SSL hallituksen kokous 16.1.2018

Shakki Suomessa ja maailmalla
Mika Lako
Viestit: 51
Liittynyt: 12 Marras 2014 05:41
Paikkakunta: Helsinki

Re: SSL hallituksen kokous 16.1.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Mika Lako » 05 Helmi 2018 19:31

Jari J kirjoitti:
Riikka Wulff kirjoitti:Jatketaan sitten loppuun asti tämä keskustelu julkisella linjalla :)

Palkatonta työtähän meistä valtaosa tekee tämän yhteisen lajimme eteen koko ajan, niin SSL:n hallituksen puheenjohtajan/varapuheenjohtajan/jäsenen rooleissa, kuin seuroissakin. Suomalainen järjestötoiminta lepää vapaaehtoistyön varassa.

t. Riikka
Erityisesti kun tämä Riikan kirjoittama asia otetaan huomioon, niin toivoisin, että ei kauaa enää keskusteltais näistä Vierumäen turnauksesta ja muista, kun uhkana on, että keskustelu menee tai jää kielteiseen sävyyn. Tärkeempää olisi kunkin aika käyttää pääosin niihin tämän vuoden asioihin. En tiedä päästäänkö näissä asioissa eteenpäin, vaikka vielä kauankin jatkettaisiin täällä keskusteluja (?) Kun Riikka on kuitenkin sanonut panostavansa avoimuuteen käsitellä eri Shakkiliiton asioita, niin ehkä yhden asian selvittely on pois muista asioista.
-------------------------------
Kiitokset Pekalle ja Riikalle, kun ootte jaksanu tähän käsittelyyn käyttää aikaa. Ja toki pidän tärkeänä, että Pekka on jaksanut panostaa veljeskansaottelun hyväksi. Ikäväksi asiaksi nään, että Pekka on käyttäny paljon aikaa ja on saanut paljon kritiikkiä, vaikka nimenomaan vapaaehtoisia työntekijöitä tarvitaan. Kielteinen palaute yleensä saa ihmisen vähentämään panostusta. Kohtuus kai siinä kritiikin määrässäkin?

-Jari Järvenpää
Varmasti kannattaa mennä eteenpäin. Kun ulkopuolisena yritti selvittää Suomi100-tapahtumaa syntyä, niin kyllä tässä vähän miettii entisenä järjestöihmisenä prosessia.

49 § Suomi 100 – veljeskansaottelu
Puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja tapasivat 7.4.2017 Eduskunnassa varapuhemies Arto Satosen ja OKM:n ylitarkastaja Hannu Tolosen ja esittelivät heille liiton toimintaa ja veljeskansaotteluhanketta. Erityisavustusanomus on jätetty 10.4.2017. Ottelu on tarkoitus järjestää Suomen, Viron, Unkarin ja Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen välillä Ellivuoressa 24.–26.11.2017 niin, että kaikilta on mukana sata pelaajaa. Asian etenemistä seurataan ja siitä informoidaan hallitusta.

78 § Työntekijätilanne
Todettiin, että Pekka Kauppala on aloittanut 17.7.2017 projektityöntekijänä vastuualueenaan Veljeskansaottelu. Työsuhde on osa- ja määräaikainen ja jatkuu 31.12.2017 saakka.

Kyllä minua vähän ihmetyttää, että tapahtumaraportista olisi pitänyt pidentää työsuhdetta. Rehellisesti en myöskään ymmärrä mitä lisäarvoa tapahtumaraportista olisi.

