Suomen Shakin pääkirjoitus/Hinnat

Shakki Suomessa ja maailmalla
Petri Pitkänen
Viestit: 233
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Suomen Shakin pääkirjoitus/Hinnat

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 04 Heinä 2016 14:54

Suomen Shakin numero kolmen pääkirjoituksessa toiminnajohtaja ja puheenjohtaja päättelevät, että hinnoissa olisi nostamisen varaa, Kovin vaatimattomilla näytöillä johtopäätöksiä on tehty ja loppupäätelmä on siten mitä ilmeisemmin väärin. Lisäksi on tehty vertaus Judon tilanteeseen ja ilmeisestikkään ei juurikaan tunneta tilannetta Judossa, eikä niitä syitä miksi seurat Judossa menestyvät. Ja ei menestyksen salaisuus ei ole että pyytää enemmän rahaa, on huippuseuroja aivan minibudjeteilla.

Shakkiseurojen tilanne ei missään nimessä sallimaksujen korotuksia. Ei ainakaan jos kaikki mitä tarjotaan on peli-illat joissa ei ole väkeä ja mahdollisuus osallistua seuranjoukkueisiin. Jalkapallo ei vedä isoja maksuja sillä että pääsee kentälle pelaamaan vaan siitä, että siellä kentällä on ammattivalmentaja. Shakissa ei ainakaan pienillä paikkakunnilla olisi tähän mahdollisuuksia ja isommilla ei liene järkevää, että kerhot alkaisivat kilpailemaan alueella toimivien shakkivalmentajien kanssa.

Ja linsenssi maksu Shakissa ei ole halpa. Kun kerran Judoon verrataan niin seurat maksavat 63€/henkilö, joka sisältää:
- Judon harjoittelun ja kilpailun kattavan vakuutuksen
. kilpailuoikeuden (joka joskus muinoin olisi ollut se lisenssi)
- neljä kertaa vuodessa ilmestyvän lehden (joka - kuten shakissakin- alkaa olemaan aika turha läystäke)

Ja judoseurat jotka ovat kalleimpia ovat myös suurimpia, aivan totta. Mutta ne eivät olleet kalleimpia kun ne kasvoivat. Olen pahoillani, ensin pitää laatua nostaa kohtuullisesti, tehdä näkyviä tuloksia ja vasta sitten nostaa hintaa. Ja jälleen kerran maksetaan valmennnuksesta, ei hengailusta harjoituksissa. Judo-kan Espoo on ensimmäinen seura, jossa on ollut ammattivalmennus, ja se näkyy tuloslistoilla, niinpä heillä voi sitten olla isommat hinnat. Tikkurilallakin oli merkittävät saavutukset jo, kun se päätti palkata päätoimisen toiminnanjohtajan ja korottaa hintoja merkittävästi.

Ja valtaosa judoseuroista elää niillä junnuilla jotka eivät ole kiinnostuneet mestaruuksista ja siellä maksajat ovat usein paljon hintatietoisempia. Kaikki suomen seurat eivät voisi hintojansa korottaa menettämättä merkittävää osaa asiakkaistaan

Simo Torkkola
Viestit: 99
Liittynyt: 28 Heinä 2010 19:56
Paikkakunta: Hämeenlinna
Seura: HämSK

Kommentti Suomen Shakin pääkirjoitukseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Simo Torkkola » 04 Heinä 2016 20:20

