Kunnioitettu herra presidentti

Shakki Suomessa ja maailmalla
Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 03 Marras 2017 19:55

Olisikohan Shakkiliitolla avoimen tiedottamisen paikka? Sillä pulmatilanteista selvitään parhaiten ja säilytetään jäsenten ja sidosryhmien luottamus.

pjkauppa

Kunnioitettu -vai arvoisa?- herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 04 Marras 2017 08:32

Forumissa on Pekka Sairanen äkkiä innostunut arvostelemaan Fiden presidentti Iljumžinovia ja viikko sitten julkaistua haastatteluani hänestä. On erinomaista, että haastattelu herättää keskustelua; ainakin omasta puolestani olisin kuitenkin toivonut enemmän keskustelua sen sisällöstä kuin muodollisuuksista tai henkilökohtaisista mielipiteistä haastateltavasta.
Mitä tulee haastattelussa valittuihin kohteliaisuusmuotoiluihin, niin pidän niitä tavanomaisina tämän tason henkilön suhteen. Iljumžinovhan ei ole vain Fiden presidentti, mikä sekään ei ole ihan vähäarvoinen virka, vaan myös pitkäaikainen Kalmukian tasavallan presidentti. Ja Suomessakin on periaate, että kerran tasavallan presidentti, aina presidentti. Pitkään oli jopa ulkomaisten valtionpäämiesten loukkaaminen kriminalisoitu ja Saksassakin tällainen laki poistettiin vasta tänä vuonna. Vanha suomalainen kulttuuri on siinä mielessä aina ollut valtionpäämiesten suhteen ”pokkuroiva”, jos niin halutaan muotoilla. Vielä enemmän tämä koskee venäläistä kulttuuria, jossa muodollisen kohteliaisuuden ja hierarkisten asemien huomioiminen on aina ollut erittäin tärkeää. Tuntemattomia henkilöitä nimitetään aina aluksi ”kunnioitetuiksi” ja teitittely on kunniassa. Ulkomaalaisia nimitetään erikseen ”kunnioitetuiksi herroiksi tai rouviksi” jne. Sanan ”kunnioitettu” voi, kuten haastattelussamme, väärinkäsitysten välttämiseksi tosin aina kääntää myös ”arvoisa”. Tätä suomalaista sanaa vastaavaa venäläistä ei nimittäin käytetä tervehdyksissä, vaan siirrytään suoraan ilmaisuun ”rakas” –joka sekin suomeksi tarkasti käännettynä voi luoda väärinkäsityksiä ja voidaan korvata käännöksellä ”hyvä”. Tämä kaikki luo yhteydenpitoon raskassoutuisuutta mutta asialla on toinenkin puoli. Muodollinen kohteliaisuus on vanhojen kulttuurien koeteltu keino tuoda eri mielipiteet saman pöydän ääreen.
Iljumžinovista, kuten merkittävistä ja värikkäistä politiikan ja kansainvälisen järjestötoiminnan hahmoista, on monenlaisia mielipiteitä, ja näin pitää ollakin. Sairasen mielipide on, että häneen pitäisi pitää suurta etäisyyttä Suomen Shakkiliiton toimesta. Minusta Suomen kansallinen viisaus on historian läpi ollut nimenomaan siinä, että olemme katsoneet ulkomaisia merkkihenkilöitä ensisijaisesti heidän virkojensa ja asemiensa edustajina, eikä ole niinkään pohdittu, ovatko he henkilökohtaisesti sympaattisia tai ei. Näin omana mielipiteenäni kannattaisi SSL:nkin suhtautua Fide-presidenttiin, oli hän kuka hyvänsä.
Iljumžinovin henkilöhahmosta on Sairanen tarjoillut hänen kilpailijansa Kasparovin (joka sai 2015 Fideltä kahden vuoden kilpailukiellon äänten ostamisesta Itä-Aasian pikkuvaltioilta vuoden 2014 Fiden presidenttivaalissa) taisteluversiota. En usko asioitten olevan alkuunkaan näin yksinkertaisia mutta en tunne tätä leirien välisten keskinäisten syytösten villiä soppaa niin hyvin, että pitäisin itseäni pätevänä arvioimaan sitä objektiivisesti. Leiritaistelua pidän shakin kehitystä lamauttavana ilmiönä, jota ei kannattaisi lietsoa.
Joose Norri puolestaan pahoittelee sinänsä terävästi Fiden nykytilaa, jossa kehitysmaat monine äänineen ovat kuninkaantekijöinä. Näin on peilikuvamaisesti YK:ssa ja useimmissa kansainvälisissä järjestöissä. Vanha gentleman-shakkikulttuuri on tietysti kärsinyt siitä, mutta realistista toivoa muuttaa asioita vanhaan suuntaan ei ole, eikä tässä ole kysymys henkilöistä. Nykyisenkaltaisen Fiden kanssa on pakko toimia, oli sitten presidentin nimenä Iljumžinov, Kasparov tai jotain muuta - tai sitten eristäytyä shakki-Impivaaraan, mistä Suomessa on mielestäni piirteitä jo aivan riittävästi.
Pekka Kauppala, Freiburg 4.11.2017

