Hanki lisenssi - pelaa ja tue kotimaista shakkitoimintaa!

Shakki Suomessa ja maailmalla
Marko Tauriainen
Viestit: 583
Liittynyt: 26 Touko 2010 17:20

Hanki lisenssi - pelaa ja tue kotimaista shakkitoimintaa!

Lukematon viesti Kirjoittaja Marko Tauriainen » 15 Joulu 2017 17:06

Hyvä shakinystävä

On jälleen se aika vuodesta, kun on aika hankkia Shakkiliiton pelaajalisenssi seuraavalle vuodelle. Tänä vuonna olemme siirtyneet Olynpiakomitean ja lajiliittojen yhteiseen sähköiseen palveluun Suomisporttiin (http://www.suomisport.fi)

Lisätietoja ja pikaohjeet Suomisportin käyttöön on liiton sivuilla:
http://www.shakkiliitto.fi/ostamassa-lisenssia

Lisenssin hankkimalla lunastat paitsi pelioikeuden, tuet myös monipuolista kotimaista shakkitoimintaa. Lisenssituotot mahdollistavat suurimman osan liiton toiminnasta, ja niiden avulla pystymme muun muassa:

• Järjestämään ja tukemaan laadukkaita kotimaisia ja kansainvälisiä turnauksia
• Lähettämään miesten ja naisten maajoukkueet edustamaan Suomea arvokisoihin
• Lähettämään nuoria kansainvälisiin edustustehtäviin
• Järjestämään valmennustoimintaa aikuisille ja lapsille
• Kustantamaan Shakki-lehden, joka toimitetaan lisenssipelaajille neljästi vuodessa
• Julkaisemaan ajankohtaista verkkosisältöä kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa
• Panostamaan nuoriso- ja koulushakkitoimintaan
• Tuottamaan materiaaleja, palveluita ja ohjelmistoja seuroille ja turnausten järjestäjille
• Pitämään yllä kansainvälisiä suhteita mm. Fideen ja Pohjoismaihin

Shakkiliiton lisenssin ostaminen tapahtuu siis helposti Suomisportissa! Ostosi jälkeen voit aina tarkistaa voimassaolevat lisenssisi kirjautumalla takaisin Suomisporttiin. Palvelussa voi ostaa haluamansa lisenssin tai maksaa seuransiirtomaksun. Maksuvaihtoehtoja on useita: mobiilimaksu, verkkopankki tai lasku (laskuun tulee järjestelmässä 5 euron laskutuslisä).

Lisätietoja asiasta saa Markolta (marko.tauriainen@shakkiliitto.fi, 050 5813500) tai Aleksilta (aleksi.olander@shakkiliitto.fi, 040 5116464).

Lopuksi vielä pienimuotoinen UKK (Usein kysytyt kysymykset):

Miksi siirryttiin Suomisporttiin?
Jatkossa myös lajiliittojen valtionapu on sidottu tarkasti todennettuihin harrastajamääriin, ja tässä Suomisport tulee olemaan tärkeässä osassa. Ministeriö edellyttää liikuntaa edistäviltä järjestöiltä jäsenyhdistysten henkilöjäsenten määrätietoa tai liiton henkilöjäsenten määrätietoa, joka on todennettavissa. Mikäli tätä ei voida todentaa, on se valtionavustuksen määrää vähentävä peruste vuodesta 2019 alkaen.

Tämän lisäksi Suomisportti on todella hyvä palvelu lisenssien ostamiseen, seuran jäsenmaksun maksamiseen ja tapahtumiin osallistumiseen. Näistä otamme käyttöön ensimmäisenä lisenssien ostamisen mahdollisuuden, myöhemmin kyllä muutkin. Suomisport tehostaa jäsenrekisterin hallintaa ja ylläpitoa ja automatisoi monta työvaihetta niin että meillä jää aikaa enemmän keskittyä kaikkeen muuhun olennaiseen. Palvelu ei myöskään maksa liitolle yhtään enempää kuin vanha systeemi, jossa lähetettiin lisenssilaskukirje vuoden lopussa postitse jokaiselle. Päinvastoin kun työaikaa vapautuu muuhun, niin säästämme myös kustannuksissa.

Mitä maksutapoja Suomisportissa on?
Maksutapoja on useita. Voit valita mobiilimaksun, verkkopankkimaksun tai laskun. Kätevimpiä ovat tietysti kaksi ensin mainittua. Jos jollakulla ei ole verkkopankkia, niin vaihtoehdoksi voi valita laskun. Tällöin palvelu lisää lisenssin hintaan laskutuslisän 5 eur. Lisenssin voi maksaa laskulla myös osamaksuna, mutta se on sen verran tyyristä hommaa, että en itse ainakaan suosittele sitä vaihtoehtoa.

