Kilpailujen rahapalkinnot ovat aina veronalaista tuloa

Shakki Suomessa ja maailmalla
Marko Tauriainen
Viestit: 583
Liittynyt: 26 Touko 2010 17:20

Kilpailujen rahapalkinnot ovat aina veronalaista tuloa

Lukematon viesti Kirjoittaja Marko Tauriainen » 06 Syys 2017 09:14

Otsikko ja alla oleva on huomioitava. Se liittyy osin myös kevättalvella käytyyn keskusteluun täällä foorumilla (http://www.shakkiliitto.fi/foorumi/view ... lkinnoista):


http://www.shakkiliitto.fi/mita-tehda-t ... kinnoilla/

Mitä tehdä turnausten rahapalkinnoilla?

Urheilijan palkintona saama raha on urheilutuloa. Urheilutulo on aina saajalleen veronalaista tuloa. Urheilutulon maksajan on tehtävä bruttotulosta ennakonpidätys ja urheilijalle voi maksaa vain nettosumman. Lisäksi maksajan on tehtävä tulosta ja ennakonpidätyksestä vuosi-ilmoitus.

Urheilijan on myös mahdollista rahastoida urheilutulo tuloverolain säädösten mukaisesti. Shakinpelaajat voivat käyttää Suomen Urheilijoiden Tukisäätiön valmennusrahastoa. Kilpailun järjestäjän siirtäessä palkintorahat valmennusrahastoon sen ei tarvitse tehdä ennakonpidätystä ja vuosi-ilmoitusta. Urheilija saa nostaa varat valmentautumiseen ja kilpailemiseen liittyviä kulutositteita vastaan valmennusrahastosta, kunhan liitto on ensin hyväksynyt kulut urheiluun liittyviksi.

Rahat voi nostaa myös verokortilla rahastosta, jolloin rahasto tekee ennakonpidätyksen ja hoitaa vuosi-ilmoitukset. Rahaston käytön edellytys on, että urheilutulo on kalenterivuodessa vähintään 800 euroa. Rahaston kustannus urheilijalle on vuonna 2017 yhteensä 55 euroa.

Suomen Urheilijoiden Tukisäätiön valmennusrahastossa on nykyään jo yli 30 lajin urheilijoita noin 600 henkilöä. Lisää rahastosta ja sen toimintaperiaatteista sekä ilmoittautuminen https://www.olympiakomitea.fi/huippu-ur ... usrahasto/

Säätiön asiamies
Rainer Anttila
Järjestöpäällikkö, LitL
+358 40 7164900
rainer.anttila@olympiakomitea.fi

Boris
Viestit: 246
Liittynyt: 12 Joulu 2011 17:26
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Kilpailujen rahapalkinnot ovat aina veronalaista tuloa

Lukematon viesti Kirjoittaja Boris » 06 Syys 2017 16:38

On tosi siistiä olla edes tässä asiassa samassa asemassa kuin jääkiekkoliigan pelaajat ja muut oikeat ammattiurheilijat. Noudatettiinhan tätä yllä mainittua periaatetta jo kuukausi sitten SM-blixteissä, jossa kai jaettiin rahapalkintoja? Jos ei, milloin syylliset ovat käräjillä?

Henrik Järnström
Viestit: 214
Liittynyt: 04 Marras 2012 20:38
Paikkakunta: Espoo
Seura: ESK

Re: Kilpailujen rahapalkinnot ovat aina veronalaista tuloa

Lukematon viesti Kirjoittaja Henrik Järnström » 06 Syys 2017 17:59

Shakkipalkintojen verottaminen tuntuu naurettavalta.

Palkinnot ovat yleensä pieniä.

Lisäksi on muistettava tulonhankkimisvähennys eli:
- kilpailujen osallistumiskulut
- matka- ja majoituskustannukset (myös ulkomaan kilpailumatkat)
- lisenssikustannukset
- kerhojen jäsenmaksut
- shakkkikirjallisuuden kustannukset (myös digitaalinen oppimismateriaali)
- valmennuskustannukset
- Internetkustannukset (osa valmennusta)
- kustannukset niistä kilpailuista joista ei tullut palkintoa
- jne

Miten monelta vuodelta näitä kustannuksia voi vähentää ennen kuin on päässyt sellaiselle tasolle että yleensä saa mitään palkintoja?

othello

Jyrki Raki
Viestit: 238
Liittynyt: 26 Touko 2010 20:14
Paikkakunta: Loviisa
Seura: KymS

Re: Kilpailujen rahapalkinnot ovat aina veronalaista tuloa

Lukematon viesti Kirjoittaja Jyrki Raki » 06 Syys 2017 21:48

Ei hyvä sylvi...

