HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Shakki Suomessa ja maailmalla
Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 24 Marras 2010 15:37

HS taisi ensimmäisen kerran urheilupalstallaan sunnuntainana kirjoittaa shakista oikein kommentin kera. Olipahan avaus. Jutun ydin oli se, kun virolainen pelaaja löi tuomaria. Sitten puhuttiin shakinpelaajista morfiininin ja alkoholin käyttäjinä. Tietysti vielä siitä, että Capablanca oli tunnettu naistenmies. Shakkia ei pitäisi päästää urheilutoimittajien reposteltavaksi. Häpeällistä suurelle lehdelle, ikävä koko shakkimaailmalle.

ATE
Viestit: 78
Liittynyt: 20 Heinä 2010 15:22
Paikkakunta: Kajaani

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja ATE » 24 Marras 2010 16:46

Itse olen sillä kannalla että liiton tässä pitäisi hävetä että antaa kyseisen virolaisen mestarin pelata kotimaisessa liigassa.

Perusteluthan on kuultu, pelikielto ei koske Suomea vain Viroa mutta samalla liitto antaa viestin ympäriinsä että se hyväksyy niin alkoholin vaikutuksen alaisena turnauksessa pelaamisen kuin tuomarin lyömisen ja minkälaisen kuvan tämä sitten antaa taas nuorille pelaajille?

Lainaan tähän vielä liiton ohjetta alkoholin käytöstä turnauksissa:

SKSL ottaa käyttöön seuraavat ohjeet alkoholin käytöstä liiton alaisissa shakkikilpailuissa:

- Pelaajien alkoholin käyttö on kielletty. Pelitiloissa alkoholia nauttiva tai päihtyneenä esiintyvä pelaaja saa vähintään kolmen kuukauden kilpailukiellon. SM-kilpailuissa tai nuorten kilpailuissa seuraamuksena on vähintään kuuden kuukauden kilpailukielto.

- Alkoholin nauttiminen pelitiloissa on kielletty. Kilpailun järjestäjän pitää poistaa alkoholia nauttiva tai päihtynyt henkilö pelipaikalta. Jos kyseessä on pelaaja tai toimitsija, järjestäjän pitää tehdä siitä raportti SKSL:lle. Ohjeen laiminlyönnistä voidaan määrätä määräaikainen kilpailujen järjestämiskielto.

- Pelitiloilla tarkoitetaan pelisalia, jossa pelipöydät yms. sijaitsevat. Alkoholia voidaan myydä ja nauttia erillisessä tilassa (esim. olutteltta), mutta pelisaliin juomia ei saa tuoda eikä pelata päihtyneenä.

Ohjeet on hyväksytty SKSL:n hallituksen kokouksessa 2.2.2010, ja ne astuvat voimaan heti.

Veikko Valo
Viestit: 102
Liittynyt: 26 Touko 2010 17:36

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Veikko Valo » 24 Marras 2010 20:09

Liiton syyttäminen ei mielestäni tässä asiassa ole kohtuullista. Ainakin minä kuulin koko asiasta vasta myöhään lauantai-iltana, kun EtVaS:n edustaja soitti minulle. Lauantain peli oli silloin jo pelattu. Liiton mahdollisuus estää Seemanin pelaaminen sunnuntaina oli siinä vaiheessa aika pieni.
Helsingin Sanomien juttu edustaa likasankojournalismia sen puhtaimmassa (sic!) muodossa. Mutta toisaalta: eikö ole mainiota, että yli vuoden hiljaisuuden jälkeen shakki näin tärkeän asian myötä pääsee lehden sivuille. Ja vieläpä urheilusivulle, jonne shakilla ei ennen ole ollut asiaa.

ATE
Viestit: 78
Liittynyt: 20 Heinä 2010 15:22
Paikkakunta: Kajaani

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja ATE » 24 Marras 2010 21:43

"Liiton syyttäminen ei mielestäni tässä asiassa ole kohtuullista."

No ketäs tästä pitäisi sitten syyttää, Viron liiton päätös http://www.maleliit.ee/maleliit/otsused/2010/seeman.pdf on tehty 16.10 ja liigakierros on 20. - 21.10 joten olisi aika hämmästyttävää jos liiton pj Halmeenmäki ei olisi tiennyt asiasta, edustaahan hän samaa seuraa Seemanin kanssa?

"Ainakin minä kuulin koko asiasta vasta myöhään lauantai-iltana, kun EtVaS:n edustaja soitti minulle. Lauantain peli oli silloin jo pelattu. Liiton mahdollisuus estää Seemanin pelaaminen sunnuntaina oli siinä vaiheessa aika pieni."

