Nuorten maajoukkue

Shakki Suomessa ja maailmalla
Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 14 Helmi 2018 15:01

Liiton sivuilla on julkaistu uudet kriteerit sekä toteutus nuorten maajoukkueen suhteen. Toteutus vaikuttaa hyvin kunnianhimoiselta mutta sisältää mielestäni monia kohtia joita kannattaisi vielä pohtia:

1. Mikä funktio on enää nuorten ja koululaisten SM-kisoissa pelaajille, jotka eivät kuulu maajoukkueryhmään (ainakin poikani vaikuttaa uuteen systeemiin hyvin pettyneeltä)? Mielestäni vanha systeemi, jolla kisoissa menestyneet saivat edustuspaikat oli huomattavasti parempi ja tasa-arvoisempi.

2. Maantieteellinen eriarvoisuus: Suosiiko selolukuun perustuva systeemi paikkakuntia, joissa pelataan paljon turnauksia?

3.Pelaajasopimukset: Onko oikein vaatia osallistumista 50% omakustannusvastuulla valmennukseen kun pelaajilla voi olla esimerkiksi henkilökohtaisia valmentajia (tällainen valmennus on todennäköisesti jopa tehokkaampaa)? Suositaanko tässä maajoukkuevalmentajan tuloja henkilökohtaisten valmentajien kustannuksella?

4. Päävalmentajan rooli: Onko vastuu liian suuri kun pelaajisto on kuitenkin runsaslukuinen ja eritasoisia pelaajia sisältävä?

5. Menevätkö edustuspaikat liian suppealle pelaajistolle? Kynnyt maajoukkuepelaajien ja muiden välillä kasvaa.

6. Ovatko pelaajasopimukset tarpeellisia? Mielestäni shakkia kuuluisi saada myös harrastaa vapaamuotoisesti ja tässä tapauksessa heikomman maajoukkueryhmään kuuluvan pelaajan suosiminen on mielestäni väärin.

Kristian Aura
Viestit: 46
Liittynyt: 16 Tammi 2016 11:28
Paikkakunta: Helsinki
Seura: HSK

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Kristian Aura » 14 Helmi 2018 17:35

Tuo selolukukriteeri on kyllä varsinkin nuorimpien osalta aika ongelmallinen.
Jos vaikka alle kymmenvuotiaana käy ulkomailla esim. MM-kisoissa, vastaan voi tulla kivikovia elottomia. Selolaskennassa nämä tulkitaan muistaakseni 1100-lukuisiksi (ehkä tämä on nykyään muuttunut?).
Nämä ovat todellisia selontappokeikkoja pahimmillaan ja saattavat tämän takia latistaa nuoren pelaajan intoa lähteä näihin muuten tosi kivoihin ja antoisiin pippaloihin samalla kun ne tietysti vääristävät kotimaista selovertailua vaikka pelejä olisi alla sata. Samalla tietysti pitäisi keskittyä pelin kehittymiseen ja siitä nauttimiseen, eikä tuijotella niitä lukuja liikaa liian nuorena. Se saattaa ainakin hyvin nuorilla (ja heidän valmentajillaan) hillitä pelirohkeutta ja kamppailullisuutta. Toki, jollain kriteereillähän valinnat on tehtävä ja kyllähän selojen kehityksen seuraaminen myös toisaalta inspiroi.

Riikka Wulff
Viestit: 55
Liittynyt: 15 Elo 2017 18:59
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Riikka Wulff » 14 Helmi 2018 20:07

Tämä nuorten maajoukkueasia on varmasti omiaan herättämään keskustelua, mikä on hyvä juttu. Keskustelu kun jalostaa ajattelua. Ensin pari sanaa taustoista, sitten kommentoin Riston esittämiä varsin aiheellisia kysymyksiä.

Lähdemme nyt panostamaan aiempaa enemmän lasten ja nuorten shakin harrastamisen molempiin päihin, toisaalta koulushakkiin, eli shakin ilosanoman levittämiseen ja harrastajamäärien kasvattamiseen, ja toisaalta sitten terävimmän kärjen laajentamiseen ja Suomen shakkitason nostamiseen. Tavoitteena nuorten maajoukkueen osalta on tosiaan nostaa selvästi Suomen tasoa, mikä edellyttää systemaattista harjoittelua ja aktiivista kilpailua. Näiden kahden ääripään (koulushakki ja huippushakki) välissä on tietenkin myös paljon tekemistä, mutta kun resurssit ovat rajalliset, täytyy valita mistä lähdetään liikkeelle.