Voiko seurakäyttäjä maksaa seuran jäsenten lisenssit?
Seurakäyttäjä voi tosiaan maksaa seuran jäsenten lisenssit ns. nipputoiminnolla. Seurakäyttäjäksi rekisteröitymisestä ja nippumaksamisesta on ohje liiton sivuilla: m http://www.shakkiliitto.fi/suomisport-seurakayttaja m

Onko Suomisportia muilla kielillä?
Suomisportti on luvattu englanniksi ja ruotsiksi lähiaikoina. Julkistuksen piti alun perin olla joulukuun alussa, mutta se on näemmä hieman viivästynyt.

Mistä saan lisätietoja Suomisportista?
Palvelusta saat lisätietoja ja apua sen käyttöön liiton nettisivuilta sekä liiton toimihenkilöiltä esim. sähköpostitse: info@shakkiliitto.fi. Olemme myös lähettäneet seuroille pyynnön, että he opastavat jäseniään Suomisportin käytössä. Helsingissä HSL järjestää Suomisport-infon Helsingin mestaruusturnauksen aikana.

Hyvää joulun odotusta. Ja suuret kiitokset kaikille vuodesta 2017! Tehdään ensi vuodesta vielä parempi.

Terveisin
Marko


Marko Tauriainen
toiminnanjohtaja
Suomen Shakkiliitto
marko.tauriainen@shakkiliitto.fi
p. 050 5813500
http://www.shakkiliitto.fi

Avatar
Tapani Sjöman
Viestit: 59
Liittynyt: 12 Heinä 2010 16:36
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Hanki lisenssi - pelaa ja tue kotimaista shakkitoimintaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Tapani Sjöman » 17 Joulu 2017 19:15

Deleted
Viimeksi muokannut Tapani Sjöman, 02 Elo 2018 15:45. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Marko Tauriainen
Viestit: 583
Liittynyt: 26 Touko 2010 17:20

Re: Hanki lisenssi - pelaa ja tue kotimaista shakkitoimintaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Marko Tauriainen » 18 Joulu 2017 15:50

Hei

Lyhyesti: Lisenssit pitäisi maksaa Suomisportissa annettujen ohjeiden mukaisesti. Palvelu on turvallinen, ja sitä käytetään tällä hetkellä n. 50 lajiliitossa. Emme myöskään halua pitää yllä kahta tai useampaa erillistä lisenssirekisteriä monestakaan syystä. Kasasin alle vielä vähän kattavamman vastauspaketin, joka toivottavasti hälventää epäilyksiä.

Olympiakomitea on rakentanut Suomisportin toisaalta liikkujien ja lajiliittojen tarpeiden pohjalta ja toisaalta ottaen huomioon Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeistuksen ja ensi vuonna voimaan astuvan uuden eurooppalaisen tietosuoja-asetuksen.

Lajiliittojen - myös Shakkiliiton - rekisterit ovat monesti olleet käsipelillä pidettäviä excel-pohjaisia rekistereitä, joiden ylläpito ja suojaus on hidasta, vaivalloista ja virhealtista automatisoituihin menetelmiin verrattuna. Suomisporttiin siirtyminen vapauttaa huomattavasti resursseja järkevämpään toimintaan ja vahvistaa jokaisen tietoturvaa.

Harrastajalla on puolestaan Suomisportin kautta aina jatkossa välittömästi tieto, mitä lisenssejä hänellä on tai on ollut (Suomisporttiin kirjautumisesta alkaen). Tulevaisuudessa Suomisportissa voi myös selata tapahtumia, ilmoittautua niihin, hoitaa seuran jäsenmaksut ja tätä kautta seurata omaa harrastajahistoriaansa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö puolestaan edellyttää liikuntaa edistäviltä järjestöiltä, jollainen Shakkiliittokin on, todennettua jäsenyhdistysten ja liiton henkilöjäsenten määrätietoa. Mikäli tätä ei voida todentaa, on se valtionavustuksen määrää vähentävä peruste vuodesta 2019 alkaen. Todennustavaksi on Olympiakomiteassa päätetty ottaa henkilötunnus. Näin muun muassa siksi, että henkilötunnuksen avulla osoiterekisteri pysyy automaattisesti ajan tasalla ja toisaalta vakuutusyhtiöt vaativat lisenssien yhteydessä myytäviin vakuutuksiin myös henkilötunnnustiedot. Vaikkei meillä vakuutusta vielä olekaan, suurimmalla osalla liitoista sellainen on ja ehkäpä meilläkin jonain päivänä.