Järjestän sitten varmaan viimeisen turnauksen nyt syyskuussa. Miten ihmessä houkutella Suomeen kunnon pelaajia? Nykyisinkään rahapalkinnot eivät ole olleet kovinkaan suuria, mutta auta armias miten vaadit verokorttia vaikka Valkovenäläiseltä pelaajalta?

Tai miten tulkitaan majoituskulujen maksaminen jne.

t kohta entinen turnausjärjestäjä

Panu Laine
Viestit: 404
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Kilpailujen rahapalkinnot ovat aina veronalaista tuloa

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 06 Syys 2017 21:51

Hei,

Tärkeä asia keskusteltavaksi ja ymmärrettäväksi. Shakki on urheilua ja tietysti normaalin lainsäädännön alainen siinä missä muutkin urheilulajit. Nimimerkki Othello on myös oikeassa - palkintorahat ovat pieniä, mutta se ei tee niistä verottomia, vaikka säännöstö on ehkä tehtykin ajatellen isompia rahoja. Lakia ei pidä rikkoa sen enempää tieten kuin tietämättäänkään - vaikka kiinnijäämisen riski ei ehkä olisikaan suuren suuri. Ja tulonhankkimisvähennysnäkökulma on myös tärkeä ja jopa mielenkiintoinen - voinko tehdä enemmän tulonhankkimisvähennyksiä kuin minulla on palkintotuloja (kun minulla on muita tuloja) - en ole asiaa koskaan aikaisemmin pohtinut?

Tämä olympiakomitean puitteissa oleva rahastointijärjestely ketjun ensimmäisessä postauksessa oli myös minulle uutta tässä nykyisessä muodossaan. Lukekaa!

Toinen verotuksellisesti tärkeä alue on turnausjärjestäjien tulot. Tästä merkittävin tapaus lienee muutaman vuoden takainen Mike Basmanin tapaus (muistaakseni Malcom Pein kohtasi saman ongelman), jossa hän sai 300 000 punnan mätkyt järjestettyään yli 20 vuotta koululaiskilpailuja, joista hän on saanut (varmaankin pieniä) tuloja per turnaus, mutta jättänyt arvonlisäveron ALV:n (englanniksi VAT) maksamatta. Ohessa linkki vuodelta 2016, jossa kommentoivat tilannetta ja toinen linkki, jossa peräänkuulutetaan shakin julistamista englannissa "mind sport":ksi, jolloin se olisi ilmeisesti palkintojen osalta verolainsäädännön ulkopuolella.

http://endtaxsploitation.co.uk/wp-conte ... /test.html
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/12 ... -tax-free/

t. panu

P.S. Rakin postaus ehti väliin - hyviä pointteja, tässäkin voisi olla liitolta ohjeistusta, ettei jokaisen turnausjärjestäjän tarvitse keksiä samoja asioita itse. Esim. miten ulkomaalaisten pelaajien verotus, pelaajien kulukorvaukset, ...
Viimeksi muokannut Panu Laine, 06 Syys 2017 21:58. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Jyrki J Heikkinen
Viestit: 47
Liittynyt: 12 Syys 2010 15:10
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LauttSSK
Viesti:

Re: Kilpailujen rahapalkinnot ovat aina veronalaista tuloa

Lukematon viesti Kirjoittaja Jyrki J Heikkinen » 06 Syys 2017 21:58

Rainer Anttila kirjoitti:[Suomen Urheilijoiden Tukisäätiön] Rahaston käytön edellytys on, että urheilutulo on kalenterivuodessa vähintään 800 euroa.
Käsi ylös, jos sinun urheilutulosi shakinpelaajana on yltänyt tuohon jonain vuonna!

