuoteen 2018 vaikuttavista talouspäätöksistä on tehty jo viime vuoden puolella, joten realismia on se että myös tämä vuosi tulee olemaan tappiollinen. Nyt voimme enää vaikuttaa siihen miten pahasti vuosi 2018 tulee olemaan tappiolla. Sovimme hallituksen kanssa että tavoite on nyt kääntää jokainen kivi nurin ja löytää konkreettiset säästökohteet. Laadimme myös realistisen talousarvion vuoden 2019 loppuun asti. Ensi vuonna meidän täytyy päästä nollatulokseen. Valitettavasti tämä tilanne tarkoittaa sitä, että lähes kaikelle ei-pakolliselle rahankäytölle täytyy sanoa ei. Poikkeuksen tähän tekee lahjoitusvarojen kohdistus. Päätimme että saadusta 100.000 € lahjoituksesta käytetään tänä vuonna maksimissaan 35.000 €. Pääasiallinen käyttökohde on koulushakkityön edistäminen, tämän lisäksi osa rahasta käytetään maajoukkueen/-joukkueiden tukemiseen.

Maajoukkueiden valmennus
Hallituksen kokouksessa oli käsiteltävänä nuorten maajoukkuevalmentajan valinta ja yleisen maajoukkueen suunnitteluryhmän esitys valmennuksesta ja valmentajasta. Nuorten maajoukkueen valmentajaksi oli lopulta vain kaksi ehdokasta, yhden tarjoajan vetäydyttyä kisasta. Tehtävään valittiin Kalle Kiik. Seuraavaksi varmistetaan nuoren maajoukkuevalinnat. Maajoukkuevalmennus toteutuu, mikäli ehdot täyttäviä, kiinnostuneita nuoria on vähintään 10. Liitto maksaa valmennuksen kuluista 50%, toinen 50% on nuorten itsensä maksettavana. Lisäksi käsittelimme yleisen maajoukkueen suunnitteluryhmän tekemän esityksen maajoukkuevalmennuksesta. Liiton rahatilanteesta johtuen jouduimme tekemään valinnan nuorten maajoukkueen ja aikuisten maajoukkueen välillä, ja valinta oli nuorten maajoukkue. Aikuisten asia jäi pöydälle, siihen palataan syksyn kokouksessa, kun meillä on parempi näkymä liiton rahatilanteeseen. Samassa yhteydessä katsotaan kokonaisuutena avoimen maajoukkueen ja naisten maajoukkueen tilanteet. Tosiasia on joka tapauksessa se, että priorisointia on pakko tehdä. Rahaa kun ei valitettavasti taida nyt tipahtaa mistään lisää, ainakaan tähän hätään.

Turnausjärjestäjän ohjesääntö
Jokaisen kisajärjestäjän tehtävänä on ilmoittaa liitolle turnausten jälkeen osallistujamäärä (erikseen nuoret ja aikuiset), toimitsijat ja mahdolliset maksetut kertalisenssit. Varmaan muutama muukin asia, mutta oleellista siis on että kisajärjestäjä ilmoittaa nämä tiedot, ja tilittää sitten liitolle pelaajakohtaiset maksut. Nyt tämä käytäntö on ollut hivenen vaihteleva, ja maksuja on roikkunut syystä jos toisestakin. Jatkossa toimintamallia selkeytetään. Kisajärjestäjän velvollisuus on ilmoittaa kaikki tarpeelliset tiedot yhdellä simppelillä lomakkeella, ja liitto laskuttaa sitten järjestäjää tämän ilmoituksen pohjalta. Pieni, mutta arkea helpottava muutos.