Ensi vuoden toukokuussa yleiset tietosuoja-asetukset kiristyvät oleellisesti, mikä osaltaan pitää huolen siitä, että SuomiSportin rekisteri on turvallinen ja jokaisen henkilötunnus tulee säilymään turvassa. Yleisesti vielä, että rekisterin kaikkia tietoja käsitellään sovellettavan lainsäädännön, mm. Suomen henkilötietolain (525/1999) mukaisesti. Rekisteriseloste löytyy täältä: http://www.shakkiliitto.fi/wp-content/u ... e_2017.pdf

alibaba
Viestit: 33
Liittynyt: 12 Syys 2017 09:39
Paikkakunta: Espoo

Re: Hanki lisenssi - pelaa ja tue kotimaista shakkitoimintaa

Lukematon viesti Kirjoittaja alibaba » 18 Joulu 2017 16:04

"Ensi vuoden toukokuussa yleiset tietosuoja-asetukset kiristyvät oleellisesti, mikä osaltaan pitää huolen siitä, että SuomiSportin rekisteri on turvallinen ja jokaisen henkilötunnus tulee säilymään turvassa. Yleisesti vielä, että rekisterin kaikkia tietoja käsitellään sovellettavan lainsäädännön, mm. Suomen henkilötietolain (525/1999) mukaisesti. Rekisteriseloste löytyy täältä: http://www.shakkiliitto.fi/wp-content/u ... e_2017.pdf"

Juu, juu, mutta miten tuo turvallisuus hoidetaan nyt vajaan puolen vuoden ajan? Kannattaako käyttää järjestelmää, joka ei vielä ole aivan kuosissa? Minusta tuo TapaniS:n antama maksutapa pitäisi olla käytössä ainakin siihen asti, kunnes uuden järjestelmän "turva-asetukset" ovat kohdallaan.

Marko Tauriainen
Viestit: 583
Liittynyt: 26 Touko 2010 17:20

Re: Hanki lisenssi - pelaa ja tue kotimaista shakkitoimintaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Marko Tauriainen » 18 Joulu 2017 16:11

Joo anteeksi, olin epätarkka. Suomisportissa uusi tietoturva-asetus siis on jo otettu huomioon. Vanhassa systeemissä ei, ja siksi sitä kautta ei voi enää hoitaa asiaa.

alibaba
Viestit: 33
Liittynyt: 12 Syys 2017 09:39
Paikkakunta: Espoo

Re: Hanki lisenssi - pelaa ja tue kotimaista shakkitoimintaa

Lukematon viesti Kirjoittaja alibaba » 18 Joulu 2017 16:22

Ainakin tuo TapaniS:n ehdottoma vanha systeemi on turvallinen ... siinähän käytetään normaalia verkkopankkijärjestelmää.

Tasapeli
Viestit: 107
Liittynyt: 09 Syys 2011 18:31
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Hanki lisenssi - pelaa ja tue kotimaista shakkitoimintaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Tasapeli » 18 Joulu 2017 16:58

Ehkä kannattaa varautua postittamaan tilisiirtolomakkeita, jos myynti sakkaa. Vois kuvitella että aikaisemmin mennyt muiden laskujen joukossa, mutta nyt yhtäkkiä pitäisi oma-aloitteisesti mennä rekisteröitymään johonkin palveluun ja antamaan henkilötietonsa.

Epäselvää kuka/ketkä omasta seurasta pääsee muiden tietoihin? Itse en aio kyseiseen palveluun rekisteröityä.

Jari Järvenpää
Viestit: 716
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Hanki lisenssi - pelaa ja tue kotimaista shakkitoimintaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 18 Joulu 2017 18:29

En nyt aivan ymmärrä tätä kritiikkiä. Miksi SuomiSportille luovutettuja tietoja käytettäisiin väärin? Eikö ole hyvä asia, että siirrytään eri lajien käyttämään palveluun?

Riikka Wulff
Viestit: 55
Liittynyt: 15 Elo 2017 18:59
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Hanki lisenssi - pelaa ja tue kotimaista shakkitoimintaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Riikka Wulff » 18 Joulu 2017 19:03

Kommentoin nyt asiaa omaltakin osaltani, vaikka aloitankin liiton puheenjohtajana vasta vuodenvaihteen jälkeen. Suomisport on tosiaan Olympiakomitean ylläpitämä järjestelmä, jossa on lähtökohtaisesti huomioitu ensi toukokuussa EU:ssa voimaan tulevan uuden tietosuoja-asetuksen (=GDPR) vaatimukset. Marko kuvasi jo yllä syyt sille miksi henkilötunnusta kysytään, enkä näe että meillä on Suomen Shakkiliitossa sen enempää mahdollisuutta kuin järkeäkään kyseenalaistaa näitä syitä. Näin toimien meillä on yksilöivä ja ajantasainen jäsenrekisteri, ja pystymme mm. viestimään aiempaa huomattavasti kattavammin shakkiasioista sähköpostitse koko jäsenistölle. Mielestäni istuva hallitus on tehnyt tässä fiksun ja edistyksellisen päätöksen. Ymmärrän toki huolen henkilötunnuksen antamisen kanssa, ja se on varsin aiheellinen huoli. Tietyissä tapauksissa se kuitenkin on välttämätöntä, jotta käyttäjä pystytään yksilöimään.

