SM-turnausten ruuhkaa ensi vuonna

Shakki Suomessa ja maailmalla
Toivo Pudas
Viestit: 3222
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

SM-turnausten ruuhkaa ensi vuonna

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 06 Loka 2010 23:32

Vuonna 2011 kalenteriin sattuu kaksikin ruuhkaa, joissa on vaikea välttää päällekkäisyyksiä. Viikonlopputurnausten kanssa se on jokavuotista, mutta nyt on kyse SM- ja kansainvälisistä kisoista.

2.-5.6. on ilmoitettu Sastamalan shakkifestivaali, joka sisältää pikashakin, nuorten pikashakin ja nopean shakin SM-kisat.

Nuorten SM Turussa voisi olla 2.-5.6., mutta koulut eivät ole silloin ole vielä päättyneet. Seuraava normaali aika (torstaista sunnuntaihin) olisi 9.-12.6. Turkulaisille on ehdotettu kisan aikaistamista, mutta tuntuu mahdottomalta että lasten vanhemmat joutuisivat käyttämään neljä arkipäivää kisaan.

Yleinen SM,jonkajärjestäjää ei vielä ole,olisi alettava 11.6., jolloin se ehtisi päättyä ennen juhannusta. Viimeinen pelipäivä olisi 19.6.

Olisiko mahdollista, että kisat olisivat päällekkäin? Olisiko mahdollista siirtää jotakin heinäkuun puolelle? Voisiko SM-kisoissa pelata kaksi peliä jonakin päivänä? Jos kisa on täyskieroskilpailu, antaisiko se mahdollisuuden sovitella peliaikoja myöhemmin kisaan tulleilla?

Toinen kisasuma on heinäkuussa.

4.-10.7. oli ilmoitettu Naantalin turnaus (ja samalle päivämäärälle Heart of Finland)

11.-17.7. oli jyväskyläläisten toinen vaihtoehto.

16.-24.7. oli Mänttä-Vilppulaan myönnetyn avoimen SM-kilpailun päivämäärät. (Seuraava vaihtoehto olisi 23.-31.7., jolloin sen ja HOFin väliin jäisi 6 päivän tauko.

Periaatteessa, jos nuo kolme kv-kisaa olisivat peräkkäin, ulkomaiset suurmestarit voisivat hyödyntää tilannetta pelaamalla kolme turnausta. Toisaalta myös turnaukset voisivat olla keskenään yhteistoiminnassa esim. palkintojen suhteen.

Ideoita?

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: SM-turnausten ruuhkaa ensi vuonna

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 08 Loka 2010 00:41

Muutama vuosi sitten kun ensimmäisen kerran järjestettiin ns. Shakkifestivaali. Silloin jo hakemusaikana todettiin, että ainoa "järkevä" ajankohta on helatorstain viikonloppu, jolloin on vain yksi arkipäivä välissä.

Erittäin monella ei ole mahdollista uhrata arkipäiviä pelaamisiin (poisluettuna piiritason paikalliskilpailut joissa ei matkusteta).

Ainakin minä en pysty osallistumaan festivaaleille jossa on sekä pikashakki että nopea shakki siten, että menee kaksi arkipäivää kesällä. Arvelisin että varsin moni joukkuekin jää pois sellaisesta tapahtumasta jossa joukkuekilpailu ei ole pyhänä tai lauantaina.

Totuus on lisäksi se, että nopean shakin henkilö-SM-kisaan ei ole koskaan osallistunut 60:tä enempää, vaan noin 40 keskimäärin. Henkilö pika-SM vastaavasti on vetänyt noin 55-92 väliltä eli noin tuplasti enemmän.

Nyt on kahdesti pelattu henkilö-pika-SM TO-PE ja osanotto on ollut vähän yli 50 eli alapäässä. Minulle on useimmat kertoneet poissaolon syyksi, sen etteivät voi uhrata perjantaita joka on toinen pelipäivä.

