Tuomarimoka

Shakki Suomessa ja maailmalla
Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 433
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Tuomarimoka

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 18 Syys 2016 17:40

Moro!

Ottelussa Tammersh1 - Garde sattui valitettava tuomarivirhe, kun ottelun tuomarilla oli mennyt sekaisin tuomarin velvollisuudet ja pelaajan oikeudet. Tuomari kertoi ennen otelun alkua 75 siirron ja viisi peräkkkäistä kertaa olevat tasapelisäännöt voimassaolevina ja KORVAAVAN 50 siirtoa/kolme samanlaista asemaa olevan säännön. Niinhän ei tietysti ole, mutta tieto kiirii tuomarin tajuntaan vasta ottelun loppupuolella, kun Veijo Mäki asiasta ystävällisesti huomautti asiasta. Tuomari tarkisti asian ja oli varmasti valmis ns. syömään päänsä. Tilannetta ei parantanut se, että muiden pelin jo päätyttyä pelasivat Samu Ristoja - Henri Pohjala, joista jälkimmäinen ei ollut alussa paikalla, kun tuomarin virhetulkinta tuli ilmoille. Syntyi tilanne, jossa asema toistui kolme kertaa ja Henri vaati oikeutetusti tasapeliä, Samu kertoi tuomarin kertoneen alussa toisenlaisen tulkinnan. Mitä tuomarin pitäisi nyt tehdä? Onneksi Samu on fixu mies ja totesi vain, että tuomari oli tehnyt pahan virheen, mutta pelin lopputulokseen se ei vaikuttanut ja suostui kinaamatta tasapeliin.

Kaikkia kiinnostaa tietysti tietää, kuka oli tuomari? No, minähän se olin, Jaakko Mäntyniemi. Onni onnettomuudessa oli, ettei tilanne eskaloitunut esim. aikatarkistuksen kohdalla.

Kerroin Samulle, että hän voi tehdä tuomarin toiminnasta prostestin, mutta jäin siihen käsitykseen, ettei hän moiseen ryhtyisi. Siksi julkituon tapahtuneen tässä itse, koska en halua, että asiasta jää jotain epäselvää - ei säännöistä, eikä tuomarin virheellisestä toiminnasta, josta jälkimmäisestä oma ego sai pahan kolauksen, mutta niitä kuhmuja on tullut paljon muitakin, niin shakissa kuin sen ulkopuolisessa elämässäkin, joten sinne vaan samaan kasaan...

Mistä tuollainen päähänpinttymä itselleni sitten tuli? Kai syynä oli (kerrankin) tapahtumaa varten erikseen printtamani säännöt, joissa todetaan, että "Uutena sääntönä on ns. 75 siirron sääntö jne.". Jotenkin se jäi päähän soimaan ja pääsi virhe tapahtumaan.

Terv.

Jaska

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Sampsa Nyysti ja 67 vierailijaa