Rahaliikenne pitää selvittää täysin riippumatta tapahtumaraporteista.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: SSL hallituksen kokous 16.1.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 05 Helmi 2018 23:24

Kiitokset Pekalle ja Riikalle, kun ootte jaksanu tähän käsittelyyn käyttää aikaa. Ja toki pidän tärkeänä, että Pekka on jaksanut panostaa veljeskansaottelun hyväksi. Ikäväksi asiaksi nään, että Pekka on käyttäny paljon aikaa ja on saanut paljon kritiikkiä, vaikka nimenomaan vapaaehtoisia työntekijöitä tarvitaan. Kielteinen palaute yleensä saa ihmisen vähentämään panostusta. Kohtuus kai siinä kritiikin määrässäkin?
Kun kritiikkiä kritisoidaan, niin olisi hyvä että olisi edes vähän tutustunut edeltäneeseen kirjoitteluun. Juurihan Pekka oli ilmoittanut, että ei nimenomaan halua tehdä vapaaehtoistyötä, vaan pelkästään työskennellä palkkaa vastaan (kuten myös turnausjärjestelyn yhteydessä). Omasta mielestäni turnaukseen kohdistuva kritiikkini on ollut hyvin perusteltua ja aiheellista.

Chessbullero
Viestit: 51
Liittynyt: 14 Marras 2016 08:53
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LeppSisu

Re: SSL hallituksen kokous 16.1.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Chessbullero » 06 Helmi 2018 07:39

Olisi mielenkiintoista tietää, että mistä syntyi idea veljeskansaottelun järjestämiseen?

Kun sinä, Pekka, olet tutkinut suomensukuisiakansoja, niin oliko alkuperäisdea mahdollisesti sinun?

pjkauppa

Re: SSL hallituksen kokous 16.1.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 06 Helmi 2018 09:31

Keskustelu rönsyilee nopeasti eteenpäin, teemakin alkaa monia varmaan väsyttää, mutta on kohtia, joita täytyy kommentoida. Jari Järvenpää mainiolla kirjoituksellaan osuvasti toivoi siirtymistä tulevaisuuden suuntaa; yritän yhteenvetäen ohjata sinne. Chessbulleron hyvään kysymykseen veljeskansaturnauksen idean synnystä voin kertoa, että se syntyi keskusteluissa Juha Sundelinin ja Marko Tauriaisen kanssa. Juha ja Marko pohtivat Suomi-Viro-otteluiden elvyttämistä ja Unkarin ottamista mukaan juhlavuoden merkeissä. Tähän itse lisäsin, että jos näin otetaan suomalais-ugrilainen pohja, niin kutsutaan loogisesti mukaan myös Venäjän suomalais-ugrilaiset kansat, semminkin kun näin saataisiin otteluun parillinen määrä osanottajamaita. Tajusin heti, että tämä luo suuren organisatorisen haasteen, kun pitää olla yhteydessä kahdeksaan alueeseen ja yhdistää niiden pelaajat yhdeksi joukkueeksi, mutta arvelin tehtävää ratkaisukelpoiseksi, kuten osoittautuikin. Lakosin toiveeseen palata pelkkiin Viro-maaotteluihin sen 100-vutisjuhlavuoden merkeissä muistettakoon, että Viron shakkiliitto aikoo juhlia nimenomaan järjestämällä itse uudelleen veljeskansaottelun. Viron kahteen liittoon repeytyneelle shakkielämälle oma veljeskansaturnauksemme oli merkki eheytymiseen. Lopulta molemmat liitot saatiin toverillisesti hyvään keskinäiseen yhteistyöhön ja tyytyväisyys suuntaukseen ja uusiin kansainvälisiin yhteyksiin oli erityisen suurta.

Mutta arvovaltaisimmin taas kirjoitti Riikka, ja juuri siksi en voi jättää epätarkkuuksia huomiotta.