Nopea SM ei juuri menettäisi pelaajia vaikka se pelattaisiinkin kokonaan iltapäivän ja illan aikana PE. Eli käsitykseni mukaan eniten pelaajia voidaan festivaaleille saada pelaajia silloin kun

TO Nopean shakin joukkue SM
PE Nopean shakin hlö SM
LA pikashakin SM-karsinta ja finaalin alkuosa (1.-12.)
SU pikashakin sijoitusryhmät ja finaalin loput pelit (13.-46.)

ja viikonloppu on siis helatorstai, muutoin ei kannata järjestää ei ainakaan paljon perinteisemmän yleisen SM-kisan ja nuorten SM-kisojen aikaan.

Suomen shakkikalenteri on toiminut noin 1950-luvun puolivälistä siten, että kesäkuun alussa on nuorten SM-turnaus sekä sen perään yleinen SM-turnaus ja heinäkuussa avoin SM.

Miksi toimivaa vuosirytmiä joku menee muuttamaan? Eihän turnauksia kannata edes hakea, jos on pelko että joku tempaisee siihen viikonloppuun jota suunnittelee esimerkiksi täysin liikkuvat SM-kisat? No pelaajat äänestävät parhaiten jaloillaan jos päällekäisyyksiä tulee.

Vuodenvaihteet ovat olleet piiriliittojen mestaruuskilpailuita vuosikymmenet ja pääsiäinen on ollut perusliittojen mestaruudet (jotka sittemmin on muuttuneet HSL:n pääsiäisturnaukseksi ja toisinaan myös Tampere on järjestänyt pääsiäisturnauksia eli viikonloppua suuremman tapahtuman. Myös ulkomaisten pelaajien saaminen on pääsiäisinä paremmin mahdollista esimerkiksi elokelpoisiin tapahtumiin)

Aleksi Olander
Viestit: 382
Liittynyt: 11 Heinä 2010 23:11
Paikkakunta: Pori
Seura: PSY

Re: SM-turnausten ruuhkaa ensi vuonna

Lukematon viesti Kirjoittaja Aleksi Olander » 08 Loka 2010 13:54

Itse en ainakaan tajua koko festivaalijutun ideaa. Miksi noin paljon turnauksia on pakko tunkea samaan pakettiin, mitä me sitten loppu vuosi tehdään kun SM-kisat pelataan pois alta parissa päivässä? :mrgreen:

Varsinkin ne nuorten pikashakit oli ainakin tänä vuonna niin "vasemmalla kädellä järjestetyt" noitten muitten kisojen lisänä että ei sinne mitään intoa ole lähteä ainakaan pidempää matkaa ajamaan sen vuoksi että saa 8 aikaan aamulla pelata jonkun 7 kierroksen turnauksen joka kestää tunnin pari, juuri ennen "kunnon" turnauksia. Alkamisaika 8.00 periaatteessa pakottaa olemaan sen ylimääräsen päivän tollaisen tynkäkisan takia, koska ei se viiden aikaan aamulla lähteminen ja silmät ristissä pelaaminenkaan niin houkutteleva vaihtoehto ole. Lisäksi sen ajoittaminen niille arkipäivillekkään ei ole mikään koululaisystävällisin vaihtoehto.

Avoimen pikapelikisankin osanottajamäärät ja taso ovat käsittääkseni vuosi vuodelta laskeneet myös, ja osasyynä tähän on ihan varmasti se että turnaus on pelattu torstaina ja perjantaina, ja nopean shakin turnaukset samassa paketissa asettavat joitain valinnan eteen kumman turnauksen pelaa. On se nyt tavallaan raskastakin pelaa ~60+ peliä blixtiä ja heti perään nopeaa shakkia seuraavina päivinä, +huomattavasti helpommin järjestettävissä varmaan suurimmalle osalle se että pääsee kahtena viikonloppuna eri puolilla vuotta vaikka pelaamaan pikashakin sm sekä nopean henk+joukkuekisan, kuin että olisi neljän päivän putken pelaamassa.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: SM-turnausten ruuhkaa ensi vuonna

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 08 Loka 2010 22:45

Aika samoilla linjoilla olen Olanderin kanssa. Kahden vuoden osallistumiskokemuksella (toisessa järjestäjänä ja toisessa jokaryhmässä pelaajana) voin todeta että on turhan haasteellista käytännössä joka osallistuvalle taholle. Aikataulutukset on melkein pakko virittää maksimiin ja sitten toivoa ettei mitään dramaattista ongelmaa tulisi joka aiheuttaisi viiveen.