Sinua on sitten informoitu huonosti. Kukahan oli se huolimaton tohelo joka unohti? Liiton väki teki varmaan sunnuntaina sen kaiken vähänkin millä olisi voinut estää pelaamasta?

"Helsingin Sanomien juttu edustaa likasankojournalismia sen puhtaimmassa (sic!) muodossa."

Yritätkö sanoa että tämäkin tapaus olisi voitu lakaista maton alle? Liiton matto lienee aika muhkurainen....

mikamaki

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja mikamaki » 24 Marras 2010 22:18

ATE kirjoitti:"
Sinua on sitten informoitu huonosti. Kukahan oli se huolimaton tohelo joka unohti? Liiton väki teki varmaan sunnuntaina sen kaiken vähänkin millä olisi voinut estää pelaamasta?
Eesti Maleliidu juhatus otsustas:
määrata Tarvo Seeman`ile ühe aasta pikkune võistluskeeld Eestis korraldatavatel
malevõistlustel (maleüritustel) osalemiseks. Võistluskeeld kehtib ajavahemikus 16.11.2010 kuni
16.11.2011.a.

Viron shakkiliiton hallitus päätti määrätä TS:lle yhden vuoden pituisen kilpailukiellon VIROSSA järjestettäviin shakkiturnauksiin.

ATE
Viestit: 78
Liittynyt: 20 Heinä 2010 15:22
Paikkakunta: Kajaani

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja ATE » 24 Marras 2010 22:37

"Viron shakkiliiton hallitus päätti määrätä TS:lle yhden vuoden pituisen kilpailukiellon VIROSSA järjestettäviin shakkiturnauksiin."

Pointti tässä on se että sallitaan semmoisen henkilön pelaavan joka on alkoholin vaikutuksen alaisena lyönyt tuomaria nyrkillä naamaan. Jos te keksitte sille jotkut hyvät perustelut miksi se on Suomessa hyväksyttävää niin haluaisin kuulla?

Niki Paajala
Viestit: 236
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:05
Paikkakunta: Vantaa
Seura: Pässi

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Niki Paajala » 24 Marras 2010 22:43

ATE kirjoitti: Perusteluthan on kuultu, pelikielto ei koske Suomea vain Viroa mutta samalla liitto antaa viestin ympäriinsä että se hyväksyy niin alkoholin vaikutuksen alaisena turnauksessa pelaamisen kuin tuomarin lyömisen ja minkälaisen kuvan tämä sitten antaa taas nuorille pelaajille?
Tämä on kyllä pakko lainata talteen. On jotenkin hienoa että kaikista maan pelaajista juuri ATE alkaa saarnata kännissä pelaamista vastaan. Won't somebody please think of the children!

Asiattomuuksien jälkeen edes vähän asiaan: minkä logiikan mukaan Viron liiton määräämä kilpailukielto virolaisissa turnauksissa olisi automaattisesti voimassa myös Suomessa? PSM-blogissa mainittu EU-aluekaan tuskin vielä riittää perusteluksi. (Jos riittäisi, olisiko ok että Seeman voisi kuitenkin pelata esim. Venäjällä, Sveitsissä tai vaikka USAssa? Voisiko S(K)SL määrätä vähän ennen seuraavia EM-kisoja tai EU:n alueella pelattavia olympialaisia kaikki tarpeelliset ulkomaalaisvahvistukset pelikieltoon esimerkiksi huijausepäilyjen perusteella, jos he olisivat tulossa vastaan eikä suomalaisten voitto olisi varma?)

Oikeinhan teko ei missään nimessä ollut, pois se minusta, mutta aika vaikea sille on täältä käsin lähteä määrittämään sopivaa rangaistusta, kun omat lähteeni ovat lähinnä google translaten kökkökäännökset tarjotuista artikkeleista. (Jos joku kieltä paremmin osaava tahtoo kääntää artikkelit, niin voisin tutustua mielelläni taustoihin edes sen verran kuin niitä tarjotaan. Viro-englanti-käännöksestä nyt ymmärtää pääkohdat, mutta ei ihan kaikkea.)

Miten iso rike tai rikos pitää sitten löytyä taustalta, jotta pelaajan osallistuminen suomalaiseen turnaukseen pitäisi kieltää?
"Asiat voi tehdä kolmella tavalla: oikein, väärin tai hippien tavalla, joka on yhtä kuin väärin, mutta paljon hitaammin."

