HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Shakki Suomessa ja maailmalla
Joose Norri
Viestit: 343
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 26 Marras 2010 01:31

Tämä on järkevin ketju pitkään aikaan. On selvä, että jollei Tarvo saa vielä Suomessakin rangaistusta, pelaajat ryhtyvät säännönmukaisesti muksimaan tuomareita.

"liitto antaa viestin ympäriinsä että se hyväksyy niin alkoholin vaikutuksen alaisena turnauksessa pelaamisen kuin tuomarin lyömisen"

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 26 Marras 2010 20:58

Voisiko jatkossa ajatella, että shakkiliitto tekisi sopimukset esimerkiksi Viron ja Ruotsin shakkiliittojen kanssa pelikieltojen vastavuoroisesta sitovuudesta? Näin ainakin osittain pystyttäisiin estämään pelikieltojen kiertäminen naapurimaassa pelaamalla.

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 861
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 26 Marras 2010 21:15

Minusta tilannetta voisi lähestyä siltä kantilta, että mikäli suomalainen shakinpelaaja menisi tekemään vastaavaa Viroon saaden pelikiellon, niin olisiko hän silti pelikelpoinen Suomen maalla? Eli voiko ulkomailla toimia miten sattuu ja sitten kotiin tullessa kaikki on unohdettu?

Mikäli suomalainen pelaaja ei saisi tällöin pelata Suomessa, niin kyllä sama pitäisi päteä myös ulkomaalaiseenkin. Mutta mikäli suomalainen saisi pelata Suomessa vaikka olisikin pelikielto Virossa, niin tällöin on oikeus ja kohtuus, että Seemankin saa siirrellä nappuloita Suomen maalla.

J-P Haapasalo
Viestit: 227
Liittynyt: 09 Elo 2010 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LoimSK

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja J-P Haapasalo » 28 Marras 2010 12:11

Ikävillä asioilla nyt vaan ei ole tapana kadota vaikenemalla. Suomen Keskusshakkiliitto ja JSM-toimikunta ovat pitäneet asiassa varsin niukkaa tiedotuslinjaa, jollei nyt oteta huomioon Halmeenmäen kommentointia Helsingin Sanomille.

Varmaan suomalaisia shakinpelaajia kiinnostaisi kuulla myös väliaikatietoja siitä, onko asiassa esimerkiksi oltu yhteydessä Fideen tai SLU:n ja kysyttty mielipidettä vastaavanlaisiin tapauksiin. Vähin mitä JSM-toimikunta olisi voinut tehdä hätäratkaisuna olisi ollut antaa suositus, ettei kotimaassaan kilpailukiellossa oleva pelaaja voi myöskään pelata Suomessa. Koska kyseessä ei olisi määräys niin päätös jäisi pelaajan kerholle ja pelaajalle itselleen, jolloin sitten historia antaisi moraalisen tuomionsa. Itselle ei ainakaan tulisi mieleen pelata ulkomailla, jos omaisin kilpailukiellon Suomessa.

Ottamatta mitenkään kantaa edellämainittuun Hesarin juttuun ja tietämättä toimittajan motiiveja kielteiseen asenteeseen shakkia kohtaan, totean kuitenkin, että kyseinen julkisuus ei varmastikaan ole toivottua suomalaiselle shakille.

Kilpailukieltoja on myös hyvin erilaisia ja tässä on kyseessä kuitenkin väkivaltainen käytös tuomaria kohtaan, joka on melkoinen ääritapaus. Vielä totean, että minulla ei ole mitään henkilökohtaista KvM Tarvo Seemania vastaan ja arvostan hänen pelillisiä saavutuksiaan.Koska Suomen ja Viron shakkipiirit ovat kuitenkin melko pienet niin keskustelu menee helposti henkilökohtaisuuksiin virallisten tahojen puutteellisen tiedotuspolitiikan takia.

Terveisin

J-P Haapasalo

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 28 Marras 2010 18:14

Toivo Pudas kirjoitti:JSM-toimikunnalle viestitin tuomiosta muutama päivä ennen kierrosta, mutta en ole kuullut olisiko toimikunta käsitellyt asiaa. Hallitus ei ainakaan ole siitä keskustellut.
Käsittääkseni kilpailukieltoasiat kuuluvat SKSL:n hallitukselle, joka on oikea osoite. JSM-toimikunta käsittelee JSM-asioita jos joukkueilla jotka osallistuvat kilpailuun on jotain sanottavaa missä tahansa JSM-asiassa.