Chess’n Jazz
Törmäsimme ihan uudenlaiseen shakkiin liittyvään projektiin, kun Chess’n Jazz hankkeen puuhamiehenä toimiva vantaalainen saksofonisti, säveltäjä ja kapellimestari William Suvanne oli yhteydessä liiton toiminnanjohtajaan. Chess’n Jazz on shakin ja jazzin kokonaisuus. Se on sekä syksyllä julkaistava jazz-albumi että tapahtuma, joka yhdistää jazz-konsertin ja ennen konserttia pelattavan shakkiturnauksen. Chess’n Jazz yhdistää shakin harrastajia ja jazz-musiikin ystäviä. Chess’n Jazz-projektin tarkoitus on rikkoa kulttuurin ja urheilun välisiä rajoja sekä tuoda kahden toisistaan erillään olevan alan toimijoita yhteen. Liittona tavoittelemme luonnollisestikin lisää näkyvyyttä shakille, ja sitä kautta uusia harrastajia mukaan seuratoimintaan. Kunkin paikkakunnan tapahtumassa onkin tiiviisti mukana paikallinen shakkiseura. Chess’n Jazz -konserttikiertue toteutuu syksyllä 2018. Vuonna 2019 konserttikokonaisuus olisi tarkoitus viedä ulkomaille. Tämä jää toki nähtäväksi, ensin pitää onnistua Suomessa, mutta tämä on tällainen pää pilvissä, jalat maassa tyyppinen lähestyminen. Teimme hallituksessa päätöksen olla hankkeessa mukana, ja käyttää toiminnanjohtajamme Markon aikaa tämän asian edistämiseen. Sen sijaan puhdasta rahaa emme hankkeelle luvanneet, johtuen edellä kuvatusta liiton taloustilanteesta.

Tuomaritoiminta jatkossa
Kuten tässä on käynyt jo tovi sitten ilmi, oli päätös tuomaritoimikunnan lakkauttamisesta selkeä virhe. Onneksi virheet voi pääsääntöisesti korjata, ja niin tämänkin. Mika Hakalan johdolla toimiva väliaikainen tuomaritoimikunta kokoontui muutamaan otteeseen, ja laati hallitukselle jatkosta ehdotuksen, joka myös hyväksyttiin. Ehdotuksen mukaisesti esitämme kerhojen kokoukselle sääntöjen kohtaan 10 lisäystä: ”Hallituksen apuna voi olla pysyviä tai tilapäisiä toimikuntia, jotka hallitus asettaa. Pysyvien toimikuntien ohjesäännöt hyväksyy kerhojen kokous.” Ja tuomaritoimikunta olisi sitten jatkossa pysyvä toimikunta. Shakkituomaritoimikuntaan kuuluu 3-6 jäsentä, joilla tulee olla vähintään shakkituomarin arvo ja joilla on Fide-lisenssi. Shakkituomarit esittävät vuotuisessa kokouksessaan hallitukselle toimikunnan jäsenet ja puheenjohtajan. Jäsenten toimikausi on 2 vuotta valinnasta.

Hallituksen toimintamalli
Shakkiliiton hallituksella on ollut menneinä vuosina hyvin operatiivinen rooli, mikä on tarkoittanut myös sitä että aina puheenjohtajan vaihtuessa, vaihtuvat myös tietyt toimintatavat. Tämä ei ole tarkoituksenmukaista, vaan liiton toimintaa tulee johtaa toiminnanjohtajan toimesta. Liiton hallitus puheenjohtajansa johdolla varmistaa että toteutamme kerhojen kokouksen hyväksymää toimintasuunnitelmaa, ja teemme tarvittaessa muutoksia ja päivityksiä strategiaan. Operatiivisen toiminnan pitää kuitenkin olla toiminnanjohtajan hallussa. Näin tekemisessä säilyy punainen lanka, vaikka hallitukset ja puheenjohtajat vaihtuvat. Lisäksi hyvän hallinnon kannalta on ongelmallista, jos puheenjohtaja käyttää taloudellista valtaa päivittäisissä asioissa. Puheenjohtajaa kun ei periaatteessa valvo kukaan. Jatkossa esimerkiksi liiton puheenjohtajilla ei ole liiton luottokorttia, eikä liiton puheenjohtaja tee arjessa rahankäyttöön liittyviä operatiivisia päätöksiä. Nämä ovat kaikki toiminnanjohtajan vastuulla. Hallitus luonnollisesti linjaa jatkossakin isommat taloudelliset kysymykset, ja hallitus on se elin, joka valvoo toiminnanjohtajan tekemistä. Kuten missä tahansa liitossa, tai yrityksessä (toki yrityksessä on toimitusjohtaja, ei toiminnanjohtaja, mutta periaate on ihan sama).