Pääkirjoitus tulee uskoakseni herättämään keskustelua ja ajatustenvaihtoa, mikä on hyvä asia ja olettaakseni myöskin pääkirjoituksen tarkoitus. Yksi vaihtoehto jäsenmaksuille kerhoissa voisi olla jäsenmaksun kytkeytyminen jäsenyyden laatuun, esim. 1) Perusjäsen,30-40e. Kerhon jäsen riippumatta siitä, kuinka paljon käy kerhossa tai osallistuu toimintaan. 2)Aktiivijäsen. Osallistuu kerhoiltoihin ja/tai kilpailutoimintaan säännöllisesti tai melko säännöllisesti.Jäsenmaksu esim. 50e/vuosi 3)Tukijäsen. Jäsen, joka haluaa rahallisesti hieman enemmän tukea kerhoa kuin aktiivijäsen, 60-90e/vuosi. 4)Vuosittainen kunniajäsen 100e. Jäsen itse määrittää jäsenyytensä laadun eli halutessaan tai taloudellisen tilanteensa takia voi olla "perusjäsen". Pohdintani koskee vain aikuisjäseniä, lasten- ja nuortenjäsenyydet vaativat toisenlaista näkökulmaa ja syvällisempää pohdintaa.
Simo Torkkola, Hämeenlinnan Shakkikerhon puheenjohtaja

Jari Järvenpää
Viestit: 738
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Suomen Shakin pääkirjoitus/Hinnat

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 05 Heinä 2016 11:17

Petrip, olet mielestäni aiemminkin hieman liian yksioikoisesti vertaillut shakkia judoon tai ajatellut peräti shakkia judon kautta. Ehkä olet enemmän perehtynyt judoon. Kannattaa huomioida, että shakkia voi kuka tahansa harjoitella netissä ja kehittää itseään myös opiskelemalla kirjoista. Kerhoissa valmennus ei ole niin tärkeätä kuin monessa muussa lajeissa, mutta tottakai myönnän, että valmennus auttaa kehittymään. Minä tai kuka tahansa muu, joka olisi ottanut nuorena (tai miksei vanhempanakin) valmennustunteja olisi kehittynyt tai kehittyy todennäköisesti nopeammin.

Lisäksi tietenkin voi kysyä, mitä sitten shakkilehdeltä haluaisit? Tarjoaahan se mun mielestä myös mahdollisuuden oppia shakista jotain, jos seuraa lehden peliä ja korkeamman luvun omaavan analyysiä pelistä sekä pohtii itse asemia. Kirjoittajien pohdinnatkin voivat auttaa ja muokata lukijan käsityksiä oikeampaan suuntaan. Nopeasti tuli mieleen se Agopovin juttu pelaamisesta ns. monsteria vastaan. Pääpointti tässä on, että jos ei perehdy materiaaliin ja ole aktiivinen lukija (tai aktiivinen analysoija), niin ei siitä hyötyä ole.

Simo Torkkola
Viestit: 99
Liittynyt: 28 Heinä 2010 19:56
Paikkakunta: Hämeenlinna
Seura: HämSK

Kommentti lasten ja nuorten kerho/jäsenmaksuista

Lukematon viesti Kirjoittaja Simo Torkkola » 05 Heinä 2016 12:22

Kirjoitin ekassa kommentissani: "lasten- ja nuortenjäsenyydet vaativat toisenlaista näkökulmaa ja syvällisempää pohdintaa", avaan tätä asiaa.Hämeenlinnan Shakkikerhon lastenkerhossa on viimeisenä kahtena edellisenä vuotena ollut noin 30 osallistujaa ja olettaakseni jo heidänkin joukosta löytynee useita perheitä, joissa lasten lukumäärä on kolme tai enemmän. Nykyään on yleistä, että lapsilla (7-13v) on kaksi tai jopa kolmekin eri harrastusta samanaikaisesti. Harrastuskulut ovat olleet nousussa viimeisen 10v aikana, kuten Suomen Shakin pääkirjoituksessa todetaan. Jotta shakinharrastamisen hinta ei muodostuisi hankaloittavaksi/estäväksi tekijäksi, kun valintoja perheissä tehdään, olemme päätyneet pitämään vuosijäsenyyden hintaa alhaalla, nyt se 20e/vuosi. Sillä hinnalla saa osallistua noin 40 kertaa vuodessa 50min mittaiseen ohjattuun kerhotoimintaan.Tampereella+ympäristökunnissa on erittäin toimiva koulukerhoverkosto (kiitos Shakkilinnalle!) ja sen lisäksi toimii TammerShakilla ns. kilpakerho. Veikkaan, että kilpakerhossa hinta on hieman korkeampi(?), kuin koulukerhoissa; joku Shakkilinnasta tai TammerShakista voisi kommentoida tätä olettamustani.