Riikka: ”Markku tosiaan kertoi, että kahden viikon työsuhdetta vastaan olisit ollut valmis kirjoittamaan loppuraportin tästä turnauksesta. Minä olen koko ajan halunnut saada tuon yllä kirjoittamasi selvityksen Fortumin tuen osalta, en muuta. Ja suoraan sanottuna pidin aika asiattomana, että siitä pyydetään vielä erikseen rahaa. Joten kyllä, oma kantani maksamiseen tästä oli ehdottoman kielteinen. Ja on edelleen. Asiahan oli lopulta hyvin yksinkertainen, eikä sen kertomiseen puhelimessa olisi mennyt muutamaa minuuttia kauemmin. Kuten ei varmaan mennyt siihenkään, että asian kiteytti kirjalliseen muotoon. Itse olen pyytänyt tätä selvitystä tosiaan suoraan vain ex-puheenjohtajalta, koska koen, että olisi ollut ensisijaisesti hänen tehtävänsä selvittää asian kulku.

Riikka, siitä että olet koko ajan halunnut minulta selvitystä Fortum-asiasta en ole voinut tietää ainakaan ennen Markon soittoa (joka myöskään ei viitannut Sinuun), yksinkertaisesti koska et ole kertonut siitä mitään minulle. Kirjoitat, että veljeskansaturnauksesta mikään muu asianhaara ei sitten Sinua kiinnostanutkaan. Tätä pidän valitettavana, koska kyseessä on uuden turnausmuodon ensiyritys, joka on herättänyt niin paljon innostusta partnerimaissamme, että haluavat niitä itse järjestää pysyvän turnaussarjan luomisen kautta. Ja jo shakista tiedämme, että tärkein oppimisen muoto on pelattujen pelien perusteellinen analyysi. Kaiken uuden, riitasointuvirhe mukaan lukien, mitä turnaus käsitti, analyysi olisi ollut tärkeää. Perusteellisen, useita kymmeniä sivuja sisältävä analyyttinen raportin laadinta vaatii tosiasiassa paljon enemmän työaikaa kuin kaksi viikkoa, mutta talkoomielessä olisin ollut tyytyväinen vain kahden viikon sopimuksen jatkoon. Tämän oivalsi spontaanisti Markku Raitanen, Suomen ainoan kansainväliset mitat täyttävän vuotuisen shakkitapahtuman Heart of Finlandin järjestäjä, joka itse toi Vierumäellä Suomelle laudan ääressä 1½/3 pistettä. Hänen ensikommenttinsa kahden viikon ehdotukseen oli: ’Riittääkö kaksi viikkoa? Olisiko parempi kolme tai neljä viikkoa?’ Lisäviikkoehdotuksesta kiittäen kieltäydyin, mutta oli todella mieltä lämmittävää havaita, että joku ymmärtää, mitä vakavaan analyysiin tarvitaan.

Selität tästä Fortum-episodista, että asia oli niin huippuyksinkertainen, että se olisi voitu parissa minuutissa kertoa puhelimessa, ja vieläpä että sama aika varmaan meni asian ytimen kirjoittamiseen tässä forumilla. Jo niihin muutamaan kysymykseen alustavassa puhelinkeskusteluun, minkä Markon kanssa kävimme, meni varmaan kymmenisen minuuttia, eikä häneltä sitten liiennyt aikaa enempään. En tiedä, mikä on oma työtahtisi, mutta jos pystyt kirjoittamaan parissa minuutissa puoli liuskaa keskitettyä tekstiä monimutkaisesta asiasta, voit huoleti ilmoittautua Guinessin ennätysten kirjaan ennennäkemättömänä maailmanilmiönä. Pystyt kirjoittamaan kirjan päivässä ja vuodessa monia satoja. Jos et, katson tämän kyllä halveksunnan osoitukseksi kirjallista työtä tekeviä kohti.

