Pettymys nopean shakin turnauksessa Seinäjoella

Shakki Suomessa ja maailmalla
Lauri Kangas
Viestit: 137
Liittynyt: 27 Heinä 2010 13:01
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Re: Pettymys nopean shakin turnauksessa Seinäjoella

Lukematon viesti Kirjoittaja Lauri Kangas » 23 Helmi 2017 13:30

Keskustelussa on noussut esille hyviä näkökulmia rahapalkintojen tarpeellisuudesta ja vaikutuksista!

Vastaan kuitenkin lähinnä minulle osoitettuun kysymykseen:
DieMannschaft kirjoitti: Lauri, ymmärsinkö oikein, että matkustaisit 150km suuntaansa ja maksaisit 25€ osanottomaksun, jotta pääsisit pelaamaan 1500-seloisia vastaan 7 peliä, vaikka tietäisit, ettei palkintoa saa? Kaikki tämä pelaamisen ilosta?
DieMannschaft: Vaikka 350 km suuntaansa, vaikka 50 € osanottomaksulla, ja vaikka ainoastaan 5 pelin tähden, kunhan ne pelit ovat yhtä mukavia kuin shakkipelit minulla yleensä ovat! Selorekisteristä näkyy kaikki tekemäni "turhat reissut", vaikka muutaman kerran olen vahingossa vähän rahaakin saanut. Käänteisesti puolestaan rahapalkinnot motivoivat minua vain hyvin, hyvin, korkeilla summilla, mitä en kohtuudella voi olettaa turnausjärjestäjiltä.

Minulla se motivaation rakentaminen menee näin, joillakin muilla sitten ihan omalla tavallaan.

t. Lauri

Petri Pitkänen
Viestit: 217
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Pettymys nopean shakin turnauksessa Seinäjoella

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 23 Helmi 2017 14:09

ksippola kirjoitti:Itse en ole missään nimessä rahapalkintoja tai hyvätasoisia turnauksia vastaan, vaan lähinnä pidän lajin kehittämisen kannalta huonona toimintamallina sitä, että palkintorahat kasataan tavallisten pelaajien osallistumismaksuista. Näin toimimalla saadaan turnauksista ylihinnoiteltuja.
Shakkiturnaus tuotteena ei ole ylihinnoiteltu. Tyypillinen turnausmaksu on 35€ joka on varsin kohtuullinen kun ottaa, huomioon tapahtuman keston. Epäilisin että suurempi syy monelle jäädä kisasta pois on sen vaatima aika kuin sen vaatima raha

Mutta kisoihin tulee tulavaisuudessa kohdistumaan hintapaineita ja silloin palkintotasosta jouduttaneen karsimaan. Shakki on siitä harvinainen laji, että tuomareille ei taideta maksaa korvauksia, ei tämäkään tilanne tule ikuisuuksia säilymään. Tilavuokrat on nousseeet ja kun julkisella puolella lisääntyy vaatimukset kaiken hinnoittelemisesta markkinahintaa ei ne ainakaan tule koskaan laskemaan. Pääkaupunkiseudulla Shakki-areena on loistava ratkaisu tiloihin, mutta ei lohduta maakunnissa.

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 433
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Pettymys nopean shakin turnauksessa Seinäjoella

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 23 Helmi 2017 16:24

Moro!

Osanottomaksuissa on vielä yksi mainio vertailukohde, eli miten ne ovat kehittyneet vuosien ja vuosikymmenten saatossa. Kun joskus poikkean liiton toimistolla Markon työpäivää häiritsemässä, niin monasti on tullut muisteltua ja ihmeteltyä vanhoja Suomen shakkeja lukiessa, kuinka ainakin 90-luvulla 100 mk - jopa 150 mk - osanottomaksu saattoi olla ihan normaalia viikonlopputurnauksessa. Mitä mahtaa 150 mk vaikkapa vuodelta 1995 olla nykyrahassa?

Terv.