Muut asiat
Isompien asiakokonaisuuksien lisäksi listalla oli muutamia juoksevia asioita, jotka kylläkin ovat luonteeltaan sellaisia, että jatkossa nämä kulkevat toiminnanjohtajan tai toimikuntien päättäminä, ei hallituksen agendalla. Vaan joka tapauksessa valitsimme toiminnanjohtajan esityksen mukaisesti Fide Rating Officeriksi Jyrki Kytöniemen, täydensimme JSM-toimikuntaa Timo Munukalla, ja hyväksyimme toimikuntien kulukorvaukset (Selolaskijalle maksetaan 500 € korvaus/vuosi, JSM-toimikunnalle maksetaan 700 € + pj:n lisenssi / vuosi, tuomareille maksetaan puolipäiväraha + matkakorvaus halvimman kulkuneuvon mukaan, hallituksen jäsenille puolipäiväraha + matkakorvaus halvimman kulkuneuvon mukaan ja Fide Rating Officerille puhelinkulut).

Tasapeli
Viestit: 107
Liittynyt: 09 Syys 2011 18:31
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Tasapeli » 05 Huhti 2018 17:16

Mainittakoon "lisenssikirje" saapui tänään ja tarjolla oli myös kaivattu tilinumero vaihtoehto.
Tarkoittaako sitä, että jos maksaa tilille, niin välttyy siltä että henkilötiedot kirjataan Suomisporttiin?

Velhotar
Viestit: 9
Liittynyt: 18 Loka 2016 10:25
Paikkakunta: Helsinki

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Velhotar » 05 Huhti 2018 20:06

Hei,

kiitos Riikka nopeasta tiedottamisesta.

Maajoukkueiden valmennus -alaotsikon alla on seuraava kappale:

” Liiton rahatilanteesta johtuen jouduimme tekemään valinnan nuorten maajoukkueen ja aikuisten maajoukkueen välillä, ja valinta oli nuorten maajoukkue. Aikuisten asia jäi pöydälle, siihen palataan syksyn kokouksessa, kun meillä on parempi näkymä liiton rahatilanteeseen. Samassa yhteydessä katsotaan kokonaisuutena avoimen maajoukkueen ja naisten maajoukkueen tilanteet. Tosiasia on joka tapauksessa se, että priorisointia on pakko tehdä. Rahaa kun ei valitettavasti taida nyt tipahtaa mistään lisää, ainakaan tähän hätään.”

Viitataanko kokonaisuuden katsomisella
A) Molempien joukkueiden valmennustilanteen katsomiseen?
B) Molempien joukkueiden olomassaolon katsomiseen?
C) Jotain muuta?

Katsotaanko ”avoimen” maajoukkueen ja naisten maajoukkueen tilanne erikseen vai koskeeko katsominen yhteisesti joukkueita?

Riikka Wulff
Viestit: 55
Liittynyt: 15 Elo 2017 18:59
Paikkakunta: Lempäälä

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Riikka Wulff » 06 Huhti 2018 08:17

Tasapeli kirjoitti:Mainittakoon "lisenssikirje" saapui tänään ja tarjolla oli myös kaivattu tilinumero vaihtoehto.
Tarkoittaako sitä, että jos maksaa tilille, niin välttyy siltä että henkilötiedot kirjataan Suomisporttiin?
Vahva toimeemme on, että kaikki kynnelle kykenevät edelleen maksaisivat lisenssinsä Suomisportissa. Teimme analyysiä maksamattomista lisensseistä, ja valtaosa johtunee siitä, että koko asia on mennyt ohi, kun lisenssikirjettä ei ole tullut. Ja sitten on toki niitäkin, jotka eivät ole halunneet maksaa Suomisportissa. Joten täytyy pitää tätä vuotta vielä siirtymäaikana, minkä johdosta maksu on mahdollista myös vanhaan tapaan suoraan tilille. Tämä aiheuttaa toki nyt hieman harmaita hiuksia, kun meille syntyy rinnakkainen rekisteri.
Velhotar kirjoitti: Viitataanko kokonaisuuden katsomisella
A) Molempien joukkueiden valmennustilanteen katsomiseen?
B) Molempien joukkueiden olomassaolon katsomiseen?
C) Jotain muuta?

