Kunnioitettu herra presidentti

Shakki Suomessa ja maailmalla
Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 05 Marras 2017 16:58

Olen Jp:n kanssa ihan samaa mieltä, ettå keskinäistä keskusteluamme ei kannata näillä palstoilla jatkaa. Avoin facebook-sivuni ovat käytettävissä, jos joku ei vielä kylliksi saanut setien sanailusta. Kiitos Jp että toit ajatuksiani esille, vaikkakin valikoiden!

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 433
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 05 Marras 2017 17:36

Moro!

Enpä tosiaan huomannut, että Pekka oli käyttänyt samaa, hyvää sanontaa. On kuulunut myös omien Presidenttiemme(Tasavallan...) valkoimaan sopivissa tilanteissa. Ollaan siis Pekan kanssa arvovaltaisessa seurassa!

Terv.

Jaska

Panu Laine
Viestit: 398
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 05 Marras 2017 21:08

Kyllä on vaikeaa tyydyttää suomalaista shakkiväkeä. Väärin sammutettu sanoi aikanaan WPK toisesta. Väärin saavutettua sponsorirahaa. Väärin kutsuttu FIDE:n persidentti väärään maahan väärillä perusteilla, mutta ehkä oikeaan aikaan. Väärin aiotut sämpylämaksut vierailijalle? Väärin puhuteltu haastattelussa? Mitä ihmettä?

Minusta FIDE-presidentin vierailu Suomessa on TOSI HIENO JUTTU. Se, että monsieur vaivautuu tänne shakilliseen periferiaan Suomi 100v -juhlaturnauksen tiimoilta on suuri saavutus - ja käsittääkseni hän vielä matkustaa omalla kustannuksellaan. Näkyvyyttä, huomiota, kunnioitusta tekemämme työtä kohtaan, joka on yksi palanen myös siinä aina ja ikuisesti peräänkuulutetussa sponsorirahan metsästyksessä. Edellinen maailmanluokan shakkivierailija maassamme taisi olla Garri Kasparov vuonna 2012 - jollain tavalla ristiriitainen hahmo hänkin. Häntä ennen Karpov, ... Olemmeko nyt suomettuneita, kun emme ole saaneet vieraaksi esimerkiksi Bobby Fischeriä, Max Euwea, Magnus Carlsenia MM-kaudellaan? Minusta tällainen keinotekoinen vastakkainasettelu on todella kaukaa haettua. Vai ollaanko tässä vain lapsellisesti kateellisia, kun joku on saanut myös jotain aikaan?

Yllä on jo paljon hyviä(kin) kommentteja haastattelussa käytetyistä sanamuodoista ja sävystä. Minusta on hienoa, että haastattelun on tehnyt henkilö, joka ymmärtää venäläistä tapakulttuuria ja Pekka Kauppala on ollut aivan erinomainen valinta tehtävään. Minusta on hienoa myös se, että Pekka on tehnyt käännöksen ilmeisen sanatarkasti, jolloin nämä kohteliaisuusvivahteet ovat tulleet meille tavallisillekin tallajille näkyviin. Minä tulkitsen haastattelussa käytetyn sävyn seuraavasti:
  • 1) Emme ole moukkia, kun osaamme käyttäytyä. Suomen kielessä ja tapakulttuurissa ei tällaisia kunnioittamisen sävyjä ole, mutta Venäjän tapakulttuurissa on. Toinen hyvä esimerkki olisi japanilainen kohteliaisuuskulttuuri, jota olen päässyt hiukan vilkaisemaan ulkopuolisena ja se on (myös) aivan uskomaton!

    2) Suomalaisittain sävy on suunnilleen sama kuin suomalaista mahtimiestä haastatellessa häntä teititeltäisiin. Kuullostaa nykymenossa jo hiukan pompöösiltä, mutta ihan olisi hyvien tapojen mukaista. "Miten Te herra Presidentti Niinistö kasvattaisitte shakin näkyvyyttä ...".

    3) Jos kohtelisimme herra presidenttiä arkisesti, mitä hän mahtaisi ajatella meistä? FIDE -presidenttiys on kuitenkin melkoinen saavutus - olkoonkin että nykyinen presidentti jakaa mielipiteitä persoonallaan ja on tehnyt myös epätavallisia ja ristiriitaisia asiota.
Minusta tässä haastattelussa ei ole mitään rähmälläänolemista, vaan kysytään asioita suoraan mutta kohteliaasti ja venäläistä tapakulttuuria kunnioittaen. Ymmärrän kyllä, että vanhemmalla polvella voi sävy särähtää korvaan (minäkin kiinnitin siihen huomiota, vaikka olen vain viisikymppinen), kun Suomen idänsuhteet ovat vuosikymmeniä sitten olleet hieman ... erilaisella pohjalla. Riston yllä kritisoimat kysymykset haastattelun jälkipuoliskolta olivat ainakin minulle niitä kiinnostavimpia, koska pakotteet ja presidentin valtaoikeudet ovat olleet kiinnostuksen kohteita laajasti shakkimaailmassa. FIDEn sivuilta ei ole ollut kovin helppoa saada näihin vastauksia, mutta suomalaisten tekemässä haastatelussa näitäkin asioita on voitu käsitellä, mikä on jo sinänsä hienoa.