Petri Pitkänen
Viestit: 233
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Suomen Shakin pääkirjoitus/Hinnat

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 05 Heinä 2016 17:12

Jari J kirjoitti:. Kannattaa huomioida, että shakkia voi kuka tahansa harjoitella netissä ja kehittää itseään myös opiskelemalla kirjoista. Kerhoissa valmennus ei ole niin tärkeätä kuin monessa muussa lajeissa, mutta tottakai myönnän, että valmennus auttaa kehittymään. Minä tai kuka tahansa muu, joka olisi ottanut nuorena (tai miksei vanhempanakin) valmennustunteja olisi kehittynyt tai kehittyy todennäköisesti nopeammin.

Lisäksi tietenkin voi kysyä, mitä sitten shakkilehdeltä haluaisit
Aivan shakkia voi kukatahansa harjoitella itsekseen. Mutta mistä ihmiset ovat valmiita maksamaan? Keskiverto kerhon peli-iltaan ei ole tunkua. Ja se ei parane sillä että hintaa nostetaan. Jos hintaa nostetaan pitää nostaa sitä mitä vastineeksi saa. Ja se on vaikeaa juuri sen takia että nettiä vastaan on vaikea kilpailla.
Judoon vertasin siksi kun se oli pääkirjoituksessa, ja siinä kun oli nimenomaisesti tehty vääriä oletuksia hintojen vaikutuksesta asioihin.

Lehti on laadukas ja siinä on hyvä sisältö. Mutta aika on ajanut ohi painetuista lehdistä ja varsinkin niiden ajankohtaisista osioista. Kilpaillukutsut ja tuloslistat ovat turhaa sivuntäytettä. Kustannustehokkaampaa olisi tuottaa tuo sisältö vain nettiin. Paperilehdet on vaan eilisen juttu, myös oikealla sisällöllä

Simo Torkkola
Viestit: 99
Liittynyt: 28 Heinä 2010 19:56
Paikkakunta: Hämeenlinna
Seura: HämSK

Suomen Shakin pääkirjoitus/Hinnat

Lukematon viesti Kirjoittaja Simo Torkkola » 06 Heinä 2016 08:32

Sattumoisin asiaan liittyen kansanedustaja Timo Heinonen, Valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja kirjoittaa tämänpäivän Hämeen Sanomien yleisönosastossa, josta poimintoja: "Useissa tutkimuksissa ja kyselyissä on havaittu harrastusten kohonneiden kustannusten olevan yksi syy lasten ja nuorten liikkumisen vähentymiselle.Harrastamisen lopettaminen tai aloittamatta jättäminen lapsena vauhdittaa osaltaan terveys- ja hyvinvointierojen kasvua ja estää liikunnallisen elämäntavan omaksumista". Vaikka shakki ei varsinaisesti ole liikuntaa, edelläolevat asiat pätee shakkiin hyvin ja Heinosen kirjoitukseen on helppo yhtyä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa olemme jo usean vuoden ajan markkinoineet yhteistyössä HPK:n kanssa, että "Shakki sopii hyvin liikuntalajien rinnalle ja sen on todettu lisäävän joukkuelajeissa tarvittavaa ns. taitoälykkyyttä". Heinonen jatkaa: " Konkreettisia keinoja laskea harrastamisen kustannuksia ovat esimerkiksi kuntien maksuttomien liikuntatilojen tarjonnan lisääminen lapsille ja nuorille". Olen esittänyt Hämeenlinnan kaupungille, että kaupungin pitäisi tarjota maksutonta kerhotilaa lastenkerholle naurettavan pienen (300e)toiminta-avustuksen tilalle, mutta tiloja ei ole ollut esittää, vaikka niitä kaupungilla varmasti on monenlaisia. Syy lienee ehkä se, että Hämeenlinna, kuten niin moni muukin kaupunki tai kunta, kamppailee sisäilmaongelmaisten julkisten tilojen kanssa ja tällainen asia ei priorisoidu korkealle, kun mm. kouluille ja päiväkodeille pitää toistuvasti etsiä väistötiloja. Ennaltaehkäisevyyden nimissä tähän asiaan kuntien ja kaupunkien kuitenkin kannattaisi satsata.

