Shakkiaiheinen joulutarina ja arvoitus! Ratkaistavaksi toki!

Shakki Suomessa ja maailmalla
Mika Karttunen
Viestit: 279
Liittynyt: 19 Tammi 2012 16:11
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Shakkiaiheinen joulutarina ja arvoitus! Ratkaistavaksi toki!

Lukematon viesti Kirjoittaja Mika Karttunen » 24 Joulu 2016 10:19

Hei!

Katkoviivan alla olevaan tarinaan liittyvän shakkiarvoituksen voi ratkaista täällä: http://www.avainsiirto.fi/tehtavat/tehtava/1185.

Hyvää joulua kaikille ja hyviä siirtoja vuodelle 2017!

Mika Karttunen

-----------------------------

JOULUAATON TARINA

Shakkimaan jouluaatto on aluillaan, vie tonttu Joulupukille tärkeää sanomaa. Täytyy tietää hänen, että kaikki on valmiina lahjakierroksen.

Vaan kahta ilkikurista Shakkimaan asukkia tulee varoa, ettei joulun suunnitelmat hajoa. Heti alkuun tonttu meinaa niistä pienempään törmätä, mutta ei anna sen itseään liikaa hämätä: viesti on perille vietävä!

Seuraavaksi vastaan tulee kaikkitietävä, Maestro Iso-Torvi etevä. Hän varmana suunnan edestään näyttää, mutta kuinka ollakaan, neuvo mikä lie isomman ilkurisen viereen vie.

Sieltä tonttumme pakosalle ryntää, kunnes peilikuvaansa miltei törmää. Rauhoittuu pian tonttu, ja kuulee, kuinka häntä ohjaa tuo salaperäinen peilikuva – kuin tyyni järvenpinta ilman pohjaa. Hän havahtuu, kun peilikuva aineellistuu ja ohjeen hänelle kuiskaa: ”Loikkaa reunaan, veli hyvä!”

Sinne sankarin tie vie, ja miltei seuraavan askeleen ennättää ottaa, kunnes sisäinen ääni varoittaa. Siinähän on isomman ilkikurisen ansa! Muistaa hän uhkaa varoa, ja huh, ei tärkeä viesti matkalla putoa. Ei ihan takaisin tarvitse laukata, vaikka hieman taaksepäin täytyy koukata.

Sieltä askel taas eteenpäin vie, sivulta Iso-Torvi huutelee: ”Miksi sinne laukkaat, Joulupukki nurkassa tavaroitaan jo pakkaa?” Sankarimme kintaalla viittaa. Ei ole aikaa huuteluihin puuttua, vaikka tekisi mieli suuttua. Mokoman torven vuoksi meinasi matkan teko kokonaan juuttua. Iso-Torvi pian unohtuu, kun pikkutontun nuttu eteen ilmaantuu.

”Terve kuoma, minun täytyy Pukille tärkeä viesti tuoda.” sankarimme aloittaa. ”Kas vain”, sanoi pikkutonttu ja jatkoi vain: ”Loikkaa seuraavaksi varoen, suoraan sanoen, on Iso-Torvi sinua harhaan ohjannut, ei häneltä kysymällä vielä kenenkään reitti ole oijennut. Otappa suunnaksi tuo, mene Joulumuorin ja postitontun luo. Ne siellä valmistelee ja Pukin luo ohjailee.” Niin jatkui oikeaan suuntaan matka tontun.

”Kerrassaan päivää hyvää!” tonttu toivotti, kun pikkutontun kertoman kaksikon tavoitti. Postitonttu heti kertomaan, että Pukki on hermona – sitä ei kannata nyt ihan vierestä tavoittaa. Muori siihen ehti lisätä, että kierrä vähän, ja asiasi hienovaraisesti viistosti vierestä esitä. Sankarimme ymmärsi, että kiire stressin tuo – myös jaloimman partaniekan luo. Hän viisaasti yhdellä askeleella viestin vientiä venytti: Säilyi hermot ja viesti juuri sopivasti perille ennätti.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 46 vierailijaa