Kriteerien luonti maajoukkueelle on nuorten osalta todella vaikeaa, kun luvut tosiaan saattavat laahata perässä, ja ne voivat vielä heittelehtiä paljonkin. Oleellista on kuitenkin se että trendikäyrä olisi ylöspäin. Toisaalta myöskään yksi yksittäinen kilpailu ei ole sekään mitenkään optimaalinen tapa valita edustuspelaajia, jos ja kun tavoitteena olisi kuitenkin liiton tuella lähettää kansainvälisiin kisoihin aina vahvimmat mahdolliset pelaajat. Maajoukkueringin kriteereissä onkin näitä seloheittelyjä ym. tilanteita varten todettu, että ” Maajoukkueeseen voidaan valita selokriteerien ulkopuolelta poikkeuksellisen lahjakkaiksi todettuja nuoria.”

Sitten Riston kysymyksiin kommentit omalta osaltani. Marko ja Aleksi, jotka pääsääntöisesti vastaavat tästä, voivat varmasti sitten täydentää tai oikoa.

1. Lähtökohta tässä ajattelussa on, että kaikki parhaat pelaajat olisivat ringissä mukana, eikä yksi yksittäinen kisa saisi niin suurta painoarvoa valinnoissa. Nyt yksi pieleen mennyt peli voi pudottaa parhaan pelaajan edustuspaikalta. Näin kärjistäen. Eikä sekään ole omasta mielestäni tarkoituksenmukaista. Toisaalta PM-kisoja lukuun ottamatta kisoihin voi kuitenkin lähteä kuka vain, eli kenenkään mahdollisuutta hankkia kansainvälistä kokemusta ei rajoiteta. Esimerkiksi huhtikuussa olisi koululaisten MM-kisat Albaniassa, sinne vain reissuun mukaan! Toistaiseksi kisoihin on lähdössä vain kaksi U14 sarjan pelaajaa.

2. Kyllä tässä on varmasti maantieteellistä eriarvoisuutta, siitä ei pääse mihinkään. Helsinki-Turku-Tampere akselilla on todella paljon helpompi saada turnauskokemusta kuin vaikkapa Kuopiossa tai Oulussa. Toisaalta turnauskokemus pitkistä peleistä on kyllä elintärkeää, jos haluamme menestyä kansainvälisesti. Joten tavalla tai toisella niitä pelejä on hankittava. Tässä toivoisin että saisimme luotua enemmän yhteisöllisyyttä nuorten pelaajien keskuudessa, ja pelaajat voisivat majoittua vaikkapa toistensa luona. Näin olisi helpompi lähteä turnauksiin, kun ei aina tarvitsisi maksaa kallista hotellia.

3. Maajoukkueringin on tarkoitus kokoontua leirin merkeissä kerran kolmessa kuukaudessa, ja sen lisäksi tekemistä tuetaan jonkunlaisella nettivalmennuksella. Tämän pitää tapahtua tiiviissä yhteistyössä henkilökohtaisten valmentajien kanssa, eli en missään nimessä näe että tällä korvattaisiin nuorten henkilökohtaista valmennusta. Maajoukkueleirityksen on tarkoitus tulla siihen päälle, kuten missä tahansa muussakin lajissa. Ja pelaajasopimukset vaaditaan, koska liitto käyttää tähän merkittävästi rahaa. Eli pelaajat saavat paitsi oikeuksia, myös velvollisuuksia.

4. Päävalmentajan roolia täytyy miettiä, ja tässä odotamme kovasti myös valmentajien ehdotuksia ja näkemyksiä. Marko esim. mietti että voisi olla hyvä ajatus käyttää vaihtuvia apuvalmentajia. Vaihtoehtoja on monia. Tämä täytyy miettiä huolella, jaan kyllä Risto huolesi siitä että ringissä tulee olemaan eritasoisia pelaajia. Toisaalta senkin takia nuo selorajat on luotu, että tietty minimitaso täytyy kuitenkin ylittää. Yhtenä vaihtoehtona mietittiin sitäkin, että ihan nuorimmille (esim. alle 10v) olisi oma ryhmänsä, mutta fakta on se ettei meillä ole tähän varaa. Joten lopulta sitten päädyimme siihen että 1600 selopistettä on alaraja. Jututin muuten tuolla menneen viikonlopun PM-kisoissa muiden Pohjoismaiden edustajia, ja esim. Islannilla on päätoiminen nuorten valmentaja, joka on liiton palkkalistoilla, ja joka luonnollisesti oli siis mukana myös kisoissa. Tässä olisi hyvä tavoite meillekin tänne Suomeen, pystyä kasvattamaan tätä tekemistä sille tasolle, että liitolla olisi varaa palkita oma päätoiminen maajoukkuevalmentaja. Mutta siitä ollaan vielä kaukana, nyt aloitetaan tästä pisteestä.