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 04 Marras 2017 09:55

On reilua tulla esille Pekka Kauppala. Kiitos siitä! Muuten jutussasi oli ja asiaa ja ei. Kaikkine väitteineen se toi mieleen itsekin muistamani 70-luvun suomettumisen ajat. Se teki myös ymmärrettäväksi haastattelusi bysanttilaisen ja alamaisen sävyn. Elämme kuitenkin nyt 2017 aivan toisessa maailmassa ja avoimessa yhteiskunnassa. Minulle on vakuutettu että liitto on pidättyväinen herra Iljumzinovin kanssa. Tätä vakuutusta pidän myönteisenä merkkinä siitä, että liittomme sittenkin elää nykyajassa ja ymmärtää kiertää kaukaa kaiken vähänkin korruptiiviselta tuntuvan.

Jari Järvenpää
Viestit: 698
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 04 Marras 2017 13:19

Mielestäni haastattelu oli hyvin tehty. Kielteisiä puolia en havaitse.

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 04 Marras 2017 13:35

Helmeksihän minäkin olen sitä luonnehtinut. Joose tosin tuolla aiemmin kuvitteli, että se on sarkasmia. Tosissaanhan siinä ollaan. Herra Iljumzinovhan on hyvin vakavamielinen ihminen ja maailmalla tunnettu niistä hyvistä töistään, joista hän haastattelussa meitä hyväuskoisia haluaa muistuttaa. Ja kaiken lisäksi kaksinkertainen presidentti, jota me yksinkertaiset emme aina muista, kuten Kauppala muistutti.

Samu Heikkilä
Viestit: 14
Liittynyt: 03 Elo 2014 19:41
Paikkakunta: Helsinki
Seura: HSK

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Samu Heikkilä » 04 Marras 2017 17:14

Aleksi Olander kirjoitti:Tarkoitin lähinnä sitä, että yksittäisiin "kunnioitettu" yms. sanoihin ei kannata puuttua tai tulkita Shakkiliiton kannan olevan erityisen kunnioittava tässä tapauksessa. Haastattelu on Shakkiliiton työntekijän tekemä, mutta haastattelun kysymykset ja sanamuodot ovat haastattelijan itse valitsemia ja venäläisen, hyvinkin kohteliaan keskustelukulttuurin mukaisia. ...
Korostan tätä osuvaa sekä ansiokasta huomiota myös. Luin haastattelun, ja pystyn erittäin tarkasti näkemään kysymyksessä olevan äärimmäisen kulttuurisensitiivisen, sivistyneen ja näin muodoin ansioituneen henkilön tekemän. Kysymyksessä on myös nähdäkseni täysin suora suomennos, joka voi venäläiseen keskustelukulttuuriin vihkiytymättömälle aiheuttaa jopa kynnyskysymyksiä. Tahdon kertoa, että venäläiseen tapa- ja keskustelukulttuuriin sisältyy varsin sisäänrakennetusti korostettu hienotunteisuus, oikeammin hyväntahtoisuus. Tällaiseen kulttuuriin kuuluu lukuisia yhteistyötaipumusta ruokkivia tapoja.

Normatiivinen yleistys, vastauksia kysyttäessä ei esitetä ainoastaan kysymystä, vaan alkuun lisätään: kertokaa, olkaa hyvä "skazite pozhaluista ...", oli kyse koulussa lapsille oppitunnilla opettajan tekemästä kysymyksestä tai vaikka Internetin keskustelukanavalla alustetusta tiedustelusta.

Toivoakseni tämä ei ollut liiaksi sivuraiteille vievää, vaikken itse keskusteltavan asian syvempään etiikkaan orientoidukaan.

