MM-tittelin historia

Shakki Suomessa ja maailmalla
Joose Norri
Viestit: 309
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

MM-tittelin historia

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 17 Marras 2016 06:29

Shakkiliitto julkaisi Shakin MM-ottelu ja maailmanmestareiden tie -kirjoitussarjan, aiemmin liitteenä Henri Torkkolan Carlsen-kirjassa.
http://www.shakkiliitto.fi/shakin-mm-ot ... eiden-tie/
Alla korjauksia yksinkertaisimpiin asiavirheisiin.
Joose Norri


Zukertortin ja Steinitzin ottelu ratkesi kymmenestä voitosta, ei enemmistöpisteillä 24 pelistä, kuten tekstistä voisi ymmärtää.

Zukertort oli brittiläistynyt puolalainen.

Toinen Steinitz - Lasker -ottelu pelattiin 1896-97.

Tarrasch - Lasker pelattiin Düsseldorfissa ja Münchenissä.

New Yorkin 1924 jälkeen Lasker sijoittui kahdesti Capablancan edelle, Moskovassa -25 ja -35.

Capablanca ei pystynyt täyttämään itse laatimiaan vuoden 1922 sääntöjä MM-ottelusta (joiden kanssa puolestaan Aljechinilla oli ollut suuri työ). Ei pystynyt Bogoljubovkaan, mutta eivät säännöt kieltäneet pelaamasta vähemmällä, ainoastaan määräsivät, millä ehdoilla mestarin oli pelattava tittelin menettämisen uhalla. En sanoisi, että A. ei suostunut uusintaotteluun.

Vuoden 1937 ottelu ei ollut alusta lähtien Aljechinin ylivoimaa. Viiden pelin jälkeen E. johti 3-2., oli 20 jälkeen 11-9 tappiolla A:n pelastettua muutaman selvän häviöaseman.

Smyslov jatkoi peliuraansa 80-vuotiaaksi.

Amsterdamissa 1964 ja Soussessa 1967 pelattiin alueidenväliset turnaukset, niiden parhaat pääsivät ehdokasotteluihin.

Spasskin suurmestarin titteli ei ollut seurausta nuorten maailmanmestaruudesta (siitä suurmestariutui vasta vuosikymmeniä myöhemmin), vaan selviytymisestä Göteborgin AV-turnauksesta 1955 ehdokasturnaukseen 1956 - jolloin hän varmasti oli jo maailmanluokan pelaaja (myös jaettu voitto NL:n mestaruusturnauksessa 1956).

Vuosisadan ottelussa 1970 NL:n joukkueesta Geller, Smyslov, Taimanov ja Botvinnik saivat tuloksen +1, Keres +2. Toki Geller ja Taimanovkin kuuluivat "vanhoihin".

Spasski pelasi ehdokassemifinaalissa 1974 häviten Karpoville.

Fischer osallistui Soussen AV-turnaukseen -67 voittamatta. Ei myöskään ollut keskeytyshetkellä johdossa.

Tarkkaan ottaen Fischer lähetti FIDElle sähkeen, jossa ilmoitti luopuvansa MM-tittelistä. Siitä huolimatta FIDE jatkoi yrityksiä, jolloin F. ei enää reagoinut.

Karpovin ehdokasottelut Polugajevskia ja Spasskia vastaan ratkesivat 3 ja 4 voittoon. Finaalissa kumpikaan, Karpov tai Kortshnoi, ei saavuttanut viittä ennen pelimaksimia.

Baguio -78 ratkesi kuuteen voittoon, maksimipelimäärää ei ollut. Samoin Merano -81.

PCA:lla ja WCC:llä ei ollut mitään yhteyttä. Jälkimmäinen ei myöskään ollut vuoden 2000 ottelun järjestäjä, vaan firma nimeltä Brain Games.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 47 vierailijaa