10v sitten myönnän olevan suurin syyllinen siihen että silloin nuorten tapahtumana ollut "Koulun Suurjuhlat 2000 - Nuori Osaaja" shakki -tapahtuma oli varsin täyteen ladattu ja esimerkiksi Turku valitti sitä, ettei aikaa jäänyt muuhun kuin shakkiin. Sitä en enää muista kuinka moni shakkiosallistuja lähti Olympiastadionin päätöstapahtumaan tai ehti käymään esimerkiksi Linnanmäellä, joka koululaisilla varmaan on suuri tapahtuma, ainakin ala-asteilla.

Tuolloin valittu shakkiohjelma oli toki monen kompromissin tulos ja pelaajia taisi olla noin 300 sekä toimitsijoita eri kisamuodoissa tapahtumapäivinä 10-30 välillä (ainakin sen verran paitoja lunastettiin ns. toimitsijaviroissa). Jos oikein muistan niin kaikki ohjelmaan otetut tapahtumat saatiin mukaan ja (SKSL:n) mitallit jaettua. Minä ja muutama olimme käytännössä 24t Ensi Linja ykkösessä neljä päivää, joka ei tietenkään ollut järkevä formaatti ja jäi ainoalaatuiseksi niin shakin kuin myös muutoin (muut tapahtumat) Koulun Suurjuhlahistoriassa Helsingin kulttuurikaupunkivuonna 2000.

Toisaalta Helsingin kaupunkia ja itse päätapahtuman vetäjiä pitää muistaa siitä, että tavoite oli 100.000 nuorta ja taidettiin päästä lopulta 60.000 lukemaan, joista shakki sai siis 300 eli aika ison köörin nykymittapuuna.

Minulle itselleni on aika sama onko pikashakki ja nopea shakki samassa tapahtumassa, mutta sillä on merkitystä, että vain yksi arkipäivä tai puolikas arkea menee tapahtumassa eli Suomen kalenterissa "ainoa" tällainen paikka on helatorstain viikonloppu (ellei wappuna haluta "toivoa" sopivaa säätä ja pelaajarunsautta viikonlopun lähelle)

Shakkifestivaalien jokainen kilpailumuoto on jonkinlaisella perinteellä järjestetty ainakin vuodesta 1974 (pikashakin SM jne), joten nämä yksittäiset kilpailut on minun käsitykseni mukaan tärkeämpi asia kuin kasata yhteen liian monta tapahtumaa ja jopa päällekäin toisien perinteisten SM-kisojen kanssa.

Olander kommentoi edellä täsmällisemmin kuin nykyisin järjestelypuolella enempi oleva "viestittäjä" tässä.

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 434
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: SM-turnausten ruuhkaa ensi vuonna

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 09 Loka 2010 14:24

Moro!

Onkohan Sastamalassa tapahtunut erehdys päivämäärien suhteen? Ainakin Tampereella koulut loppuvat 4.6 ja osanottajien saaminen tällaisena vikonloppuna kilpailemaan lienee vapun, joulun ja juhannuksen kanssa yhtä vaikeaa.