Petri Pitkänen
Viestit: 233
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Suomen Shakin pääkirjoitus/Hinnat

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 06 Heinä 2016 15:14

Simo Torkkola kirjoitti:Olen esittänyt Hämeenlinnan kaupungille, että kaupungin pitäisi tarjota maksutonta kerhotilaa lastenkerholle naurettavan pienen (300e)toiminta-avustuksen tilalle, mutta tiloja ei ole ollut esittää, vaikka niitä kaupungilla varmasti on monenlaisia. Syy lienee ehkä se, että Hämeenlinna, kuten niin moni muukin kaupunki tai kunta, kamppailee sisäilmaongelmaisten julkisten tilojen kanssa ja tällainen asia ei priorisoidu korkealle, kun mm. kouluille ja päiväkodeille pitää toistuvasti etsiä väistötiloja. Ennaltaehkäisevyyden nimissä tähän asiaan kuntien ja kaupunkien kuitenkin kannattaisi satsata.
Yksi syy saatta olla toiminnan laajuus ja ikäryhmät joille tiloja haette. Ainakin espoossa ne vaikuttavat varsin paljon. Toimintaa on tietysti vaikea laajentaa ilan tiloja

Jari Järvenpää
Viestit: 738
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Suomen Shakin pääkirjoitus/Hinnat

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 14 Heinä 2016 17:07

petrip kirjoitti: Lehti on laadukas ja siinä on hyvä sisältö. Mutta aika on ajanut ohi painetuista lehdistä ja varsinkin niiden ajankohtaisista osioista. Kilpaillukutsut ja tuloslistat ovat turhaa sivuntäytettä. Kustannustehokkaampaa olisi tuottaa tuo sisältö vain nettiin. Paperilehdet on vaan eilisen juttu, myös oikealla sisällöllä
Edelleen luetaan tässä maailmassa paljon sanomalehtiäkin (tai paperilehtiä), myös Suomessa. Eikä esim. kaikki kaverinikaan, jotka on n. kolmenkympin hujakoilla, älykännyköitä tai tabletteja käytä. Uudet tekniset vempaimet eivät aina ole aukottomasti parempia: pääosin on vain erilaiset huonot ja hyvät puolet. Jos shakinpelaaja menisi seuraavana ma Jyväskylää kohden, hän voisi ottaa Suomen Shakin 3-numeron mukaansa ja katsoa yksityiskohtia turnauksesta. Kappas vaan turnauskutsua ei olekaan lehdessä. No ainakin hän voi turnauspelipäivinä miettiä mennäkö Salon shakkileirille, kun on yksityiskohdat lehdessä. Eikö pelejäkin voi paremmin katsoa lehdestä kuin, että älykännykästä tiirailis? Lehtihän on kuitenkin pienikokoinen, mikä lisää sen käyttömukavuutta ja yleisesti ruutua ei tulisi tuijottaa vuorokauden aikana tuhottomasti.

