Palautetta Shakki-lehdestä ja liiton sivuista

Shakki Suomessa ja maailmalla
jot

Palautetta Shakki-lehdestä ja liiton sivuista

Lukematon viesti Kirjoittaja jot » 03 Touko 2017 18:25

Yritin etsiä Suomen shakkiliiton verkkosivuilta tietoa Shakki-lehdestä, kun siitä on ollut täällä vähän keskustelua. Oikeanpuoleisella palstalla linkit-osiossa on viimeisenä linkkinä "Suomen shakki", joka johtaa sivuille joita on viimeksi päivitetty käsittääkseni vuonna 2013. Linkkiä tuoreisiin lehtiin en löytänyt kuin verkon hakukoneella. Kolme ensimmäistä linkkiä oli 2013 vuoden sivuille tai Avoimeen linjaan. Neljännellä tärppäsi. Löytyihän se linkki sitten liitonkin sivuilta, kun jaksaa painella "lataa lisää" nappulaa. Lehteä epäilemättä kannattaa mainostaa näkyvämmin. Vanhoilla sivuilla ei muuten enää pääse arkiston vanhoihin Suomen Shakki-lehtiin. Palautesivu näytti toimivan, lähetin palautetta, mutta lukeeko sitä kukaan, ellen tässä asiasta kertoisi?

Samalla kokeilin sitten muitakin linkkejä, toimivatko ne. "ADT" on vanhentunut linkki, järjestö on nykyään nimeltään Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, verkkosivut http://www.suek.fi/. Valo ry -linkki johtaa Suomen Olympiakomitean sivuille, joissa ei näy mainintaa Valo ry:stä. Haulla sivulta löytyi Valon antidopingohjelma 2015-2106. Wikipediasta löytyi tieto että Valo ry on lakkautettu vuonna 2016. Valintalista-linkissä tuorein lista on vuoden vanha, onko uudempia olemassa? Euroopan shakkiliiton lyhenne on ECU. Muut linkit toimivat oikein.

Uuden Shakki-lehden 1/2017 sivulla 2 on maininta "Tarjottu tai tilattu aineisto hyväksytään julkaistavaksi sillä ehdolla, että julkaisija saa korvauksetta käyttää sitä uudelleen totetus- ja jakelutavasta riippumatta sekä luovuttaa oikeutensa edelleen ja muokata aineistoa hyvän journalistisen tavan mukaisesti." Vaikuttavat lehden kannalta ihan hyviltä ehdoilta, toivottavasti ne ovat ihan lain mukaisia. Kirjoittajan kannalta olisi mielenkiintoista tietää, mitä tuo oikeuksien edelleen luovutus tarkoittaa. Käykö niin että jos kirjoittaja itse tarjoaa juttuaan johonkin toiseen mediaan kirjoituspalkkion toivossa (se on kai ihan laillista?), sieltä saattaakin tulla vastaus: Sori, saimme jo juttusi Shakki-lehdeltä! Kyselin itse jo viime vuoden puolella kirjoittajan oikeuksistani Suomen shakissa julkaistuihin kirjoituksiin, nimenomaan uudeellenjulkaisusta, mutta en saanut minkäänlaista vastausta.

https://www.shakkiliitto.fi/shakki-on-lehti/ -sivulla on oikaisuja uusimpaan lehteen. Itse lähetin yhden oikaisun suoraan kirjoittajalle, mutta en saanut siihenkään vastausta. Olisi siis mielenkiintoista tietää, mitä kanavaa pitkin menee palaute Shakki-lehdestä parhaiten perille. Suomen shakkiliitossa on ollut puhetta tasa-arvosta, mutta edes naisten maailmanmestarin nimeä ei kirjoiteta oikein, eikä vaivauduta vastaamaan palautteeseen, mikä oli ihan asiallista ja sisälsi myös kehuja.

Marko Tauriainen
Viestit: 583
Liittynyt: 26 Touko 2010 17:20

Re: Palautetta Shakki-lehdestä ja liiton sivuista

Lukematon viesti Kirjoittaja Marko Tauriainen » 03 Touko 2017 19:28

Kiitos palautteesta. Pikaisia vastauksia tiivistetysti: Lehden arkisto ei ole käytettävissä. Se oli ilmainen ja vapaaehtoisvoimin tuotettu palvelu, joka ehkä palaa joskus jossain muodossa tai sitten ei. Joka tapauksessa Suomen Shakki -verkkosivustoa ei enää enää päivitetä. Linkkejä korjataan. "Tarjottu tai tilattu aineisto hyväksytään julkaistavaksi sillä ehdolla, että..." on lehtialalla normaali ja sopimusoikeudellinen käytäntö, voit kokeilla sen lainvoimaa, jos haluat. Pyyntöösi vastasin "totta kai voit", kuten olen vastannut kaikkiin vastaaviin aiemminkin. Ei minusta ole mitään mieltä estää asioiden mahdollistamista puolin ja toisin. Jokainen lehden kirjoittaja päättää itse reagoiko saatuun palautteeseen, suositus kyllä on, että reagoidaan.

Jari Järvenpää
Viestit: 676
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: SalSK

Re: Palautetta Shakki-lehdestä ja liiton sivuista

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 13 Touko 2017 10:25

Samalla voisin kysyä, että mikä oli pointti Shakkiliiton päätöksessä, että lehti ilmestyy vain neljästi vuodessa eikä kuudesti? Rahallinen säästö on kai aika minimaalinen. Onko jotain informaatiota luettavissa tästä asiasta jossain?

jot

Re: Palautetta Shakki-lehdestä ja liiton sivuista

Lukematon viesti Kirjoittaja jot » 13 Huhti 2018 20:47

Numerosta 1/2018, tämän palautteen olisi voinut antaa jo aikaisemmista numeroista.

Kuvioiden koko on mielestäni selvästi liian pieni. Samaan tilaan lehdessä mahtuisi paikoin jopa 50% leveämpi ja korkeampi kuvio. Eron huomaa esimerkiksi aukeamalta jossa on sommitelmapalsta. Paremmin asia on tehty esimerkiksi Tanskan liiton Skakbladetissa, joka on ilmaiseksi kaikkien imuroitavissa:
http://www.skak.dk/images/skakbladet/2017/2017-04.pdf

Toinen juttu, samoin kuvioihin liittyen. Kuviosta pitäisi selvitä, kumman siirtovuoro on - aina. Joko tekstistä ennen kuviota tai kuvion alla, mieluummin ennen. Usein se varmaan käy ilmi siirtonumeroinnista. Nyt esimerkiksi muuten kiva divarishakista kertova juttu, joka ihan aiheesta on otettu ohjelmaan, on valitettavasti ainakin taktisena harjoitusmateriaalina tarkoitukseensa osittain kelpaamaton, kun nähdäkseen kenen siirtovuoro on, pitää katsoa ratkaisu kuvion alta.

Tässä on yksi hyvä ratkaisu siirtovuoron ilmaisemiseen:
https://www.apronus.com/chess/diagram/editor/

Painamalla "download diagram image file" saa kuvion jossa siirtovuoro on merkitty valkealla tai mustalla kolmiolla. Sen paikka voisi olla myös esimerkiksi h-linjan ylä- ja alapuolella jos halutaan maksimoidan kuvion koko palstalla.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Joose Norri, Petri Pitkänen, Toivo Pudas ja 69 vierailijaa