Kuka uskaltaisi kokeila jotain SM-kisaa Pääsiäisenä? Ensi vuonna se on vasta viikkoa ennen vappua ja olisi mielestäni mainio tilaisuus kokeilla, kun seuraavana vikkonloppuna tuskin shakkia pelataan kuin korkeintaan siman ja tippaleipien kanssa kaveriporukalla? Mahtaako porilaiset pistää Koulujoukkuekisan pystyyn silloin, päivämäärät olisi liki samat kuin tänä vuonna?! Vai voisiko Sastamala pyörtää päätöksensä festivaalinsa ajankohdasta ja kokeilla Pääsiäistä?

Tai miksei yhdistäisi näitä kaikkia? Olisi Koulujoukkuekisat ja nuorten pikapelit samassa paikassa ja vanhemmat pelaisi nopeaa ja pikapeliä? Ei kun Valon Veikko ja Kaukon Pekka tuumimaan tätä järisyttävää ehdotusta...pistänpä samantien aikatauluehdotuksen:

Kiirastorstaina iltapäivällä/illalla Nuorten pikapelit(tai Pitkäperjantain aamuna), Pitkäperjantaina Koulujoukkuekisan kierrokset 1-2, ja Lankalauantaina kierrokset 3-5. Pitkäperjantaina pikapelin alkukarsinnat, jolloin Nuoret pikapelaajat, jotka eivät pelaa Koulujoukkueessa, ehtivät mukaan. Pikapelin loppu- ja lohdutuskilpailut Pitkäperjantaina+Lankalauantaina. Nopean Shakin kisat Pääsiäisunnuntaina ja -maanantaina.

Terv.

Jaska

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: SM-turnausten ruuhkaa ensi vuonna

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 09 Loka 2010 16:04

Jos pääsiäisenä on SM-tason kilpailu, niin on sitten parasta etsiä uusi Shakkikoti, sillä HSL:n ei kannata peluuttaa tyhjää turnausta vuoden parhaimpina jaksoina. Siinä menisi noin yhden kuukauden vuokra jonkun muun maksuun (eli nostaisiko SKSL vuokraosuuttaan yhdellä kuukaudella? En usko)

Ainakin Helsingin alueen kerhot joilla ei ole lainkaan pelitiloja ja pelaavat JSM-pelit Shakkikodissa (11 pelipäivää tällä kaudella) tuskin heti saisivat toisia pelitiloja sekä Shakkiliittokaan. Pääsiäisenä SM-tason (yleinen SM voi toki olla pääsiäisenä vaikka missä, mutta ei mikään avoin) kilpailu siis vie pelaajat sinne missä kilpailu on.

HSL siis ei kilpaile pääsiäisenä (avoimien) SM-kilpailujen kanssa eli jättää oman turnauksensa pitämättä. Pelaajamäärät ovat nykyisellään sen verran pieniä, että päällekäisyyksiin ei ole kenelläkään mitään intressiä eikä ainakaan SM-kisojen pitäisi itsekään vähentää pelaajien "osallistumisintoa".

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: SM-turnausten ruuhkaa ensi vuonna

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 09 Loka 2010 16:06

Totean vielä tuohon edelliseen, että Nopean shakin festivaaleja haettiin alkuaan 2009 vuodelle juuri pääsiäiseksi. Jos niin olisi lopulta päätetty, ei meillä olisi enää Shakkikotia tai ainakin 2009 HSL:n pääsiäisturnaus olisi jätetty pelaamatta. Tänä syksynä vuokra nousi usealla sadalla eurolla, joten marginaalit ovat erittäin pienet, jos pysyvä tila halutaan pitää.

ino
Viestit: 1
Liittynyt: 12 Loka 2010 09:48
Paikkakunta: Turku

Re: SM-turnausten ruuhkaa ensi vuonna

Lukematon viesti Kirjoittaja ino » 12 Loka 2010 10:02

Olen pähkäillyt tuota nuorten SM:n ajankohtaa ja näyttää siltä, että päällekkäisyys yleisen SM-kisan kanssa on vaan pakko hyväksyä. Eli niin, että kisa pidettäisiin täällä Turussa alkuperäisen suunnitelman mukaan torstaista sunnuntaihin 9.-12.6.2011. Taistelemme koko Suomessa uusien pelaajien värväämiseksi (jopa tällä hetkellä aika hyvällä menestykselläkin). Olisi epäreilua mm. suurta E-ryhmän porukkaa kohtaan, jos järjestäisimme kisan siten, että kaikki pelipäivät ovat arkipäiviä, koska juuri he tarvitsevat huoltajan mukaan.