Tuo ilmoitus julkaistiin myös Suomen Shakkiliiton pääsivulla, millä haluttaneen tehdä selväksi (varsinkin Olympiakomitealle), että ruskeita kirjekuoria ei virallisesti hyväksytä turnauspalkintoina. Vai halutaanko ne pienet rahapalkinnot tosiaan pois shakkiturnauksista?

Jari Järvenpää
Viestit: 738
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Kilpailujen rahapalkinnot ovat aina veronalaista tuloa

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 06 Syys 2017 22:14

Mikä neronleimaus! :idea:

Boris kirjoitti:On tosi siistiä olla edes tässä asiassa samassa asemassa kuin jääkiekkoliigan pelaajat ja muut oikeat ammattiurheilijat. Noudatettiinhan tätä yllä mainittua periaatetta jo kuukausi sitten SM-blixteissä, jossa kai jaettiin rahapalkintoja? Jos ei, milloin syylliset ovat käräjillä?
:lol:

Boris
Viestit: 246
Liittynyt: 12 Joulu 2011 17:26
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Kilpailujen rahapalkinnot ovat aina veronalaista tuloa

Lukematon viesti Kirjoittaja Boris » 06 Syys 2017 23:33

Kuunnellaanpa tähän väliin verokarhun murinaa:
Urheilijalla, jonka verovuoden urheilutulo ennen tulon hankkimisesta ja säilyttämisestä aiheutuneiden menojan vähentämistä on vähintään 9 600 euroa, on vuodesta 2009 alkaen oikeus siirtää urheilutulostaan verovapaasti urheilijarahastoon enintään 50 % verovuoden urheilutulon bruttomäärästä, kuitenkin enintään 100 000 euroa (TVL 116c §).
Urheilu-ura katsotaan päättyneeksi, jos urheilutulo jää kahtena peräkkäisenä vuotena alle 9 600 euron, eikä urheilija osoita urheilijarahastolle jatkavansa urheilu-uraansa. https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohj ... n_palkkio/

Urheilijarahaston vekkuli puoli on, että sieltä saa rahaa muuhun kuin urheilemismenoihin vasta urheilu-uran päätyttyä. Milläköhän shakinpelaajan urheilu-uran päättyminen todetaan? Ikä ei ainakaan kelpaa, meillähän on kilpailuissa 80 täyttäneitä pelaajia. 9600 euron raja olisi selkeä, mutta toisaalta shakkia pelaamalla lienee ainakin Suomessa olla jokseenkin mahdotonta saada tuota summaa kasaan vuodessa, joten tuolla määritelmällä shakinpelaaja ei voisi edes aloittaa urheilu-uraa. Oma ilmoitus varmaan riittäisi, mutta silloin ei saisi enää ikinä pelata ainakaan missään rahapalkintoja sisältävässä kilpailussa. Jos tämä ei ole järjetöntä, en tiedä, mikä on.

Edellä mainittiin ulkomaalaiset pelaajat ja verokortti. Jääkiekon suunnalta saamani käsityksen mukaan alle kuusi kuukautta Suomessa asuvat ulkomaalaiset urheilijat kuuluvat lähdeveron piiriin, mutta saatan olla tässä väärässä.

Shakkiliitto saa tietysti halutessaan ruveta käräyttelemään pelaajia ja turnausjärjestäjiä verottajalle. Lopputuloksena tosin voi olla, että koska maksamatta mahdollisesti jääneiden verojen määrä on kovin pieni, veroviranomaiset eivät korvaansa lotkauta koko asialle vaan keskittyvät oikeiden veronkiertäjien jahtaamiseen veroparatiiseista ja muista luovista viritelmistä.

SSL järjesti yleisen SM-turnauksen tämän vuoden kesäkuussa. Kilpailukutsussa http://www.shakkiliitto.fi/sm-turnaukset-12-18-6-2017/ lukee näin:
Palkinnot: Kokonaispalkintosumma yleisessä SM-turnauksessa ja naisten SM-turnauksessa on yhteensä 3000 €. Lisäksi molemmissa sarjoissa kolmelle parhaalle jaetaan mitalit. Liiton kevätkokouksessa ensi vuonna varmaankin näemme tilinpäätöksessä tästä kilpailusta maksetut ennakonpidätykset, sillä eihän liitto ole voinut sortua älkää-tehkö-kuten-me-teemme-vaan-kuten-me-sanomme -linjalle. Lisäksi kyseisessä kilpailussa rahapalkinnoille päässeet muistavat luonnollisesti ilmoittaa saamansa palkintorahat verottajalle, kun liitto kerran näin kovaäänisesti asiasta jyrähtää. En näe tässä mitään, mikä voisi mennä pieleen.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Kilpailujen rahapalkinnot ovat aina veronalaista tuloa

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 06 Syys 2017 23:42

Jyrki Raki kirjoitti:Ei hyvä sylvi...

