Nuorten maajoukkue

Shakki Suomessa ja maailmalla
ksippola
Viestit: 38
Liittynyt: 09 Kesä 2015 11:25
Paikkakunta: Sippola
Seura: KurVi

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja ksippola » 18 Helmi 2018 09:20

Jouko Lauronen kirjoitti: Onko ajateltu opettajien shakkikoulutusta?
Tuosta alla olevasta linkistä selviää osittain, mitä koulushakkipuolella tapahtuu tällä hetkellä.

http://www.koulushakki.fi/shakkipedagog ... uulumisia/

Silloin kun toimin valmentajana jalkapallossa, niin kävin palloliiton alaisissa koulutuksissa.
Koulutukset järjesti palloliiton alueellinen piiri ja koulutukset olivat maksullisia. Edustamani seura vastasi
tällöin koulutuskustannuksista osaltani. Kun toimin erotuomarina samassa lajissa, niin koulutukset järjesti ja kustannuksista vastasi paikallinen erotuomarikerho.
Joten, ainakaan jalkapallossa ei tarjota palloliiton toimesta ilmaisia koulutuksia, vaan seurat tai osallistujat kustantavat ne itse.

En tiedä mikä on ollut käytäntö shakin osalta, enkä ota muuten kantaa asiaan, kerroin vain kokemuksestani miten asiat hoidettiin jalkapalloilun puolella.

Riikka Wulff
Viestit: 55
Liittynyt: 15 Elo 2017 18:59
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Riikka Wulff » 18 Helmi 2018 09:28

Yhteisöpedagogi Kai Sippola suorittaa jatko-opintoihinsa liittyvää harjoittelua Suomen Shakkiliitolle, tavoitteena luoda koulushakille konsepti, jota sitten tulevana syksynä lähdettäisiin levittämään kouluihin ympäri Suomen. Kain ryhmissä on ollut nyt alkuvuodesta lähes 50 opetusalan ammattilaista, tutustumassa shakkiin oppimisen välineenä. Kain työstä voi lukea tarkemmin koulushakkisivustolta: http://www.koulushakki.fi/shakkipedagog ... uulumisia/ Eli tällä vastaamme juurikin tuohon tarpeeseen tehdä shakki tutuksi jokaiselle Suomessa koulua käyvälle oppilaalle. Laajamittaista yhteistyötähän tämä tulee joka tapauksessa vaatimaan, ei ole millään tavalla realistista että liitto yksin saisi tämän aikaan. Mutta yritämme tukea seurojen tekemistä ja luoda edellytyksiä kaikille shakkitoimijoille.

Liittohan ei suoraan järjestä nuorille mitään, jos olen oikein ymmärtänyt. Helsingin Shakkiliitto järjestää lapsille Nappulaturnauksia Helsingissä, ja muilla paikkakunnilla niitä järjestävät paikalliset seurat. Esimerkiksi Hämeenlinnassa, Turussa ja Tampereella on aktiivista nappulashakkitoimintaa paikallisten toimijoiden organisoimana. Nyt tavoitteena onkin oppia miten asiat on tehty niillä paikkakunnilla, joissa homma toimii, ja auttaa sitten seuroja kehittämään tekemistä niillä alueilla, joissa juniorityö on vielä lähtökuopissa. Kaikkea emme kuitenkaan pysty tekemään yhtä aikaa, joten nyt on lähdetty liikkeelle toisaalta koulushakista, toisaalta tästä nuorten maajoukkueesta. Nuorten maajoukkuerinki on kuitenkin huomattavasti helpompi kokonaisuus saada käyntiin kuin laajamittainen, koko maan kattava seurojen junioritoiminnan kehittäminen.

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 869
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 19 Helmi 2018 08:45

Riikka sanot että maajoukkueeseen ei pakoteta ketään. Kuitenkin SSL on lähtenyt suosimaan maajoukkueessa pelaavia pelaajia, tämän voi todeta SSL:n tiedotteessa: http://www.shakkiliitto.fi/nuorten-maaj ... svalinnat/

Mm. seuraava kohta : "Nuorten PM ja Tyttöjen PM
Ikäsarjoittain Koululaisten SM-kilpailusta kaksi parasta ensisijaisesti maajoukkueryhmään kuuluvaa nuorta. Jos maajoukkueryhmästä ei ole tarvittavaa määrää lähtijöitä, tarjotaan paikkaa kussakin ikäsarjassa kahdelle parhaalle maajoukkueryhmään kuulumattomalle."

Jos tämä ei ole pakottamista niin mikä sitten? Ei kai liitolla muita pakottamiskortteja olisikaan kuin tällainen monopoliaseman hyväksikäyttö?