Chessbasen artikkeli oli myös mielenkiintoinen ja se todisti jälleen kerran hyvin tunnetun faktan, että FIDE-presidentillä on voimakas oppositio, kuten on ollut asia jo todella pitkään. Kuten yllä on kirjoitettu, FIDE:ssä demokratia menee siten, että jokaisella maalla on ääni, mutta isommilla ei ole enempää ääniä, kuten on asianlaita esimerkiksi Suomen Shakkiliitossa ja tämä tuo oman lisämausteensa myös FIDE:n presidentinvaaleihin. Ja kyllä, olen luonnollisesti tietoinen ja samaa mieltä, että moni asia olisi voitu hoitaa FIDE:ssä toisella tapaa kaikkien näiden vuosien aikana, mutta siitä huolimatta minusta olisi hienoa, jos voisimme keskittyä tulevaisuuteen eikä märehtiä menneisyyden virheitä, kun se ei kuitenkaan johda mihinkään hyvään.

Sitäkään en ymmärrä ollenkaan, että miten suomalaiselta isolta osin valtio-omisteiselta pörssiyhtiöltä saatu sponsoriraha olisi jotenkin epäilyttävää? Todella monet suomalaiset yhtiöt tekevät hyvää liiketoimintaa itänaapurimme kanssa, vaikka pakotteet ovat muuttaneet tätä kuvaa viime vuosina. Eikä toimiminen venäläisen talouden kanssa tee mistään firmasta sinänsä epäilyttävää. Sen enempää Fortumista kuin vaikkapa sellaisista kunnianarvoisista suomalaisista pörssiyhtiöistä kuin Stockmann, Tikkurila, Nokian Renkaat, Nordea (matkalla Suomeen), HK Scan, Apetit, Aspo, YIT jne muutamia mieleentulevia mainitakseni.

Iloitaan siitä, että olemme saaneet Suomeen myös shakin puolella hienon 100-vuotisjuhlan, sponsorointiavauksen merkittävältä suomalaisyhtiöltä Fortumilta jonka ylimmällä johtajalla on myös shakkitaustaa, saamme vieraaksemme FIDE:n presidentin ... ja jätetään nämä mielikuvitukselliset salaliittoteoriat taaksemme, kun niiden tueksi ei kukaan ole kyennyt esittämään mitään todisteita. Otetaan vierailusta irti kaikki ne positiiviset shakkia edistävät palstamillimetrit, mitä voidaan. Kaikki ne mahdollisuudet, mitä se mahdollisesti avaa vaikuttamisessa FIDE:ssä. Esimerkkinä Kerhojen kokouksessa pari viikkoa sitten kovasti peräänkuulutettiin mahdollisuuksia vaikuttaa FIDE:ssä pikapelisääntöihin - nyt meillä on mahdollisuus puhua myös niistä naamatusten ko organisaation ylimmän tapin kanssa ja tiedustella ystävällisesti, kenen puoleen voisimme hänen armollisella myötävaikutuksellaan FIDE:ssä kääntyä. Esimerkiksi.

t. panu laine

P.S. Kiitos Pekka Kauppalan hyvin asiallisten selvitysten lisäksi erityisesti Jooselle ja Jaskalle kommenteista sekä Aleksille myös pitkämielisyydestä.

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 05 Marras 2017 22:00

Panu, kiitos kun palautit mieleen sanan jota olen tässä koko ajan yrittänyt tavoitella: rähmälläänolo.

Lauri Kangas
Viestit: 137
Liittynyt: 27 Heinä 2010 13:01
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Lauri Kangas » 05 Marras 2017 22:04

Kiitos Panu ja aamen! Veit kyllä täydellisesti sanat suustani.

Ainoana lisäyksenä on se, että voin vahvistaa Jaskan esille nostaman itsestäänselvyyden, että emme voi ykispuolisesti päättää, millä tavoin sponsoriyhteistyöstä tiedotamme. Näistä asioista on aina sovittava yhteistyössä sponsorin kanssa, kuten kaikki varmasti ymmärtävät.

t. Lauri

P.S. Mietinpä vain. Onkohan täällä vielä joku sitä mieltä, että tämäntyyppinen keskustelu ei vaikuttaisi siihen, kuinka hyvänä sponsorointikohteena shakkiliitto nähdään. Ette te tätä (tulevallekaan) hallitukselle liian helpoksi tee...