5. Ajatus on että maajoukkuerinki toimisi kannustimena ja sinne pääseminen itsessään motivoisi harjoittelemaan. Onnistumista tässä mitataan sillä pystymmekö nostamaan Suomen nuorten tasoa, ja mikäli tässä onnistumme, kasvaa silloin tasoero, ellei sitten samaan aikaan myös muun kuin maajoukkueen taso nouse. Tämäkin on kuitenkin sama kaikissa lajeissa, joissa kilpaillaan. Oleellista on, että maajoukkueeseen oikeasti haluttaisiin ja sinne karsittaisiin, ja että Suomea haluttaisiin edustaa kansainvälisissä kisoissa. Nyt meillä on ollut aivan liian usein tilanteita, jolloin emme edes saa kaikkiin ikäluokkiin pelaajia EM- ja MM-kisoihin. Ongelma ei siis niinkään ole ollut se että olisi liikaa lähtijöitä, kuin se ettei lähtijöitä saada.

6. Ilman muuta shakkia pitää saada harrastaa vapaamuotoisesti. Tässä viittaan kohtaan kolme, eli kun liitto käyttää tähän merkittävästi rahaa, niin vastineena haluamme pelaajasopimukset, joiden mukana tulee myös velvollisuuksia. Edelleenhän esim. EM- ja MM-kisoihin voi kuitenkin lähteä kuka tahansa halukas pelaaja. Eli vapaamuotoinenkin harrastaminen on mahdollista. Tässä varmastikin Risto toki viittaat edustuspaikkoihin, jolloin PM, EM- ja MM-kisoissa järjestävä taho maksaa edustuspelaajan ylläpidon, ja Suomen Shakkiliitto osallistumismaksun, jolloin pelaajalle jää maksettavaa vain matkat. Ja toki mahdollisen huoltajan kaikki kulut. Tämän osalta täytyy tässä vaiheessa vain todeta, että jos tässä alkaa käydä niin että reissuun olisi lähdössä heikompi maajoukkuepelaaja, kun vahvempi pelaaja ei ole halunnut maajoukkueeseen mukaan, niin sitten meidän koko konsepti on pielessä. Lähtökohta kuitenkin on se että parhaat pelaajat olisivat ringissä mukana, ja maajoukkueeseen oikeasti haluttaisiin. Jos Shakkiliitto olisi varakkaampi, pystyisimme tukemaan tätä tekemistä enemmän kuin nyt määritellyn 50%. Tässä vaiheessa emme tämän parempaan pysty, mutta tavoitteena on kyllä muuttaa tilanne!

Kaiken kaikkiaan tämä on nyt tässä vaiheessa ensimmäinen yritys viedä tekemistä uudelle tasolle nuorten kilpapelaamisessa, ja uskon että kriteerit ja tekeminen kehittyvät kun näistä keskustellaan ja kun pääsemme vauhtiin. Tavoite on tukea lahjakkaiden ja motivoituneiden shakkinuorten kehittymistä, ja nostaa selkeästi Suomen tasoa kansainvälisessä vertailussa. Tämä vaatii pelaajilta systemaattista tekemistä ja sitoutumista harjoitteluun. Yhdessäkään lajissa ei nousta huipulle ilman merkittävää ajankäyttöä siihen omaan lajiin. Vastapainona tälle varsin kilpailulliselle ja kärkipäähän keskittyvälle tekemiselle on sitten koulushakki, jossa kulma on ihan toinen. Siinä haetaan määrää, ja mennään ilon kautta. Näen myös shakkiseurojen roolin ihan keskeisenä siinä koulushakin ja maajoukkueringin välissä. Meillä pitää olla toimiva polku, jolla koulukerhoista innokkaimmat lapset pääsevät sitten shakkiseurojen toiminnan piiriin, ja pystyvät ottamaan sen tärkeän askeleen esim. iltapäiväkerhosta kohti varsinaista harrastamista. Siihen sitten seuraavaksi paukkuja, kun ensin saisimme nämä ääripäät liikkeelle.