Kritiikkisi tehokkuus riippuu mielestäni siitä seikasta, paljonko kustannukset pienenisi ilman paperilehtee. Tärkeetä on sekin, että paljonko menetetään käyttökelpoisuudessa ym:ssa, jos paperilehteä ei enää olisi. Osa haluaa syystä tai toisesta käyttää vain paperilehtee.

lemppa
Viestit: 3
Liittynyt: 28 Joulu 2012 12:12
Paikkakunta: Vantaa

Re: Suomen Shakin pääkirjoitus/Hinnat

Lukematon viesti Kirjoittaja lemppa » 14 Heinä 2016 17:37

Viesti poistettu
Viimeksi muokannut lemppa, 22 Tammi 2018 12:36. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Panu Laine
Viestit: 404
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Suomen Shakin pääkirjoitus/Hinnat

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 15 Heinä 2016 12:50

Hei,

Mielenkiintoinen keskustelu ja tärkeästä asiasta. Ensin pitäisi pohtia, miksi lisenssimaksu on olemassa ja mitä sillä saa. Minun käsittääkseni lisenssimaksulla ylläpidetään suomalaista shakkijärjestötoimintaa, joka on perustana kansalliselle ja myös kansainväliselle kilpailutoiminnalle, josta voimme nautiskella itse kukin mahdollisuuksiensa mukaan. Lehti on siinä lisänä hyvänä "bonuksena". Tämän järjestelyn kautta meillä on mm.
 • - yhteneväiset shakin säännöt ja määräykset suomeksi
  - kilpailukalenteri, joka on osoitus organisoidusta turnaustoiminnasta
  - SM-kilpailujärjestelmä, jonka puitteissa pelataan toistakymmentä SM-kilpailua vuosittain
  - mm. loistavat joukkue-SM:t eri liigatasoilla ja joukkueblixtit muutaman nostaakseni
  - Shakkiareena suomalaisen shakin tukikohtana (liitto maksaa vuokrasta vajaa puolet) ja saa vastaavasti tuloja pelitilavuokrina
  - loistava toiminnanjohtaja käytettävissämme mitä ihmeellisimpiin kysymyksiin ja asioihin
  - tämän organisaation ansiosta merkittävä tuki Suomen valtiolta pieniin rahoihimme, joka on merkittävästi suurempi kuin esim. Suomen shakin paperilehden kustannukset
  - ihan hyvä portaali, johon on koottu merkittävä määrä suomalaista shakkitietoutta, ajankohtaisia kilpailutietoja ja uutisia jne
  - suomalainen edustuskilpailujärjestelmä, jolla valitaan mm. olympiajoukkueet, nuorten MM, EM, PM edustusjoukkueet ja henkilökohtaiset edustuspaikat, sama juttu yleisessä ja naisten sarjoissa ja merkittävä apu näiden osallistumisien organisoinnissa
  - nuorten tukijärjestelmä, shakkivalmennus, jne
  - SELO -laskentajärjestelmä pitkälle pelille ja pikapelille
  - meillä on organisoidusti shakkituomareita, turnausjohtajia, jne ja näille koulutuksia
  - meillä on ansiomerkkijärjestelmä, joka on yksi kehittyneen (pitkälti vapaaehtois)järjestötoiminnan tunnusmerkkejä
  - olemme osana FIDEä, sen turnausjärjestelmää ja vahvuuslukujärjestelmää. Ilman kansallisia FIDE-rekisteröintejä ei kukaan suomalainen pelaisi ulkomailla FIDE-rankingin piirissä olevissa kilpailuissa
  - ja vastaavasti voimme itse järjestää Suomessa FIDE-rankingin piirissä olevia turnauksia
  - FIDE on jopa järjestänyt oman pelisaittinsa, joka toki ei ole yhtä suosittu kuin esim. PlayChess tai ICC
  - olemme osa ECUa, Euroopan shakkijärjestöä ja sen palveluita. Esim. syksyllä pelataan taas European Club Cup, johon osallistunee kolme SM-liigan menestyneintä joukkuetta. Viime syksynä pelattiin joukkue-EM Reykjavikissa, jossa Suomi pelasi upeasti erittäin kovassa seurassa
  - olemme osa Pohjoismaista shakkiliittoa ja sen toimintaa
  - yms
  - jne
  - etc
Tämän kaiken lisenssi- ja muut maksut liitolle mahdollistavat.