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 04 Marras 2017 18:19

Ei tämä mitenkään sivuraiteille vienyt - hienostunut kulttuurilisä käytyyn keskusteluun. Eettiseen puoleenhan siinä ei haluttu ottaa kantaa. Siitähän nyt on kysymys ja Suomen shakkiliiton omasta integriteetistä. Onko se kritiikittä nöyrästi valmis vastaanottamaan herra Iljumzinovin nahkoineen ja karvoineen oikein punaisen maton ja soittokunnan kanssa vai voisiko se olla kohtelias mutta pidättyvä isäntä? Ja vaikka tämän haastattelun perusteella saattaisi odottaa punaista mattoa ja soittokuntaa, niin nyt onneksi pysyttänee pidättyväisyydessä. Talo siis tuntuu elävän tavallaan ja vieraat kulkekoot ajallaan. Hyvä niin. Valpas jäsenistö seuraa tilannetta.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 05 Marras 2017 00:58

Keskustelun sisällöstä sen verran, että tuota Iljumzhinovin 100 000 000 dollaria ei taideta pitää yleisesti uskottavana summana. Tällaisia rahoja ei ole missään shakkimaailmassa näkynyt.

Keskustelusta olen samaa mieltä (hieman venäjää opiskelleena), että suurin osa selittyy tuolla kohteliaalla venäjän kielen käytöllä. Hieman nöyristelevä asenne tuosta mielestäni kuitenkin paistaa läpi. Keskustelun vastapuolihan ei juuri ollenkaan käytä vastaavia sanontoja. Oma vaikutelmani on myös se, että loppupuolen kysymykset ovat "tilattuja".

Mielenkiintoista on myös se, että liiton taholta ei ole mitenkään kommentoitu tuota Fortumin rahoitusta. Epäilyttäväksi lahjoituksen tekee rahoittaja (merkittävä toimija Venäjällä), rahoituksen ajoitus ja suuruus sekä shakkiliiton niukka tiedotus. Toivottavasti kuitenkin asiat ovat tältä osin kunnossa.

pjkauppa

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 05 Marras 2017 02:45

Risto Tuominen arvelee, että tekemäni haastattelun loppupuolen kysymykset olisivat olleet "tilattuja".
Eivät olleet! Kirsan Iljumžinovin tapasin ensimmäistä kertaa haastattelutilaisuudessa enkä ole keskustellut hänen kanssaan aiemmin myöskään puhelimitse. Haastattelusta sovittiin hänen avustajiensa kanssa, jotka eivät mitään tiedustelleet, minkälaisia kysymyksiä aion esittää.
Jos katsomme loppupuolen kysymyksiä, en ymmärrä miksi ne vaikuttaisivat erityisen toivotuilta Iljumžinovin puolelta. Kysymys shakkijohtajalle, kuinka hän itse pelaa shakkia, on ainakin minulle itsestään selvä, ja hahmottui ensimmäisten joukkoon kysymyksiä sunnitellessani. Kysymys tietokoneitten merkityksestä shakin tulevaisuudelle ei ole ollut havaintojeni mukaan erityisesti esillä Iljumžinovin esiintymisissä ja siksi otin tämän itseäni shakin suhteen kovasti pohdituttavan teeman esiin. Lisäkysymys siihen oli spontaani, koska vastaus myönsi, että uhkia on huippushakissa mutta ei yksilöinyt niitä.
Buddhalaisuuden ja shakin suhteen kysely tuli valmisteluissani mieleeni siitä, että Iljumžinov esiintyy mielellään uskovaisena buddhalaisena ja on sellaisena saanut julkisia kehuja Dalai Lamalta ja Kalmukian buddhalaisjohtaja Sadžin Lamalta myös vetäytymisensä jälkeen Kalmukian presidentin virasta. Kysymys kiinnostuksesta jalkapallon pariin Fifaan puolestaan syntyi omasta ihmettelystäni, miksi Iljumžinovia oli 2015 pohdittu Fifan mahdollisena puheenjohtajaehdokkaana.
Pekka Kauppala, Gauting 5.11.2017

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 05 Marras 2017 10:08

Liiton jäsenenä vaadin kyllä avointa selvitystä näistä Venäjän rahoista, joihin Risto Tuominen viittaa. Mitä ne ovat? Liittyvätkö ne tähän herra Ilumzinovin vierailuun? Kannattaa pitää myös mielessä, että FIDE:ssä on kuukausi sitten äänestetty, ettei kunnioitettu presidentti enää jatkaisi 2018 äänin 37-20. Tänään Chessbase newissä voimme lukea, ettei tämä selkeä äänestyspäätös taida haitata presidenttiämme. Hän on todellinen informaatiovaikuttaja, kuten olemme tässäkin huomanneet.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 48 vierailijaa