Jatkat sitten asettelemalla enemmän tai vähemmän palkatun ja vapaaehtoistyön vastakkain. Ja tosiaan, kun olen kuunnellut muutamaa julkista puhettasi, olen saanut vaikutelman, että aivan vakavasti uskot, että vapaaehtoistyön osuutta Suomen shakkielämässä voitaisiin yhä entisestään lisätä - ja tämä vieläpä olisi avain parempaan tulevaisuuteen. Jos näin on, olen täydellisesti eri mieltä kanssasi. Olen vuosikymmeniä seurannut ja ollut mukana Suomen shakkielämässä, ja pystyn vertailemaan sitä myös muiden maiden, kuten Saksan ja Venäjän tilanteeseen. Mielestäni pahin ongelma, mikä sitä vaivaa, on vapaaehtoistyöntekijöiden ylirasitus. Joka puolelta, niin kerhoista kuin liitoista löytyy yksittäisiä intomieliä, jotka jaksavat puurtaa ja uurastaa itsensä usein aivan loppuun saakka ja vieläpä panevat omia, yleensä vähäisiä, varojaan likoon asiansa puolesta. Silti kokonaistulos on kansainvälisessä vertailussa surkea. Joka puolella naapurimaissa on shakin tilanne sekä yleisen että huipputason suhteen huomattavasti parempi. Lisäksi pohjoisesta käsin leviää näivetystauti, joka on jo tehnyt Lapista shakkiautiomaata –samalla kun Tromssa shakkikeskuksena kukoistaa.

Venäjän dualistisessa nykysysteemissä näemme sekä hyvässä että pahassa, minne shakki voi suunnatta. Yhtäällä on loistavasti järjestettyjä, aluehallinnon ja/tai sponsorien rahoittamia shakkiparatiiseja, toisaalla lässähtäviä ja rähjääntyviä, shakillisissa muistoissa ja pikapelisähellyksen huumassa eläviä alueita. Niistä onnekkaimmilla löytyy järjestötoiminnan shakkientusiasteja, jotka sankarillisella panostuksellaan onnistuvat hieman jarruttamaan alasmenoa.

Suomen shakin kohtalonkysymys on löytää pysyviä julkisia tai sponsorivaroja siinä määrin, että ne vastaisivat Suomen (ainakin toistaiseksi vielä) kansainvälisesti korkeaa talouselämän tasoa. Niiden käyttö shakkitoiminnan professionalisointiin voi sitten luoda pohjan yleiselle tason nousulle. Professionalisointiin ensisijaisesti siinä mielessä, että menestyksekkäät, omalla työllään pitkälle edenneet suomalaiset shakinpelaajat saavat mahdollisuuksia käyttää shakkitaitojaan shakin edistämiseen myös palkatulla tavalla, samalla vapaaehtoistyön ylirasitusta keventäen. Ilman tätä ei antautuminen shakille sananmukaisesti kannata.

Tämä tehtävä on toki hyvin vaikea Suomen vaatimattomat shakkiperinteet huomioiden. Mutta siihen pitäisi pureutua samalla sitkeydellä, pitkäjänteisyydellä ja tarkkuudella, kuin aluksi mahdottomalta tuntuvan shakkitehtävän ratkaisuun. Ja ensimmäiseksi ulos Impivaarasta kansainvälisyyteen, jossa Suomen vahvuuksia voidaan käyttää hyväksi! Ei sulautumiseen perifeeriseksi osaksi matkittavaa menestyksekkäämpää, vaan Suomen kansallisen pohjan uuttaluovaan käyttöön kansainvälisellä areenalla.

Leo Peltola
Viestit: 11
Liittynyt: 24 Syys 2014 17:16
Paikkakunta: Vantaa
Seura: Gambiitti

Re: SSL hallituksen kokous 16.1.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Leo Peltola » 06 Helmi 2018 10:17

Kiitos Pekka Kauppalalle erinomaisesta kirjoituksesta.

Samalla on todettava, että pelkällä kiitoksella ei kukaan pidemmän päälle elä.
Hienoa että nostit esiin näkökulman järjestötoiminnan ammatillistamiseen.

Samalla kirjoituksesi toivottavasti avaa silmiä näkemään kuinka paljon selvittelyä ja
taustatyötä päällisin puolin pieniltäkin vaikuttavat asiat saattavat vaatia.