Mikäli alkaisimme vastaanottaa jäsenmaksuja muilla tavoilla, syntyisi meille rinnakkainen rekisteri, jonka tietosuojasta ja käsittelystä pitäisi huolehtia erikseen, eikä tämä ole järkevää. Tuon em. EU:n uuden tietoturva-asetuksen myötä sääntely kiristyy huomattavasti. Pienenä liittona meidän on huomattavasti turvallisempaa nojautua tässä aiheessa Olympiakomitean ylläpitämään, ajantasaiseen ja tietoturvalliseen järjestelmään, kuin yrittää itse täyttää kaikki uuden asetuksen vaatimukset. Tästä syystä lisenssinmaksu onnistuu vain Suomisportin kautta.

Mitä tulee kysymykseen siitä ketkä seuroissa näkevät tietoja, niin jokaisella seuralla on nimetty yksi Suomisportin käyttäjä, käytännössä puheenjohtaja. Hän näkee oman seuransa osalta lisenssityypin, osoitteen ja puhelinnumeron/mailin, mutta ei henkilötunnusta.

Esiin nostettu huomio siitä että lisenssin osto muuttuu nyt laskuun reagoinnista oma-aloitteiseen maksamiseen on sekin varsin aiheellinen. Tätä on pyritty taklaamaan viestimällä aiheesta aktiivisesti seuroihin, ja viestimällä myöskin täällä Foorumilla. Silti tässä totta kai on riski, kuten kaikissa muutoksissa aina on. Toivon henkilökohtaisesti että seuroista löytyisi aktiiveja, jotka auttavat tarvittaessa lisenssin maksussa, esimerkiksi ottamalla läppärin mukaan peli-iltoihin. Uskon vahvasti siihen että tämä muutos on pitkällä tähtäimellä koko shakkiyhteisön etu. Saamme ajantasaisen jäsenrekisterin, ja voimme tosiaan esimerkiksi viestiä tehokkaammin. Eikä vähäpätöinen asia ole myöskään tuo Markon edellä nostama huomio, että jatkossa Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavun määrä tulee olemaan riippuvainen todennetuista harrastajamääristä. Tähänkin tarvitaan se yksilöity tieto, eli henkilötunnus.

Suomisportilla siis mennään. Toivottavasti kenenkään harrastus ei lopu tähän.

t. Riikka

jot

Re: Hanki lisenssi - pelaa ja tue kotimaista shakkitoimintaa

Lukematon viesti Kirjoittaja jot » 19 Joulu 2017 18:27

Tarkoituksenani ei ole vähentää shakinpeluuta Suomessa, mutta pienellä kirjoitettu tekstikin kannattaa lukea ennen liittymistä mihinkään.

https://www.suomisport.fi/ ja ihan sivun alalaidassa on linkki "rekisteriseloste". Jostain syystä se ei tule näkyviin selaimen osoiteriville. Alibaban esittämä linkki vie Ultimate Blitz Challenge 2016 -sivulle.

Nopealla vilkaisulla löytyi rekisteriselosteesta esimerkiksi tällaisia kohtia:

"Edellä mainittuja oikeuksia voidaan käyttää ottamalla yhteyttä Valo ry:een tämän rekisteriselosteen alussa mainittuja yhteystietoja käyttäen."
Valo ry on ainakin Wikipedian mukaan lakkautettu vuonna 2016. No, Olympiakomitean sivulta löytyi: "Vuoden 2017 alussa Valo ja Olympiakomitea fuusioituvat ja toimintansa aloittaa uusi Olympiakomitea."

"5. Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus"
...
"Tutkimustarkoitukset ja erilaiset viralliset raportit kolmansille osapuolille."
"Pyritään välttämään sitä, että yksilöityä dataa annetaan ulos."
"Markkinointi ja kaupallinen yhteistyö."

Erittäin vakuuttavaa. Kolmannet osapuolet ovat tietysti nimeämättömiä.

"Olympiakomitea velvoittaa mainitut tahot pitämään kaikki niille luovutetut henkilötiedot salassa ja turvaamaan henkilötietosi riittävällä tavalla"
Olympiakomitea velvoittaa...

"11. Rekisterin suojauksen periaatteet"
...
"ATK-järjestelmä on suojattu käyttöjärjestelmän suojausohjelmiston avulla."
Tämä tarkoittaa kai ettei rekisteriä ole suojattu mitenkään.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 92 vierailijaa