En muista ketkä ovat SKSL:n hallituksen jäseniä, mutta liiton sivulta voimme tämän tarkistaa jos on aihetta.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 28 Marras 2010 18:37

Tässä Suomen kilpailumääräyksiä...

Shakin kilpailumääräykset Suomessa
Hyväksytty SKSL:n kerhojen kokouksessa keväällä 2009.

9. Voimassa olevia sääntöjä tai määräyksiä tai kilpailun johdon niiden perusteella antamia erikoismääräyksiä tai
hyvää tapaa rikkovalle samoin kuin kilpailun tarkoitusperiä vastustavalle kilpailun tuomari tai kilpailutoimikunta voi
antaa huomautuksen tai varoituksen. Kilpailun keskeyttävälle tai kilpailusta suljetulle tai kilpailussa varoituksen
saaneelle pelaajalle voi SKSL antaa pelaajan vastineen kuultuaan huomautuksen tai varoituksen tai antaa
pelaajalle määräaikaisen kilpailukiellon
.

...
18. Dopingin suhteen shakkia koskevat samat perussäännöt kuin muita urheilulajeja. Shakissa noudatetaan
SLU:n hyväksymiä doping-sääntöjä. Doping-määräyksiä rikkoville rangaistukset ovat kuten muissakin
urheilulajeissa. Kulloinkin voimassa olevat määräykset ovat saatavissa Suomen antidoping-toimikunnalta.

arto ihaksi
Viestit: 364
Liittynyt: 14 Heinä 2010 13:47
Paikkakunta: VANTAA
Seura: EtVaS

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja arto ihaksi » 28 Marras 2010 19:43

Kyllä JSM-toimikunta voi ottaa kantaa tiettyihin asioihin, vakkei ne välttämättä kuuluisikaan heille. (viimekauden 0-0 pelaamaton ottelu) No, varsinaiseen asiaan! JSM erikoismääräykset sanoo näin: "Jos joukkue luovuttaa ottelunsa, joutuu seura suorittamaan 2kertaa osanottomaksun suuruisen sakon. Joukkueen pelaamat ottelut poistetaan sarjataulukosta ja joukkue suljétaan ko. kaudeksi sarjasta sekä putoaa seuraavaksi kaudeksi sarjaporrasta alemmaksi." Nyt ei olla toimittu näin vaan seuraasti kertoo tiedotteet: "Sekä Sh-77 että HyvSK2 saivat rangaistukseksi seuraavaa, pelaa jäljellä olevat ottelunsa asianmukaisesti ja pelit menevät selolaskentaan ja näin ollen rahasanktioita ei tule. Joukkueet putoavat ensi kaudeksi 3divisioonaan ja kaikki heidän ottelunsa merkitään tulostaulukkoon 5-0 häviöiksi riippumattapelattujen pelien tuloksista. Näin nousukamppailu ei vääristy, mutta maksetuille osanoottomaksuille/ lisensseille tulee katetta pelien muodossa." Hiukan oudolta tuntuu, ettei noudateta omia sääntöjä! Kuinkakohan monta luovutettua ottelua on ensi kierroksella? Tai sitten olisi pitänyt kertoa miksi näin meneteltiin! Nousukamppailu ei mielestäni vääristyisi yhtään vaikka loput ottelut olisi ilman pelejä 5-0! Ja koska eivät ole "halunneet" pelata, miksi jollain poikkeusluvalla pitäisi pelejä järjestää heille. Ja ilmeisesti rahasta ei ole pulaa, koska ei rahasanktioita?! Se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 28 Marras 2010 20:00

Nyt menee jo aika saivarteluksi. Jos seurat tai joukkueet joutuvat ylivoimaisen esteen eteen, niin hitto soikoon järjenkäyttö pitää olla sallittua. Jokaista maapallon ydinonnettomuudesta vedenpaisumuksiin tulevia erikoispoikkeuksia emme voi säännöissä etukäteen luetella ja silti jäisi joku saippuakuplaanliukastuminen Etelämantereella 100 asteen pakkasessa ottamatta huomioon... mutta tämän kauden määräyksissä sanotaan...