Jaska

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Pettymys nopean shakin turnauksessa Seinäjoella

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 23 Helmi 2017 16:31

Osanottomaksuissa on vielä yksi mainio vertailukohde, eli miten ne ovat kehittyneet vuosien ja vuosikymmenten saatossa. Kun joskus poikkean liiton toimistolla Markon työpäivää häiritsemässä, niin monasti on tullut muisteltua ja ihmeteltyä vanhoja Suomen shakkeja lukiessa, kuinka ainakin 90-luvulla 100 mk - jopa 150 mk - osanottomaksu saattoi olla ihan normaalia viikonlopputurnauksessa. Mitä mahtaa 150 mk vaikkapa vuodelta 1995 olla nykyrahassa?
Rahanarvolaskurin mukaan (http://apps.rahamuseo.fi/rahanarvolaskin#FIN) vuoden 1995 150 mk on nykyrahassa (=2015) yllättäen vain 34,60 euroa.

Avatar
Jari Torkkola
Viestit: 111
Liittynyt: 26 Heinä 2010 22:54
Paikkakunta: Tampere
Seura: PSY

Re: Pettymys nopean shakin turnauksessa Seinäjoella

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Torkkola » 23 Helmi 2017 16:43

http://www.tyrvaansanomat.fi/urheilu/mo ... a-6358589/

Pitkä lista palkittuja urheilijoita Sastamalassa. Ei näkynyt shakinpelaajia.

ksippola
Viestit: 38
Liittynyt: 09 Kesä 2015 11:25
Paikkakunta: Sippola
Seura: KurVi

Re: Pettymys nopean shakin turnauksessa Seinäjoella

Lukematon viesti Kirjoittaja ksippola » 23 Helmi 2017 17:07

Jos 35e hinta ei ole valmiiksi ylihinnoiteltu toteutuneisiin kustannuksiin nähden (ei osallistujan maksukykyyn nähden), niin miten siitä on varaa jakaa vielä rahapalkintojakin? Jos hinta vastaa toteutuneita kustannuksia, niin tällöin rahapalkintojen jakaminen tapahtuisi järjestäjien omasta pussista. Eihän silloin asiassa olisi sitäkään vähää järkeä, ellei joku nimenomaan koe haluavansa jakaa rahaa palkintoina omasta pussistaan.

Jos 35e hinta normaalista vklopputurnauksesta ei ole jaettavan palkintorahan vuoksi ylihinnoiteltu, niin miten esim. nuorten sm 2017 maksaa nuorilta vain 35e ja turnaus kestää peräti to-su. Nuorimpien turnauksen kesto on pe-su ja se on hinnoiteltu 20e. (Ok eri kilpailuissa on erilaiset kulut ja budjetit, mutta nuorten turnauksen hinnoittelu vaikuttaa siitä huolimatta kohtuullisemmalta ja yleisesti ottaen nuorten turnaukset ovat edullisempia, ja niissä harvemmin on rahapalkintoja. Väistämättä tulee mieleen, että rahapalkintojen jakaminen nostaa hintoja.)

Meillä oli nuortenturnaus joulun aikaan, osallistumismaksu oli 10e. Palkintoja jaettiin yli 400e arvosta, kaikki palkittiin, osallistujia oli n. 12. Palkinnot oli kerätty sponsoreilta, eikä kukaan lapsista joutunut kustantamaan muutaman kärkipelaajan palkintoja. Kertyneet osallistumismaksut käytettiin mm. tilavuokriin ja muihin toteutuneisiin kuluihin.

Uskon, että palkintorahoja voidaan jakaa ilman, että niihin kerätään rahat osallistujilta. Jos on sponsoreita ja turnaushinta olisi edelleen esim. 35e, niin luulen, että järjestävälle taholle jää tämän jälkeen rahaa lajin kehittämiseksi/toiminnan edistämiseksi, niin se olisi todella hyvä asia!