Eikö liiton antaman valmennusringin valmennuksen tulisi antaa sellaisia valmiuksia pelaajilleen, että he myös menestyvät ikäluokkansa SM-kisoissa? Selitykset siitä että "pidemmällä juoksulla tämä on hyvä tapa saada näille valituille pelaajille hyviä pelikokemuksia" ei riitä.

Nyt Oulussa 2017 pelatuissa koululaisten SM-kisoissa tuli joitakin yllätyksiä kun alempilukuiset pärjäsivät odotuksia paremmin. Mikäli liitto haluaisi maksimoida Suomen nuorten edustuspelaajien pärjäämismahdollisuuksia ulkomaisissa kisoissa niin SM-kisoissa tapahtuvista edustuspaikoista pitäisi luopua kokonaan ja tehdä valinnat suoraan joko selolistan mukaan tai luoda valintalistasysteemi nuorille. Varmaan tällöin esim. minimipelimäärä 20 peliä vuodessa voisi olla paikallaan.

Itse en lähtökohtaisesti halua järjestää lasten ja nuorten SM-kisoja, joissa pitää kirjoittaa kisan kilpailumääräyksiin toisia pelaajia suosivia lähtöparametreja kisapaikkaedustusten suhteen.

Terv. Sauli Tiitta

Riikka Wulff
Viestit: 55
Liittynyt: 15 Elo 2017 18:59
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Riikka Wulff » 19 Helmi 2018 11:49

Lainaan tässä itse itseäni :)
Riikka Wulff kirjoitti:Sitten edustuspaikkoihin. Jotta aluksi mainittu tavoite voisi toteutua, eli että meidän kärkemme pääsisi laajemmalla rintamalla lähemmäs maailman kärkeä, tarvitaan paitsi systemaattista harjoittelua, myös runsaasti kilpailukokemusta. Liiton tavoitteena on lähettää kaikkiin kisoihin vahvimmat mahdolliset edustajat, silloin kun liitto tukee taloudellisesti lähtijöitä. Oletus nyt on ollut, että vahvimmat pelaajat olisivat maajoukkueringissä mukana. Vaihtoehtoisia valintatapoja lienevät yksittäiset kisat, jonkunlaiset valintalistat ja sitten tämä maajoukkuerinki. Lienee mielipideasia kumpiko on parempi tapa, yksittäinen kisa vai nyt lanseerattu tapa. En itse pidä yksittäistä kisaa parhaana mahdollisena tapana varmistaa että kisoissa on aina vahvimmat pelaajat mukana, koska näen että yksittäisen viikonlopun pelivire vaikuttaa silloin liian paljon, mutta kuten todettua, tämä taitaa olla mielipideasia. Edellä oli mielestäni hyvinkin pohtimisen arvoinen ajatus siitä, että maajoukkueringin ulkopuolelta voitaisiin valita pelaaja, joka harjoittelee jollain muulla todennetulla tavalla systemaattisesti. Käydyn keskustelun pohjalta pitää mielestäni myös pohtia sitä onko maajoukkuerinki oikea tapa valita edustuspelaajat kaikkein nuorimpiin ikäluokkiin. Tarkoitus ei luonnollisestikaan ole aikaansaada tilannetta, jossa maajoukkueringin ulkopuolinen, ringissä mukana olevia vahvempi pelaaja ei saisi edustuspaikkaa vain sen takia, ettei ole halunnut rinkiin. Tämä tilanne pitää pystyä taklaamaan tavalla tai toisella. Kaikissa ikäryhmissä. Lähtökohta on toki se, että maajoukkuerinki koettaisiin niin houkuttelevana, että vahvimmat pelaajat haluavat mukaan.
Tarkoitin tällä kommentilla nimenomaan sitä, että pitää pohtia miten tässä keskusteluketjussa esiin nousseet ongelmakohdat taklataan, ja onko tarpeen tehdä suunnitelmiin muutoksia. Näitä ei kuitenkaan lähdetä tekemään lennossa pelkästään foorumin kirjoittelun perusteella, vaan valittavan valmentajan kanssa viilaten, tarvittaessa muitakin tahoja konsultoiden. Ja ilman muuta tarjottavan valmennuksen on tarkoitus antaa eväät pärjäämiseen yhtä lailla kansallisissa kuin kansainvälisissäkin kisoissa, enkä itse pidä tätä asiaa minään kynnyskysymyksenä. Asiat ja valinnat voi tehdä usealla tavalla, ja jokaiselle järkevälle tavalle löytyy omat argumenttinsa ja vasta-argumenttinsa.

Petteri Vesalainen
Viestit: 7
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:22
Paikkakunta: Espoo

Re: Nuorten maajoukkue

Lukematon viesti Kirjoittaja Petteri Vesalainen » 21 Helmi 2018 15:15

Ei nyt suoranaisesti liity viestiketjuun.
Mitenkä hyvin me shakin parissa mielestämme pärjäämme nuorison kanssa?
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/02/2 ... saa-nuoret

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 50 vierailijaa