Mutta on tietysti totta, että jos ei halua olla ylläolevassa mukana, niin ei siihen kukaan pakota. Pelkästään shakkikerhon palveluja käyttävän harrastajan ei tarvitse ostaa lisenssiä, hän pärjää ilmankin eikä hänen riesakseen tule lehteä, jonka toki saa myös tilata ilman lisenssiä 45 eur/v. Shakkikerhon jäsenmaksu riittää (Matinkylässä aikuisilta 40 eur, HSK 45 eur, HämSK 30 eur, Garde 40 eur, KSY 40 eur, TuTS 10 eur(!), VSS 30 eur nämä löytyivät nopeasti). Shakkiportaalin käyttö on toki kaikkien ulottuvilla lisenssistä riippumatta, joilla on netti. Tai jos haluaa keskittyä kotona ruudun ääressä pelaamiseen, niin pelisaitteja toki on niin maksullisia (ICC 70 USD, PlayChess 35/50 eur/v, jne) kuin maksuttomiakin (alkaen Aapelista). Shakinharrastaja voi hienosti säädellä kustannusrakennettaan tarpeensa mukaan.

Lehti - joka minusta on erittäin hyvä shakkilehti etenkin, kun katsoo sen pieniä kustannuksia - on minusta "bonus" - se konkreettinen lisä, jonka saa lisenssimaksulla yllä kuvatun organisaation ohella. Peruslehti on 48 sivua tai 64 sivua ja tuota tässä ketjussa parjattua ajankohtaismateriaalia kilpailukutsujen muodossa ei montaa sivua ole. Mutta kaikilla ei ole vieläkään nettiä ja heitäkin pitäisi palvella. Minusta se on tehty nyt erittäin kustannustehokkaasti. Monissa maissa - mm. Ranskassa - lisenssimaksu on suomalaisen lisenssimaksun luokkaa, mutta ei siihen mitään shakkilehteä kuulu, vaan tuo ylläkuvattu harrastus- ja kilpailutoiminnan organisaatio. Lehden saa, kun maksaa toiset 80 eur (tai jotain). Tässä mielessä minusta asiat ovat varsin hyvin Suomessa.


Minusta kokonaan toinen kysymys on se, että minkä verran lehden siirtäminen pelkästään nettiin pdf -tyyppiseksi tai jonkun kehittyneemmän selailujärjestelmän taakse pienentäisi sen kustannuksia ja minkä verran sillä olisi vaikutusta lisenssimaksun suuruuteen, jos se poistuva kustannuserä kanavoitaisiin täysimääräisesti lisenssihintoihin?

En löytänyt nopeasti tuoreimpia liiton budjettilukuja, mutta vuoden 2014 luvut löysin, jotka näyttävät suuruusluokaltaan oikeilta. Liiton budjetti oli vajaa 175 000 eur. Silloisessa rakenteessa oli kulupuolella erikseen Suomen Shakin tilausmaksut 32 000 eur. Tämä tekee 18% kokonaisbudjetista. Jos lisenssimaksu olisi 90 eur, olisi se tämän 32 000 eur vähennyksen jälkeen 74 eur. Tai 80 eur lisenssimaksulla 65 eur, eli "paperin" kustannus kotiintoimitettuna lehdessä on luokka 15 eur/vuosi. Tämä tietysti edellyttää, että Suomen Shakin tilausmaksut koskevat pelkästään painamista ja postitusta, mutta ei lehden toimittamista ja tekemistä noin ylipäätään (mikä ei ole ihan itsestään selvää). Myös nettijulkaiseminen vaatii jonkun verran infraa ja sitä myöten kustannuksia, joten tuo 15 eur suuruusluokka voi olla hiukan yläkanttiin. Joku liitosta saa korjata tässä mahdollisesti olevan virheen ;)