Avatar
Jari Torkkola
Viestit: 111
Liittynyt: 26 Heinä 2010 22:54
Paikkakunta: Tampere
Seura: PSY

Re: Pettymys nopean shakin turnauksessa Seinäjoella

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Torkkola » 23 Helmi 2017 17:39

Jos lukee foorumia taaksepäin, voi havaita, että useampaan kertaan on löydetty viisasten kivi shakin rahoitukseen. Sponsorit. Melkein yhtä monta kertaa se ei ole onnistunut. Näistä keskusteluista löytyy hyviä näkökulmia siihen, että mistä kannattaa maksaa ja mistä sponsorit ovat valmiita maksamaan. Ja miksi eivät ole shakissa maksaneet.

Hienoa kuulla että Pohjanmaalla on saatu juniori-turnaus ainakin siten, että on saatu tavarapalkintoja jakoon.

Suomen shakki on loistavan näköinen, ammattimaisesti tehty lehti. Silti siihen ei saa maksullisia mainoksia - juurikaan. Syitä on mietitty ja löydetty - en toista tässä. Enkä tietenkään ole pahoillani, jos joku todistaa tämän vääräksi ja seuraavassa lehdessä on taas uusia mainoksia!

Summaan oman anti keskusteluun tähän:
- Jokainen kilpailun järjestäjä päättää palkintojen määrän ja laadun
- Toive: Se kerrotaan osallistujille.

Ja keskustelu on omalta osaltaan vaikuttanut siihen, että ainakin sitä osataan kysyä, jos sitä ei muuten kerrota.

HTT
Viestit: 42
Liittynyt: 11 Heinä 2010 13:13
Paikkakunta: Tampere
Seura: TammerSh

Re: Pettymys nopean shakin turnauksessa Seinäjoella

Lukematon viesti Kirjoittaja HTT » 23 Helmi 2017 21:05

Kuten petrip mainitsi aiemmin ketjussa, niin turnauksen suurin kustannus ei ole osallistumismaksu. Tähän liittyen esitänkin hypoteettisen skenaarion, jossa Tamperelainen pelaaja suunnittelee turnausta Helsingissä.

Juna = 21e/suunta = 42e
Hotelli = 80e/yö = 160e
Osallistumismaksu = 35e
= 237e

tai

Juna = 21e/suunta = 42e
Hotelli = 80e/yö = 160e
Osallistumismaksu = 10e
= 217e

Ketjuun kommentoineiden mestareiden mukaan he voisivat osallistuia ensimmäiseen, mutta eivät toiseen. Syitä mainitsin aiemmassa viestissä. Sopivasti heikompi pelaaja on varmasti valmis maksamaan 20e enemmän päästäkseen pelaamaan kovia vastustajia vastaan. Toisaalta se yleisin 1800-lukuisten ryhmä tuskin välittää ketä siellä kärjessä pelaa. Onko 20e kynnyskysymys heille noin 200e reissusta? Osalle tässä ketjussa on, mutta toiset sanovat olevansa valmiita maksamaan enemmänkin.