t. Riikka

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 14 Helmi 2018 20:31

Riikalle kiitos perusteellisesta vastauksesta! Olen kuitenkin yhä huolissani pelaajien valintaperusteista ulkomaisiin turnauksiin. Koen, että mahdollisuus päästä turnauksiin on merkittävä motivaatiotekijä SM-kilpailujen osallistumiseen ja vaarana on turnausten heikentyminen. Lisäksi pelaajien valikoituminen kisajoukkueeseen ei mielestäni ole ollut ongelma. Suosikit sinne kisoihin kuitenkin useimmiten pääsevät ja samalla pystytään kehittämään/ mittaamaan pelaajien paineensietokykyä. Pääseväthän ne parhaatkin pelaajat sitten kisaan halutessaan omalla kustannuksella silloin kun sattuvat kisajoukkueesta putoamaan.

Päävalmentajan rooli vaikuttaa mielestäni liian suurelta kun kyseessä ei ole päätoiminen valmentaja. Vaikea uskoa, että sama harjoittelu voi olla tehokasta kun pelaajat ovat suunnillleen 1500-2400 tasoisia. Paremmin toimisi varmaan harjoittelu esimerkiksi kahdessa/kolmessa pienemmässä ryhmässä.

Parhaimmillaan maajoukkueleirit ovat varmasti hyviä kasvattamaan harjoittelumotivaatiota, mutta itse kyllä vieroksun pelaajien velvollisuuksien korostamista niin kauan kun pelaamisesta ei makseta palkkaa.

Kristian Aura
Viestit: 46
Liittynyt: 16 Tammi 2016 11:28
Paikkakunta: Helsinki
Seura: HSK

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Kristian Aura » 14 Helmi 2018 21:10

Toisaalta on myönnettävä, että, ainakin toistaiseksi, hyvin harvassa lajissa junnut pääsevät edustamaan maataan arvokisoihin yhtä helposti kuin shakissa. Monissa, monissa lajeissa ja harrastuksissa sen motivaation on ylivoimaiselle enemmistölle tultava jostain ihan muualta kuin mahdollisista edustustehtävistä. Nykyään, ainakin ihan viime vuosiin asti, se on ollut sen verran helppoa, ettei siinä sinänsä juuri ole ollut hohtoa vaikka vanhempana kuinka on yrittänyt asiaa hehkuttaa ;) . Toki ulkomaan (peli)reissut ovat aina mukavia ja inspiroivia, niitähän voi mahdollisuuksien mukaan tehdä vaikkei maan virallinen edustaja olisikaan.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 14 Helmi 2018 21:45

Schacker kirjoitti:Toisaalta on myönnettävä, että, ainakin toistaiseksi, hyvin harvassa lajissa junnut pääsevät edustamaan maataan arvokisoihin yhtä helposti kuin shakissa. Monissa, monissa lajeissa ja harrastuksissa sen motivaation on ylivoimaiselle enemmistölle tultava jostain ihan muualta kuin mahdollisista edustustehtävistä. Nykyään, ainakin ihan viime vuosiin asti, se on ollut sen verran helppoa, ettei siinä sinänsä juuri ole ollut hohtoa vaikka vanhempana kuinka on yrittänyt asiaa hehkuttaa ;) . Toki ulkomaan (peli)reissut ovat aina mukavia ja inspiroivia, niitähän voi mahdollisuuksien mukaan tehdä vaikkei maan virallinen edustaja olisikaan.
Olen eri mieltä arvokisojen pääsyn helppoudesta. Voin omasta kokemuksestani sanoa, että nuorten SM oli minulle nuorena vuoden shakillinen kohokohta ja tavoitteenani oli aina päästä edustustehtäviin. Onnistuin tavoitteessa kerran sekä nuorten että koululaisten SM:ssä ja koen, että nämä ulkomaan pelireissut olivat minulle enemmän hyödyllisiä kuin keneltäkään toiselta pois. En nykykriteereillä olisi kuulunut koskaan maajoukkueryhmään joten ulkomaan edustustehtävät olisivat jääneet näkemättä. Uskon, että ilman näitä mahdollisuuksia olisin nykyisin heikompi pelaaja. Motivaatiotekijät varmasti vaihtelevat, mutta ainakin omassa perheessäni muutos tulee vaikuttamaan motivaatioon negatiivisesti.