Järjestän sitten varmaan viimeisen turnauksen nyt syyskuussa. Miten ihmessä houkutella Suomeen kunnon pelaajia? Nykyisinkään rahapalkinnot eivät ole olleet kovinkaan suuria, mutta auta armias miten vaadit verokorttia vaikka Valkovenäläiseltä pelaajalta?

Tai miten tulkitaan majoituskulujen maksaminen jne.

t kohta entinen turnausjärjestäjä
Frisbeegolfliitolta löytyi melko hyvä ohjeistus, joka varmaankin on sovellettavissa myös shakkikilpailuihin: https://frisbeegolfliitto.fi/wp-content ... erotus.pdf

Ulkomaalaisten osalta tulisi siis pidättää 15% palkinnosta lähdeverona. Majoituskulujen osalta en osaa kyllä kommentoida.

Pekka Pietinen
Viestit: 191
Liittynyt: 07 Marras 2011 15:49
Paikkakunta: Vantaa
Seura: KäpSK

Re: Kilpailujen rahapalkinnot ovat aina veronalaista tuloa

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Pietinen » 06 Syys 2017 23:52

PLa kirjoitti:Hei,

Tärkeä asia keskusteltavaksi ja ymmärrettäväksi. Shakki on urheilua ja tietysti normaalin lainsäädännön alainen siinä missä muutkin urheilulajit. Nimimerkki Othello on myös oikeassa - palkintorahat ovat pieniä, mutta se ei tee niistä verottomia, vaikka säännöstö on ehkä tehtykin ajatellen isompia rahoja. Lakia ei pidä rikkoa sen enempää tieten kuin tietämättäänkään - vaikka kiinnijäämisen riski ei ehkä olisikaan suuren suuri. Ja tulonhankkimisvähennysnäkökulma on myös tärkeä ja jopa mielenkiintoinen - voinko tehdä enemmän tulonhankkimisvähennyksiä kuin minulla on palkintotuloja (kun minulla on muita tuloja) - en ole asiaa koskaan aikaisemmin pohtinut?
Tuon tulonhankkimismenojen vähennyskelpoisuuden osalta on verohallinto kyllä ohjeistanut tarkasti ainakin pokerinpelaajien verotusta, mikä lienee sovellettavissa myös muihin harrasteisiin. "Erilaisten harrastustoimintaan liittyvien menojen osalta verotuskäytännössä on katsottu, että tietystä harrastuksesta saaduista tuloista saadaan vähentää tuon harrastuksen menoja, mutta ei saadun tulon määrää enempää. Kulujen ollessa saatuja tuloja suuremmat, alijäämää ei ole katsottu voitavan vähentää verovelvollisen muista tuloista."

Eri asia on sitten se, jos pokerin pelaaminen voidaan katsoa ammattimaiseksi. Shakinpeluun osalta ammattimaisuutta ei voitane nykyisin katsoa olevan ainakaan verohallinnon ohjeistuksen kriteerien valossa.

"Jotta pelaaminen voidaan katsoa varsinaiseksi tulonhankkimistoiminnaksi, tulee sen olla jatkuvaa ja intensiivistä. Tällaisena toimintaa voidaan pitää, jos henkilö selvittää saaneensa pidemmän ajan kuluessa, useamman verovuoden aikana, pääasialliset ansiotulonsa ja toimeentulonsa pokerin pelaamisesta. Tällöin otetaan huomioon paitsi veronalaiset pokeritulot myös sellaiset pokerista saadut tulot, jotka ovat tuloverolain 85 §:n perusteella tuloverosta vapaat. "

Koko ohje löytyy vero.fi sivuilta: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohj ... rotuksest/

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 45 vierailijaa