6. Protestit
Oikeus tehdä vastalause pelin tapahtumista tai virheellisestä kokoonpanosta on ainoastaan vastajoukkueella tai saman lohkon joukkueella. Vastajoukkueen kokoonpanoa koskeva vastalause on ilmoitettava JSM-kilpailutoimikunnalle 2 vrk kuluessa ottelun päättymisestä.
Pelin tapahtumista vastalause on ilmoitettava pelipäivänä kilpailun johtajalle (jt.kytoniemi(at)kolumbus.fi) ja varsinainen perusteltu vastalause on tehtävä kahden päivän kuluessa sähköpostitse kilpailun tuomarille. Muista asioista vastalause (esim. saman lohkon väärästä kokoonpanosta) on tehtävä kilpailun johtajalle kahden päivän kuluessa siitä, kun tulokset ovat saatavilla.
Kilpailun johtaja esittelee asian JSM-kilpailutoimikunnalle, joka tekee asiasta päätöksen. JSM-kilpailutoimikunnan päätöksestä, joka koskee pelitapahtumia voi valittaa kilpailun tuomarille. Tuomarin on tehtävä ratkaisunsa 7 päivän kuluessa protestin saapumisesta. JSM-toimikunnan hallinnollisia päätöksiä koskevat protestit osoitetaan SKSLH:lle viiden päivän sisällä päätöksestä.
Kaikista kilpailun johtajan kautta JSM-kilpailutoimikunnalle tai tuomarille tehdyistä protesteista ja vastaprotesteista on jätettävä osanottomaksun suuruinen vetoraha, joka pitää olla maksettuna SKSL:n tilille protestin jättöhetkellä. Vetoraha palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään. Vetoraha voidaan palauttaa myös kielteisessä tapauksessa toimikunnan harkinnan mukaan.
7. Toimihenkilöt
SM-joukkuekilpailun järjestelyistä vastaa SKSLH:n asettama JSM-kilpailutoimikunta, johon kuuluvat Jyrki Kytöniemi (045-1360675), Timo Munukka, Pekka Sairanen ja Tomi Tocklin. Kilpailun johtajana toimii Jyrki Kytöniemi (varalla Timo Munukka), hän huolehtii kaikesta kilpailun vaatimasta käytännön toiminnasta.


Eli Ihaksi vain jättämään protesteja ja vetorahoja SKSL:n hallitukselle JSM-toimikunnan linjauksista... Silloin toimimme kaikki sääntöjen mukaan... Bitte!

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 28 Marras 2010 20:09

Totean edelliseen vielä esimerkkinä jalkapallo. Saksa on hyvä esimerkki koska siellä on 6,5 miljoonaa futaajaa ja käytännössä ei ole tapausta josta ei ole ennakkopäätöstä.

Jos joku seura menettää sarjapaikkansa kesken kauden, niin he normaalisti pelaavat kauden loppuun eikä siten aiheuteta enempää vahinkoa kuin tarvetta on. Täyteen konkurssiin joutuneet seurat joita on toisinaan, voivat keskeyttää totaalisesti myös kauden vaikka mitä yritettäisiin tehdä. Lisäksi on säännöllistä vuosittain antaa pisterangaistuksia taulukkopisteisiin, esimerkiksi tällä kaudella TSV 1860 München 2.Bundesliigassa on jo syksyllä menettänyt -2 pistettä lisenssirikkomuksen seurauksena. Toisinaan pääsarjassakin tulee vastaavia.

Shakin Bundesliigassa Bayern München on jo kolmena kautena pudonnut 2.Bundesliigaan, mutta herra paratkoon, he pelaavat edelleen 1.Bundesliigassa syystä taikka toisesta. Olisikohan syynä se, että emo-FCB:llä on hilloa maksaa nappirahaa harrastelijakerholle ja vastaavasti muut seurat eivät saa lisensseihin riittäviä rahoja/pelaajia kasaan.

Esimerkkejä on muissakin maissa, mutta tämän ketjun aihe lienee HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus, joten tämä tästä.

arto ihaksi
Viestit: 364
Liittynyt: 14 Heinä 2010 13:47
Paikkakunta: VANTAA
Seura: EtVaS

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja arto ihaksi » 29 Marras 2010 05:33

No, jonkunlaiset perustelut tulivat muodossa ylivoimainen este. Eikä mulla ole mahdollisuutta/halua tehdä mitään protesteja, koska en ole vastajoukkueesta tai samasta lohkosta. Hs:n shakkilinjauksesta sitä mieltä kuin poliitikoistakin eli pääasia, että olet esillä niin sinut muistetaan oli se sitten hyvää tai huonoa!

Lukittu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 54 vierailijaa