Panu Laine
Viestit: 398
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 05 Marras 2017 22:35

@Pekka: Aina autetaan kaveria mäessä ;)
@Lauri: Kiitos hyvistä huomioista - näinhän se todellakin on.

t. p

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 06 Marras 2017 10:36

Panu on Kekkonen. Olen aina ihaillut Kekkosta ja edustin maalaisliitoa joskus liiton hallituksessa. Panua olen alkanut ihailla vaikka enää en olekaan maalaisliittolainen.

Kekkonen runnoi politiikallaan Suomelle kaiken sen edun mitä oli saatavissa omilla konsteillaan. Hän pani loiskiehunnan, ikkunoiden rikkomisen ja joskus myös vapaan ulkopoliittisen keskustelun kuriin. Hän tuli jopa toimeen hirmuhallitsija Stalinin kanssa.

Panu runnoo politiikallaan Suomen pienelle shakkiliiton kaiken sen edun mitä on saatavilla. Hän panee mielikuvituksellisten salaliittojen väsääjät, kulttuuriset moukat ja hankalia kysymyksiä tekevät kuriin ja järjestykseen. Hän varmaankin tulee toimeen ristiriitaisen ja korruptiivisuudestaan tunnetun FIDE:n presidentti Kirsan Ilumzhinovin kanssa.

Toivon ja olen koko ajan toivonut, että suomalais-ugrilainen turnaus onnistuu, Suomen shakkielämä saa herra Ilumzhinovin vierailusta kaiken irti ja Fortumilta tulee rahaa aivan helvetisti. Lisäksi toivon vielä hartaammin, että Panusta tulee FIDE:n seuraava presidentti - ihan oikeesti ja aikuisesti.

Yhden arviontivirheen Panu kuitenkin teki. Rähmälläänolostamme yksiselitteisesti todistava ja tulevan vierailun merkillisesti virittävä Ilumzhinovin haastattelu ei kyllä edes runnomalla muutu kulttuureihin ja tapoihin viittaamalla muuta kuin noloksi myöhäissyntyiseksi suomettuneisuuden helmeksi. Ei ainakaan kun teksti pannaan kontekstiin. No, tekevälle sattuu.

Olen luottavainen uuden hallituksen astuessa tehtäväänsä. Se varmaan pitää arvokkaana avointa keskustelua ja tiedottamista. Se varmaan myös kykenee vastaamaan alun perin Risto Tuomisen asialliseen kysymykseen, mikä yhteys on Ilumzhinovin vierailulla ja Fortumin rahoilla, Panu ei tähän kysymykseen vastannut kuin osittain -myös Kekkonen oli mestari kiertämään hankalat kysymykset.

Gens una sumus. Tämä idea minusta parhaiten toteutuu avoimella keskustelulla. Siksi käyn sitä shakin puolesta mielelläni eri areenoilla ja toivon muidenkin niin tekevän.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 06 Marras 2017 10:44

Lupasin olla kommentoimatta tämän aiheen osalta hallituksen asioita foorumille, mutta kommentoin muita käsiteltyjä asioita aiheen tiimoilta.

Haapasalolle tiedoksi, että shakkifoorumikin on käytössä kai siksi että täällä voi käsitellä suomalaista shakkielämää koskevia asioita ilman mitään osallistumispakkoa kerhojen kokoukseen.

Jaskan rinnastus omaan puheenjohtajuuteen vs. tämä vuoden vaaleihin on aika kaukaa haettu. Kyseessä olivat hyvin erilaiset tilanteet ja toimintatavat.

Panun kirjoitus on aika opportunistinen. Ensinnäkin Iljumzhinov sanoo vierailleensa yli 100 maassa viimeisen kahden vuoden aikana (vierailu ei siis ole mitenkään suuri saavutus). En myöskään koe, että Iljumzhinov tuo mukanaan hyvää julkisuutta shakille. Täällä on nyt puhdistettu Iljumzhinovin mainetta, mutta tuossa olisi vähän koostetta tosiasioista:

https://www.theguardian.com/sport/2016/ ... lyumzhinov

USA on lisäksi sanktioinut Kirsanin johtuen ei suinkaan shakkipropagandasta vaan öljykauppojen järjestelyistä Isiksen sekä Syyrian nykyhallinnon välillä.