ATE
Viestit: 78
Liittynyt: 20 Heinä 2010 15:22
Paikkakunta: Kajaani

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja ATE » 24 Marras 2010 23:10

Niki Paajala kirjoitti:
ATE kirjoitti: Perusteluthan on kuultu, pelikielto ei koske Suomea vain Viroa mutta samalla liitto antaa viestin ympäriinsä että se hyväksyy niin alkoholin vaikutuksen alaisena turnauksessa pelaamisen kuin tuomarin lyömisen ja minkälaisen kuvan tämä sitten antaa taas nuorille pelaajille?
"Tämä on kyllä pakko lainata talteen. On jotenkin hienoa että kaikista maan pelaajista juuri ATE alkaa saarnata kännissä pelaamista vastaan. Won't somebody please think of the children!"

Niki, mihis unohtui se tuomaria lyöminen?

"Asiattomuuksien jälkeen edes vähän asiaan: minkä logiikan mukaan Viron liiton määräämä kilpailukielto virolaisissa turnauksissa olisi automaattisesti voimassa myös Suomessa? PSM-blogissa mainittu EU-aluekaan tuskin vielä riittää perusteluksi. (Jos riittäisi, olisiko ok että Seeman voisi kuitenkin pelata esim. Venäjällä, Sveitsissä tai vaikka USAssa? Voisiko S(K)SL määrätä vähän ennen seuraavia EM-kisoja tai EU:n alueella pelattavia olympialaisia kaikki tarpeelliset ulkomaalaisvahvistukset pelikieltoon esimerkiksi huijausepäilyjen perusteella, jos he olisivat tulossa vastaan eikä suomalaisten voitto olisi varma?)"

EU-alueesta en ollut ihan varma joten myönnetään että siinä olin väärässä.

"Oikeinhan teko ei missään nimessä ollut, pois se minusta, mutta aika vaikea sille on täältä käsin lähteä määrittämään sopivaa rangaistusta, kun omat lähteeni ovat lähinnä google translaten kökkökäännökset tarjotuista artikkeleista. (Jos joku kieltä paremmin osaava tahtoo kääntää artikkelit, niin voisin tutustua mielelläni taustoihin edes sen verran kuin niitä tarjotaan. Viro-englanti-käännöksestä nyt ymmärtää pääkohdat, mutta ei ihan kaikkea.)"

Tästä olemme ainakin samaa mieltä että teko oli väärin. Koripallon 3-divarista löytyy myös vertailukohtaa suht tuoreena tapahtumana minkälaista pelikieltoa voi olla tarjolla kun lyö tuomaria. http://www.iltalehti.fi/urheilu/2010112 ... 9_ur.shtml

"Miten iso rike tai rikos pitää sitten löytyä taustalta, jotta pelaajan osallistuminen suomalaiseen turnaukseen pitäisi kieltää?"

Suomessahan tavallisia pelaajia pistetään jo pelikieltoon siitä että jättää saapumatta yhdelle turnauskierrokselle, mutta tittelipelaajien kohdalla käytäntö on hyvin usein ollut erilainen. mm. Luukkonen & Norri ois pitänyt 2009 saada 3 kuukauden pelikiellot kun ensimainittu hoffissa 2009 jätti viimeisen kierroksen pelaamatta ja jälkimainittu SM-kisojen viimeisen kierroksen mutta nämä muutettiinkin vain varoituksiksi.

Toivo Pudas
Viestit: 3222
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 25 Marras 2010 18:45

JSM-toimikunnalle viestitin tuomiosta muutama päivä ennen kierrosta, mutta en ole kuullut olisiko toimikunta käsitellyt asiaa. Hallitus ei ainakaan ole siitä keskustellut.

Kalle Kiik kertoi juuri, että Pohjois-Suomen shakkiblogissa mainittu Seemanin Youtube-haastattelu on väärennös.

ATE
Viestit: 78
Liittynyt: 20 Heinä 2010 15:22
Paikkakunta: Kajaani

Re: HS:n urheilutoimituksen shakkilinjaus

Lukematon viesti Kirjoittaja ATE » 25 Marras 2010 22:22

"Kalle Kiik kertoi juuri, että Pohjois-Suomen shakkiblogissa mainittu Seemanin Youtube-haastattelu on väärennös."

Väärennetty radiohaastattelu? Olisko siitä jotain konkreettisempaa näyttöä kuin pelkästään Kiikin sana?

Lukittu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 51 vierailijaa