Katsotaanko ”avoimen” maajoukkueen ja naisten maajoukkueen tilanne erikseen vai koskeeko katsominen yhteisesti joukkueita?
Katsominen koskee yhteisesti maajoukkueiden kokonaistilannetta. Eli millaista valmennusta ja millaisilla ehdoilla pitäisi millekin ryhmällä olla. Nyt tosiaan ainoa päätös tehtiin nuorten maajoukkueesta.

Chessbullero
Viestit: 51
Liittynyt: 14 Marras 2016 08:53
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LeppSisu

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Chessbullero » 07 Huhti 2018 18:27

Noin 300 lisenssipelaajan vähennys edellisvuoteen on aika suuri. Kannattaisikohan harkita lisenssimaksun alentamista?

Tunnetusti hinnan alentaminen lisää kysyntää (vrt. VR:n hintojen alentaminen lisäsi huomattavasti VR:n lippujen kysyntää ja VR:n tuloja).

Tasapeli
Viestit: 107
Liittynyt: 09 Syys 2011 18:31
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Tasapeli » 07 Huhti 2018 21:08

Chessbullero kirjoitti:Noin 300 lisenssipelaajan vähennys edellisvuoteen on aika suuri. Kannattaisikohan harkita lisenssimaksun alentamista?
Nyt kyse ei enää ole hinnasta, en halua luovuttaa henkilötietoja ulkoistettuun verkkopalveluun.

Paljonko maksaa ainaislisenssi (ilman tietoja Suomisporttiin)?

Petri Pitkänen
Viestit: 243
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 08 Huhti 2018 09:06

maksamattomuuden syitä on varmaan paljon ja hetun luovuttaminen ei varmasti ole se yleisin. Ja kun siellä SLU hallinnoimassa rekisterissä on jo yli satojentuhansien suomlaisen HETU ja ahdistusta siitä tuntuu tulevan vain muutamassa pienemmässä liitossa. Palvelun tilaaja on SLU ja sitäkautta järjestelmä tilaajan resurssit ovat riittävät luotettavan järjestelmän suunnitteluun ja ja ylläpitoon. Meidän tapauksessa tuolla HETUlla ei suurta hyötyä saavuteta kun taidamme yksiharvoista joissa lisenssi ei edellytä vakuutusta, mutta järjestelämän logiikka suunnitellaan niiden huomattavasti suurempien käyttäjämassojen mukaan.

Hannu Pihlajasalo
Viestit: 49
Liittynyt: 21 Maalis 2011 08:06
Paikkakunta: Turku
Seura: Gambiitti

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Pihlajasalo » 08 Huhti 2018 17:44

Nyt kun talous vaikuttaa olevan todella tiukoilla ja puhutaan valmennukseen käytettävistä varoista, niin kiinnostaisi tietää:

a) Mitkä ovat liiton tavoitteet valmennuksen suhteen yleisen sarjan maajoukkueen ja naisten maajoukkueen kanssa, jos valmennus toteutetaan taas jossain vaiheessa? Kokeeko liitto sen kuinka hyödylliseksi taloudellisiin satsauksiin nähden? Mitä mieltä pelaajat ovat tästä valmennuksesta ja sen tarpeellisuudesta?

b) Mitkä ovat liiton pidemmän aikavälin tavoitteet nuorten valmennuksen suhteen? Miten nuoret ja heidän vanhempansa kokevat liiton nykyisen valmennuksen tukevan omia tavoitteitaan? Miten liitto aikoo evaluoida valmennusta (sen sisältöä ja pedagogista puolta)?

Riikka Wulff
Viestit: 55
Liittynyt: 15 Elo 2017 18:59
Paikkakunta: Lempäälä

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Riikka Wulff » 09 Huhti 2018 08:19

Tässäpä vastauksia.

a) Tavoitteena kaikessa valmennuksessa on saada Suomeen uusia suurmestareita. Jos ja kun valmennusta taas tuetaan, pitää sen johtaa tasonnousuun. Kuten avoimen maajoukkueen työryhmä oli omassa esityksessään todennut, olisi myös nuorille tärkeää että nuorten maajoukkueesta on uskottava polku avoimeen maajoukkueeseen.