LP

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: SSL hallituksen kokous 16.1.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 06 Helmi 2018 11:53

Mielestäni shakin avainkysymyksenä on shakin arvostuksen nostaminen. Tätä kautta rahoituksen saaminenkin helpottuu. Kun toiminta saadaan riittävän laadukkaaksi, niin tätä kautta arvostuskin lajia kohtaan nousee. Shakissa menestyvät maat ovat pitkälti niitä, missä arvostus on korkeinta.

Viime hallituksen aikana pyrittiin haalimaan rahaa ja työntekijöitä liiemmin huomioimatta tuotteen laatua. Oleellista on, että miltä shakki näyttää tavalliselle harrastajalle sekä nuorten potentiaalisten pelaajien vanhemmille.

Realismia kuitenkin tällä hetkellä on, että yleisesti ottaen shakkitoimijoilla ei ole kauheasti rahaa käytössään. Tämä realismi olisi syytä ottaa huomioon myös toiminnassa toisin kuin esimerkiksi veljeskansaturnauksessa toimittiin. Turnaukseen hassattiin aika paljon rahaa, mutta kuitenkin Kauppala tuntuu pitävän turnausta suurena menestyksenä. Omasta mielestäni turnauksen toteutus oli laadullisesti pettymys käytettyyn rahamäärään verrattuna ja kymppitonnin hassaamista ei pitäisi ohittaa välinpitämättömästi kuten Kauppala pitkälti tuntuu tekevän. Myös turnauksen imagohyöty oli Suomessa hyvin vähäistä luokkaa. Väitän, että 50.000 eurolla pystyisi saamaan helposti laadukkaamman turnauksen ja paremman huomion kuin tässä tapauksessa.

Kuten olen jo aiemmin sanonut en usko turnauksella olevan pitkää tulevaisuutta. Maantieteellisesti turnauksen järjestäminen on hyvin haastavaa. Lisäksi en pidä osanottajamaita riittävän läheisinä jotta todellista samaistumispohjaa olisi olemassa (Viro ja Suomi toki ovat läheisessä yhteydessä). En myöskään usko ennen kuin näen, että suomalaiset pääsevät edes Viron turnaukseen pelaamaan järjestäjän kustannuksella ilman osanottomaksua.

Olisi kyllä hauska tietää minkälaista lisäarvoa uskoisit vaikka 1500 euron raportillasi tuottaa. Itselleni on vaikea tätä käsittää. Eikö juttu esimerkiksi Shakki- lehteen riittäisi?

Mika Lako
Viestit: 51
Liittynyt: 12 Marras 2014 05:41
Paikkakunta: Helsinki

Re: SSL hallituksen kokous 16.1.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Mika Lako » 06 Helmi 2018 12:57

pjkauppa kirjoitti: Lakosin toiveeseen palata pelkkiin Viro-maaotteluihin sen 100-vutisjuhlavuoden merkeissä muistettakoon, että Viron shakkiliitto aikoo juhlia nimenomaan järjestämällä itse uudelleen veljeskansaottelun. Viron kahteen liittoon repeytyneelle shakkielämälle oma veljeskansaturnauksemme oli merkki eheytymiseen. Lopulta molemmat liitot saatiin toverillisesti hyvään keskinäiseen yhteistyöhön ja tyytyväisyys suuntaukseen ja uusiin kansainvälisiin yhteyksiin oli erityisen suurta.
Jättäisin tämän arvion Viron shakkielämän nykytilasta sekä väitteen uudesta veljeskansaottelusta täysin omaan arvoonsa.

"Tähelepanuväärne on seegi asjaolu, et Eesti Maleliit ei kajastanud oma koduleheküljel Heinola malefestivali käiku ega tulemusi poole sõnagagi." / Eesti Male Toetusühing

Viron shakkiliitto siis vaikeni täysin tästä veljeskansaottelusta.