Olen ollut ulkomailla sekä pelaajan että kapteenin roolissa ja voin sanoa, että kyllä ne ulkomaan edustustehtävät ovat useimmille pelireissuja eivätkä mitään (peli)reissuja.

Kristian Aura
Viestit: 46
Liittynyt: 16 Tammi 2016 11:28
Paikkakunta: Helsinki
Seura: HSK

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Kristian Aura » 14 Helmi 2018 22:32

Joo, siis eihän sinne nyt sinänsä helppo kaikissa ikäryhmissä ole päästä. Itselläni ei ikinä ollut mitään jakoa näissä kuvioissa. Tosin silloin ei mahdollisuuksiakaan ollut kuin yksinkertaisesti yhdestä nuorten sarjasta ja vähän myöhemmin myös varhaisnuorista. Mutta kyllä yhä olen sitä mieltä, että 8-10-vuotiaissa on suhteellisen helppoa menestyä valtakunnalliseti ja sitä myötä päästä Suomea edustamaan. Ja nimenomaan verrattuna useisiin muihin lajeihin. Toki kilpailu ilmeisesti on taas koventumaan päin laajenevan junnutoiminnan ansiosta.
Ja termillä "(peli)reissuja" en tarkoittanut väheksyä edustustehtäviä enkä muitakaan pelimatkoja. Tarkoitin, että ulkomaanmatkat yleensä ovat mukavia ja inspiroivia. Olivat ne sitten pelimatkoja tai ihan muita, esim. turistimatkoja. Pahoittelen, että annoin sananvalinnallani mahdollisuuden väärinymmärrykseen.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 15 Helmi 2018 00:20

Shakki on aika vaikeasti vertailtavissa oikeastaan mihinkään muuhun lajiin. Käsityksesi perustuu varmaan oman lapsesi menestykseen, mutta kannattaa huomioida että shakissa lasten lähtökohtaiset kyvyt omaksua shakin periaatteita vaihtelevat suuresti. Lisäksi shakin harjoitteleminen on huomattavasti vähemmän luonnollista tuon ikäiselle kuin jonkun fyysisen lajin. Tästä huolimatta kokemukseni mukaan useat lapset harjoittelevat ikätasollaan ihan merkittävästi ja lisäksi pelaajien määrässä kyseinen sarja on yksi suurimpia.

Kannattaa myös huomioida, että kansallisella tasolla kehitys tapahtuu yleensä myöhemmällä iällä kuin maailman huipputasolla. Maailman tasollakkin voi huomata, että esimerkiksi alle 7-vuotiaiden on vaikea omaksua shakin peruskonsepteja. Suomessa ahkerasti pelaava Vihan Velagapudi on muuten tuossa sarjassa maailman listalla 13. eloluvullaan 1227 ja ykkösenkin luku on "vain" 1492.

Petri Pitkänen
Viestit: 243
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 15 Helmi 2018 10:23

Muihin lajeihin vertaaminen on vaikeaa koska meillä on edustusta niin nuorissa että se todella harvinaista. Ja edustamisen helppouden vertaaminen on myös hieman vaikeaa kun sekin vaihtelee lajeittain. Mutta veikkaan että jalkapallon U15 maajoukkueeseen pääsy vaati oleellisesti isompaa panostusta kuin tyypillisenä vuonna shakissa. Shakissa tuo tietysti vaihtelee kovasti sen mukaan kuinka kova juuri sinä vuonna ikäluokan ykkönen on. Mutta jalkapallossa taso on aina kova. Samaten taloudellinen tukikin kovasti vaihtelee liitoittain, mutta KV tasolle nousu lajissa kuin lajissa syö vanhempien kukkaroa.

nappula
Viestit: 6
Liittynyt: 12 Syys 2017 08:10
Paikkakunta: Espoo

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja nappula » 15 Helmi 2018 11:58

Olen huomannut, että tänä vuonna U12-ryhmässä ei kukaan pojista täytä maajoukkueen kriteerejä, kun taas U14-ryhmässä niitä on 4. Tarkoittaako se sitä, että maajoukkuessa ei ole edustusta tähän ryhmään? Puhtaasti hypoteettisesti: yhdessä ikäluokassa on 10+ maajoukeen jäsentä ja toisessa - 0.

Kansanvälisessä kilpailussa vanhempi lapsi ei voi osallistua nuoremassa ryhmässä, vaikka kuinka lahjakas hän olisi.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 71 vierailijaa