b) Tässä on osittain sama vastaus, eli pidemmän aikavälin tavoitteena on tukea uusien suurmestareiden synnyttämistä. Mitä tulee nuorten ja heidän vanhempiensa suhtautumiseen, niin ei taida olla yhtä tapaa miten asiaan suhtaudutaan. Osa kokee hyödyllisenä, osa ehkä hieman vielä empii. Edellytys nuorten maajoukkueen syntymiselle on että vähintään 10 ehdot täyttävää nuorta lähtee mukaan. Mikäli valmennus toteutuu, kysymme nuorilta ja heidän vanhemmiltaan säännöllisesti palautetta valmennuksen onnistumisesta. Mittarina toimi lukujen kehitys, sekä absoluuttisesti että suhteessa maailmanlistaan. Meidän pitäisi saada aikaan selkeä tasonousu, olemme nyt pahasti jäljessä esimerkiksi muita Pohjoismaita, muutamia yksittäisiä pelaajia lukuunottamatta.

Tämä valmennus on vaikea kysymys tässä rahatilanteessa. Se kuitenkin lopulta koskee hyvin pientä joukkoa pelaajia. Mutta se pieni joukko on varsin tärkeä, jo senkin takia, että tavoitteellisesti shakkiin suhtautuvat, kilpailevat nuoret kokisivat, että shakki tarjoaa heille uskottavan pelaajan polun.

Valtaosa panostuksista, sekä suoraan rahallisesti että ajallisesti, on tarkoitus käyttää koulushakkityön edistämiseen, ja sitä kautta isomman harrastajajoukkoon tavoittamiseen. Olisi myös ihan ensiarvoisen tärkeää luoda uskottava polku koulushakista seuratoiminnan pariin, ja sitten pitää seuroissa huolta nuorista. Oma poikani osallistui viikonvaihteessa nuorten pikashakin joukkuekisoihin, ja tuntui olleen todella hauska turnaus. (Saulille iso kiitos taas mainioista järjestelyistä!) Mutta harmillisen vähän tuolla oli joukkueita mukana. Monessako seurassa tehtiin aktiivisesti töitä sen eteen, että tuonne saataisiin joukkue tai useampi? Ja niiltäkin osin kuin siellä oli joukkueita, niin kasattiinko ne seuran vai vanhempien toimesta?

Meillä on siis paljon panostuskohteita ja paljon tarvetta kehittää tekemistä, mutta kovin vähän rahaa. Priorisointia on pakko tehdä. Helppoa tämä ei tule olemaan, ja niukkuutta tullaan todennäköisesti jakamaan vähän joka suunnalle. Olen itse asennoitunut niin että tämä vuosi menee siinä että yritämme saada talouden tasapainoon, ensi vuonna saamme toivottavasti nollatuloksen, ja sitten vuonna 2020 päästään eteenpäin ilman kriisejä. Toivottavasti. Sen eteen teen nyt itse töitä, että 2019 syyskokouksessa valittava uusi hallitus pääsisi sitten aloittamaan työnsä vähän helpommasta tilanteesta.

Chessbullero
Viestit: 51
Liittynyt: 14 Marras 2016 08:53
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LeppSisu

Re: SSL hallituksen kokous 4.4.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Chessbullero » 09 Huhti 2018 08:51

Päivän Kauppalehdessä (9.4) on Lemusvirran (perintö)verotusta koskeva kolumni. Siinä on kappale, jossa todetaan:

”Ruotsissa toteutettiin useita verouudistuksia vuodesta 2000 alkaen. Vuoteen 2014 mennessä veroaste oli laskenut 51 prosentista 44 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Vaikka veroja laskettiin ja poistettiin, verokertymä oli kasvanut inflaatioputsattuna noin 25 miljardilla eurolla”.

Suomen shakissa (lisenssi)pelaajamäärä on laskenut jo vuosikausia samoin kuin esim. osallistujamäärä viikonlopputurnauksiin. Tämän pelaajamäärän vähenemisen aikana on kuitenkin nostettu säännönmukaisesti sekä lisenssimaksuja että osallistumismaksuja viikonlopputurnauksiin.
Kiinnostaisi tietää, paljonko Shakkiliiton johdossa on pohdittu hinnankorotusten ja pelaajamäärien vähenemisen välistä suhdetta?

Kannattaa lisäksi ehkä huomioida, että nykyisin voi pelata shakkia rajattomasti täysin ilmaiseksi netissä.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 72 vierailijaa