No, Arto Satonen ja Juha Sundelin saivat FIDE:n kultaisen ansiomerkin Fiden presidentiltä, siinä kai riittävä syy järjestää tälläinen tapahtuma.

pjkauppa

Re: SSL hallituksen kokous 16.1.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 06 Helmi 2018 14:34

Ehkäpä Viron shakkiliiton sisäisestä tilanteesta on tässä vaiheessa tarpeeksi, että sen presidentti Ken Koort osallistui veljeskansaottelun järjestelyihin täysillä ja oli myös itse läsnä Vierumäellä. Riitoja riittää ei vain Suomen ja Venäjän vaan myös Viron shakkielämässä, mutta niiden yksityiskohdat tunnen huonommin. Ken on itse ottanut hoitaakseen uuden veljeskansaottelun Virossa ja häneen on luottoa Lakosin mainitsemassa kilpailevassa Toetusühingissä.

Risto Tuomisen usko, että suomalais-ugrilaiset kansat olisivat liian etäällä toisistaan yhteisiin kisoihin, on aika outo. Unkari on Keski-Euroopassa jokseenkin yhtä kaukana kuin esim. Saksa, jota tuskin pidetään minään kaukomaana. Unkariin lisäksi kulkee halpoja, suoria lentolinjoja. Venäjän suomalais-ugrilaiset alueet ovat aika repaleisia. Shakillisesti tärkein niistä on Karjalan tasavalta, joka on aivan Suomen vieressä. Uralilla ja Siperiassa sijaitsevat alueet ovat tosiaan vähän kauempana, mutta nekin Etelä-Ranskan etäisyydellä. Siperiassa tosiaan on kuitenkin todella kallista, myös ja varsinkin lentojen suhteen, mutta kun niissä on energiarahoja, voi pitemmällä varoitusajalla saada paikallistaholta enemmän rahoitusta omille pelaajille. Ylipäänsä pitempi järjestelyaika yhdistettynä saatuun kokemukseen mahdollistaa suuremman rahoitustuen kaikkialla. Maantieteellinen kuvio ei kovin paljon eroa Pohjoismaista, joihin kuuluvat myös Islanti ja Färsaaret.

Sponsorirahan talteenottosähläystä en tosiaan vähättele, mutta korostan, että se ei kuulu turnauksen järjestelykuvion logiikkaan. Samoin kuin jonkun uuden avauksen pelikelpoisuus ei riipu lainkaan siitä, tuliko ensiesityksessä onnistuneen avauksen jälkeen tehtyä joku upseerinsyöttö aikapulassa. Syöttötilanteen analyysi on tietysti hyvin tärkeä kuten myös kysymys, miksi pelaaja päästi itsensä joutumaan aikapulaan. Mutta avausteoreettinen kysymys tämä ei ole.

Koskien tarjoamaani ottelun kokonaisanalyysiä, lienee Ristolle vaikea käsittää, että kyseessä ei ole jokin ylimalkainen lehtijuttu, joita on jo ollut, vaan monikymmensivuinen tutkielma. Ympäripyörivä, käsityksiä ja kuvitelmia sieltä ja täältä villisti yhteenkeittelevä keskustelu on mielestäni itsessään riittävä argumentti tällaisen tarpeesta.

Pekka Kauppala
Viimeksi muokannut pjkauppa, 06 Helmi 2018 16:33. Yhteensä muokattu 4 kertaa.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: SSL hallituksen kokous 16.1.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 06 Helmi 2018 14:43

Tutkielma tästä aiheesta olisi täysin tarpeeton. Uskoisin, että oman näkemykseni tästä asiasta ovat jo tulleet riittävän selkeästi esille joten päätän omalta osaltani keskustelun.

pjkauppa

Re: SSL hallituksen kokous 16.1.2018

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 06 Helmi 2018 15:29

Hyvä päätös! Omalta osaltani päätän myös keskustelun, ellei jotain uutta minua koskevaa tuoda esiin.
Pekka Kauppala

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 55 vierailijaa