Soveltaen Sampsan, Riston, Jaskan ja ksippolan kommentteja heitän ilmoille radikaalin idean, joka kehittäisi toimintaa, toisi toivottuja palkinnottomia turnauksia, nostaisi lajin imagoa ja aktivoisi vahvimpia pelaajia. Järjestetään suurin osa nykyisistä viikonloppukisoista palkinnottomina ja kerätään ennen palkintoihin mennet rahat yhteiseen pottiin. Kerätyn rahan avulla järjestettäisiin turnauksia isommilla palkinnoilla, isommilla mainoksilla ja paremmilla puitteilla ympäri Suomea ja mahdollisesti kiinnostettaisiin niitä sponsoreita. Eli vaatimuksena olisi keskeinen paikka, sen koulun ruokasalin sijaan. Areenakaan ei ole näkyvällä paikalla, keskustassa sijaitseva hotelli on. Rahan keräämiseen on varmaan useita keinoja, esimerkiksi kun nykyään liitolle menee selomaksuna muutama euro per pelaaja, niin nostetaan maksu vaikkapa 25e per pelaaja (mikä meni ennen palkintoihin ) ja uskotaan näkyvyyden tuovan pelaajia myöhemmin lisää ja tuloja kerhoille jäsenmaksuina. Järjestävälle seuralle ei koituisi mitään lisäkustannuksia, vastaavasti jos omalle paikkakunnalle saa edellä mainitun isomman turnauksen, niin voisi saada näkyvyyden kautta omia sponsoreita ja kaupunkia mukaan toimintaan. Esimerkkinä blixtit massatapahtumana eivät ole hyvää mainosta, jos joku eksyy paikalle. Liiton olisi helpompi kohdentaa markkinointia 12 pelaajan tapahtumaan, jossa paras voittaa 500e yksittäisestä kilpailusta ja paikallinen pelaaja kamppailee lopulta mahdollisesta isommastakin sarjapalkinnosta. Maailmalla pelattavasta Grand Chess Tourista voi apinoida turnausformaattiin ideoita mielinmäärin. Helsinki, Jyväskylä, Turku, Tampere, Oulu, Bastion, joku muu?
Viimeksi muokannut HTT, 23 Helmi 2017 21:55. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Jari Järvenpää
Viestit: 716
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Pettymys nopean shakin turnauksessa Seinäjoella

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 23 Helmi 2017 21:42

Muuten hyvä, mutta tuli seuraavaa mieleen HTT:n lyysistä. 2 hotelliyötä kai riittäisi, jos pe-su on turnaus -->yht. 160 euroa. Bussilippuja saa joskus jopa 3 eurolla Helsinki-Tampere, esim. Matkahuollon nettisivulta, jos ostaa vaikka 2 viikkoa aiemmin. Viimeks ostin viikkoa aiemmin Hki-Tre ja maksoi 2,5 euroa. Oli toki onnea.

Niki Paajala
Viestit: 236
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:05
Paikkakunta: Vantaa
Seura: Pässi

Re: Pettymys nopean shakin turnauksessa Seinäjoella

Lukematon viesti Kirjoittaja Niki Paajala » 23 Helmi 2017 22:02

ksippola kirjoitti: Jos 35e hinta normaalista vklopputurnauksesta ei ole jaettavan palkintorahan vuoksi ylihinnoiteltu, niin miten esim. nuorten sm 2017 maksaa nuorilta vain 35e ja turnaus kestää peräti to-su. Nuorimpien turnauksen kesto on pe-su ja se on hinnoiteltu 20e. (Ok eri kilpailuissa on erilaiset kulut ja budjetit, mutta nuorten turnauksen hinnoittelu vaikuttaa siitä huolimatta kohtuullisemmalta ja yleisesti ottaen nuorten turnaukset ovat edullisempia, ja niissä harvemmin on rahapalkintoja. Väistämättä tulee mieleen, että rahapalkintojen jakaminen nostaa hintoja.)
Olen ymmärtänyt, että keskiverrossa viikonlopputurnauksessa n. 50-60 % osanottomaksuista menee palkintoihin. Nuorten SM-kisoissa ei ainakaan viime aikoina (eikä 90-luvun loppupuolella, jolloin itse kisoja pelasin) ole ollut tapana jakaa rahapalkintoja. SM-kisoista ei myöskään peritä turnausmaksua (pitkän pelin turnauksissa 5 €/aikuinen ja 2,50 €/nuori), joten näiden osalta järjestävä taho pääsee halvemmalla. Ei siinä tuntipalkoille silti pääse, jos joku tämän pohjalta meinaa harkita SM-kisatehtailua ansaintamielessä :)
"Asiat voi tehdä kolmella tavalla: oikein, väärin tai hippien tavalla, joka on yhtä kuin väärin, mutta paljon hitaammin."

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 48 vierailijaa