Edellinen Helatorstain viikonloppu ei käy koulujen päättymisen, yo-juhlien ja muiden takia ja sitä edellisellä on ainakin Turussa ja myös muualla lukion koeviikko, josta ei saa olla pois. Jos taas siirtäisimme eteenpäin, niin lapset ovat liuenneet kesälaitumille. Olis ollut niin paljon selvempää, jos yleinen SM olisi järjestetty maanantai 13.6. lähtien - kuten tänäkin vuonna. Keitä pelaajia mahdollinen päällekkäisyys koskisi (Kiuttu, Pohjala, Olander?). Yleisen SM:n pelaajat eivät enää tarvitse huoltajia mukaan.

En oikein näe muuta ratkaisua, mutta olen kyllä avoin kaikille ehdotuksille.

J-P Haapasalo
Viestit: 227
Liittynyt: 09 Elo 2010 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LoimSK

Re: SM-turnausten ruuhkaa ensi vuonna

Lukematon viesti Kirjoittaja J-P Haapasalo » 12 Loka 2010 10:26

Ehkä pitäisi kysyä henkilökohtaisesti niiltä nuorilta, joita Nuorten ja Yleisen SM:n päällekkäisyys mahdollisesti koskee. Valmennusstipendienhän jaossa on kai myöntämisperusteena kohta, jossa noteerataan aktiivisuus nuorten kisoissa. Mielestäni nuorille pitäisi antaa mahdollisuus pelata molemmat kisat. Ehkä yleisen SM:n ajankohdan pitäisi joustaa, ottaen huomioon viime vuosien hieman nihkeä osallistumisaktiivisuus kärkipelaajien keskuudessa. Toinen kysymys toki on, että haluaako joku pelata putkeen Nuorten ja yleisen SM:n.

Nuorten kisoihin osallistuminen olisi joka tapauksessa tärkeää, koska siellä luodaan usein vuosikymmeniä kestäviä ystävyyssuhteita.

Terveisin

J-P Haapasalo

Tuomo Halmeenmäki
Viestit: 97
Liittynyt: 27 Touko 2010 07:01

Re: SM-turnausten ruuhkaa ensi vuonna

Lukematon viesti Kirjoittaja Tuomo Halmeenmäki » 13 Loka 2010 14:17

Todennäköisesti 9.-12.6. on tosiaan paras ajankohta nuorten SM-kisalle, vaikka liiton hallitus ehdottikin turnauksen aikaistamista. Tällöin varsinaisen SM-turnauksen pitäisi alkaa vasta maanantaina 13.6., jos halutaan välttää päällekkäisyys nuorten SM-turnauksen. Toisaalta turnauksen pitäisi päättyä ennen juhannusta. Niinpä SM-turnauksen vaihtoehdoiksi jää:
- pelata 10 pelaajan täyskierroskilpailu ma 13.6. - ti 21.6. tahdilla peli/päivä
- pelata 10-12 pelaajan täyskierroskilpailu ma 13.6. - su 19.6. siten, että joinakin päivinä on kaksi peliä
- pelata 8 pelaajan täyskierroskilpailu ma 13.6. - su 19.6. tahdilla peli/päivä (tosin osallistujamäärän rajaaminen kahdeksaan ei ole välttämättä mahdollista voimassa olevien määräysten mukaan)
- varmaan joku muukin on vielä mahdollista

Olisiko mahdollisesti osallistumista harkitsevilla pelaajilla tässä vaiheessa selvää mielipidettä jonkin vaihtoehdon puolesta? Kantansa voi lähettää minulle myös sähköpostitse.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 46 vierailijaa