En tuomitse sinällään yritysten toimintaa Venäjällä, mutta fakta on että nämä yritykset joutuvat jatkuvasti kamppailemaan korruption kanssa ja lahjontaa tapahtuu myös suomalaisyritysten osalta Venäjällä.

https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaj ... 58026.html

Fiden presidentin vaalit ovat tosiaan ensi vuonna ja näin tapahtui viime vaaleissa Ruotsin osalta.

http://www.schacksnack.se/artiklar/90881

Yhteenveto kommenttien pohjalta tapahtumista: Ruotsin hallitus tapasi Iljumzhinovin Tukholmassa vähän ennen vaaleja. Vaaleissa Ruotsi ei äänestänyt kumpaakaan ehdokasta (toisin kuin useimmat länsimaat), Ruotsi äänesti ECU:n (Euroopan shakkiunioni) vaaleissa Kirsanin suosikkia ja tämän jälkeen sai merkittävän paikan ECU:n hallinnossa.

Lienee aika perusteltua suhtautua epäilevästi Kirsanin vierailun motiiveihin ja muihin järjestelyihin.

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 433
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 06 Marras 2017 12:39

Moro!

Ruotsi äänesti, mitä äänesti tai ei äänestänyt mitään, mutta jos joku on jo unohtanut, niin v. 2014 SSL:n hallitus päätti toukokuussa näin:

"Tromssan shakkiolympialaisten yhteydessä on myös Euroopan Shakkiliiton (ECU) ja Maailman Shakkiliiton (FIDE) kongressit ja vaalit. Suomen edustajana toimii Jouni Lehtivaara. Keskustelun jälkeen päätettiin yksimielisesti kannattaa Fiden presidentiksi Garri Kasparovia ja ECUn presidentiksi Zurab Azmaiparashvilia."

Ristolle totean vain, että asettuminen ehdokkaaksi SSL:n hallitukseen - puhumattakaan pj ja vpj-hommista - tuntuu jäävän useimmilta viime tippaan, sitä vain tarkoitin. Tämä vuosi ei tehnyt juurikaan poikkeusta, Riikka oli toki sellainen.

Kirsanin vierailut sadassa maassa - myös pienessä Suomessa - voi tietysti tulkita äänenkalasteluksi, ja sitä se osin varmaan onkin, mutta jos vaihtoehto on, että FIDEn presidentti käy virkakautensa aikana kymmenessä maassa, ei sekään minusta hyvältä tunnu.

Terv.

Jaska

Panu Laine
Viestit: 398
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 06 Marras 2017 15:00

Pekka: on sanan säiläsi mahtava, mutta oletkin kulttuurimiehiä, kuten hyvin tiedämme. Arvostan. Kekkoseksi minua ei ole koskaan vielä rinnastettu, Joose taisi jo FIDE-presidenttiyden ohimennen mainita aikaisemmin tässä ketjussa ennenkuin tähän ketjuun edes mitään kirjoitin. En halua riidellä - emmekä sitä kaiketi tässä ketjussakaan tee. Tunnustetaan reilusti, että meillä on mielipide-ero eikä kumpikaan ole mielipidettään muuttamassa. Tarkoitukseni - niinkuin aina - on suomalaisen shakkielämän paras ja tämän tavoitteen suhteen olemme uskoakseni linjassa.

Risto: Kirsan on ristiriitainen persoona enkä yritä vääntää esittämääsi mustaa mihinkään muuhun väriin, kun minulla ei ole siihen sen enempää mahdollisuutta kuin tarvettakaan. Mutta hän on myös FIDE:n presidentti ja sitä suhdetta minusta kannattaa vaalia. Edellisistä FIDE-vaaleista vuodelta 2014 Jaska paremmin asioista perilläolevana jo totesikin asioiden silloisen laidan SSL:n puolelta. Laurin viestin mukaan Fortum -asiasta tiedotetaan aikanaan, kun sopimusosapuolet ovat tiedottamisesta sopineet. Minulla ei ole asiasta parempaa tietoa kuin mitä foorumilla on kirjoitettu, kun en ole kummankaan sopimusosapuolen edustaja (en ole ollut SSL:n hallituksessa vuoden 2013 jälkeen - todettakoon nyt tämäkin).

Mainittakoon vielä lopuksi, että en ole ko vierailun aikana Suomessa, vaan matkalla Maltalle shakkia pelaamaan, joten minulla ei ole mitään henkilökohtaisia motiiveja tai saavutettavaa tässä vierailussa (jos joku sitä epäili). Haluan vain suomalaisen shakkielämän parasta ja argumentoida sen puolesta. Gens una sumus voi joskus tuntua kliseeltä, mutta se on minusta edelleen niin tavoiteltavaa.

t. panu

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 103 vierailijaa