Tämän jälkeen pitää kysyä, että jos ylläoleva laskelma ja siihen sisältyvät oletukset pitävät paikkaansa, moniko olisi valmis luopumaan 15-16 eur vuosisäästön vuoksi paperilehdestä? 2 eur/lehti? Minä ainakin haluan lehteni paperisena, jos sen paperisuuden saa 2 eur/lehti hinnalla. Ihan oikea kysymys on, olisiko liitolla mahdollisuus porrastaa ylläolevien laskelmien pohjalta Torkkolan ajatusten mukaan lisenssimaksua esim. siten, että lisenssi paperilehdellä 90 eur ja ilman paperilehteä 75 eur? (olettaen, että painatus- ja postituskulut menevät lineaarisesti lukumäärän mukaan, mikä ei liene totta, jos painosmäärä laskee paljon). Tai voiko Kerhojen kokous tehdä sellaisen päätöksen, että hinnat ovat erit paperi- ja nettiversiolle ja jos paperilehden volyymi putoaa jonnekin painatuksen yksikkökustannusten kipurajalle esim. puoleen, niin sitten paperilehti lopetetaan? En tiedä, jätään tämänkin pohdinnan viisaammille.

Kokonaan toinen kysymys on sitten, tarvitaanko lehteä ylipäätään? Tai voisiko sen korvata ajantasaisemmalla sisällöntuotannolla netissä vähän samaan tapaan kuin esim. Chessbase:n uutissivustot, joita luen itse mielelläni. Ja mikä olisi tällaisen tuotannon kustannusvaikutus? Minusta Suomen Shakki on kyllä liian hieno tuote uhrattavaksi muutaman kymmenen euron vuosikustannuksen vuoksi. Olen selaillut vanhoja lehtiä ja ne avaavat kyllä paljon suomalaista shakkihistoriaa ja sen aikaisia tuntemuksia ja tapahtumia. Ne muodostavat todellisen suomalaisen shakkielämän arkiston.

Mutta keskustelu käy oikeasta aiheesta, laittakaa lisää mielipiteitä. Ja liiton puolelta saa korjata mahdollisen väärinkäsitykseni kustannuksista ja tietysti muutkin harhaluuloni ylläolevasta ;).

t. panu
Shakinharrastaja, joskus liiton toiminnassa mukana ollut

P.S. Lisenssihinnan vertaaminen judoon, jossa on 12 500 harrastajaa 120 seurassa (http://www.judoliitto.fi/uutiset/judoli ... un-kanssa/ ) shakin 1250 (lisenssi)harrastajan sijaan ei ole ehkä siinä mielessä "reilua", että keskusorganisaation kiinteät kustannukset voidaan jakaa 10x lisenssimaksajamäärään kesken, jolloin tulee merkittävää volyymihyötyä. Tai kääntäen, shakkiväki on hoitanut asiansa todella hyvin, jos kymmenesosalla lisenssituloja saadaan "vastaavat" keskusorganisaatiopalvelut ja useammin ilmestyvä lehti harrastajille hintaerolla 80 eur vs 63 eur. Mutta tätäkin kommenttia saa tulkita ja korjata haluamallaan tavalla.

Jos otetaan harrastamistoiminnan kustannuksiin mukaan tarvittavien välineiden ja asujen (judo, karate, jalkapallo jne puhumattakaan esim. jääkiekosta, hevosurheilusta tms) kustannukset, shakki on entistä kilpailukykyisempi harrastusmuoto. Esim. serkun lapsien potkupalloharrastus tuntuu nielevän merkittäviä summia (ja aikaa) pitkin kesää - yksi hiljattain käyty harrastustoimintakeskustelu. Nämäkin ovat valintoja.

13:26Typoja korjattu

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 59 vierailijaa