Tromssan shakkiolympialaiset

Shakki Suomessa ja maailmalla
Pekka Pietinen
Viestit: 199
Liittynyt: 07 Marras 2011 15:49
Paikkakunta: Vantaa
Seura: KäpSK

Re: Tromssan shakkiolympialaiset

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Pietinen » 04 Elo 2014 17:18

Hyvä ja asiallinen juttu. Kaivattua medianäkyvyyttä shakille.


Marko Tauriainen
Viestit: 583
Liittynyt: 26 Touko 2010 17:20

Re: Tromssan shakkiolympialaiset

Lukematon viesti Kirjoittaja Marko Tauriainen » 05 Elo 2014 16:07


Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 435
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Tromssan shakkiolympialaiset

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 05 Elo 2014 16:53

Moro!

Shakkiliitto on tehnyt yhteistyösopimuksen Reino&Aino Kotikenkä Oyn kanssa ja siihen liittyen olympiajoukkueen edustajat saivat jalkaansa liiton logolla brodeeratut popot, joita mannekiinit kuvissa esittelevät. Joku ehti jo ehdottaa, että toinen popo pitäisi olla valkoinen ja toinen musta...

Valitettavasti ainoastaan näyteparit ehtivät valmistua olympialaisiin mennessä, ne olivatkin liki samat kuin muin miesten joukkueen pyytämät koot, toivottavasti kaikki saivat sopivat! Bonuksena meni vielä yksi pari Magnus Carlsenille, joka luovutetaan sopivassa tilanteessa. Norja-ottelun alussa olisi voinut olla hyvä aika antaa, mutta popot saapuivat vasta maanantaina perille (toimituksen hoiti Arto Satosen kuljetusliike, kiitos sitä). Toisaalta lahjan antaminen juuri ennen ottelua ei ehkä olisi ollut sopivaa.

Naisten joukkue saa tepastella samanlaisissa jalkineissa koto-Suomessa.

Tossuja tulee myyntiin liiton kautta, tiedotamme asiasta jatkossa lisää. Kiitokset tuesta Aino&Reinon toimitusjohtaja Arto Huhtiselle!

Terv.

Jaska

Marko Tauriainen
Viestit: 583
Liittynyt: 26 Touko 2010 17:20

Re: Tromssan shakkiolympialaiset

Lukematon viesti Kirjoittaja Marko Tauriainen » 06 Elo 2014 16:29

Vähän höpinää ja vähän kuvia viidennen kierroksen alusta.

http://www.shakkiliitto.net/index.php?v ... opaeivaeae

J-P Haapasalo
Viestit: 227
Liittynyt: 09 Elo 2010 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LoimSK

Re: Tromssan shakkiolympialaiset

Lukematon viesti Kirjoittaja J-P Haapasalo » 07 Elo 2014 11:42

Pientä pohdintaa ja analyysia suomalaisten(miesten joukkueen) edesottamuksista Tromssan shakkiolympialaisissa tähän mennessä. Tänäänhän kisoissa on vapaapäivä ja kuudes kierros pelataan huomenna alkaen 15.00 Suomen aikaa. Silloin vastassa on El Salvador.

Suomen miehet ovat kohdanneet tähän mennessä Fidzin(asukasluku alle miljoona), Norjan, Kreikan,Philippiinit ja Guamin(Guam on muuten Tyynellämerellä sijaitseva vajaan 200 000 asukkaan Yhdysvaltain territorio, jollei joku sattunut tietämään, http://fi.wikipedia.org/wiki/Guam Tuloksena Kaksi 4-0 voittoa, yksi 2-2 tasapeli ja kaksi niukkaa 1,5-2,5 häviötä.

Tomi Nybäck on luotettavaan tapaansa hoitanut mallikkaasti ankkurin tehtävänsä kahdella tasapelillä ja yhdellä voitolla. Eniten mediahuomiota luonnollisesti saavutti erittäin solidi tasapeli hallitsevaa maailmanmestaria Magnus Carlsenia vastaan http://www.chessbomb.com/arena/2014-oly ... sen_Magnus Carlsen ei siis saanut revanssia vuoden 2008 häviöstään Tomille Dresdenin shakkiolympialaisissa. Myös kaksi muuta vastustajaa ovat olleet vahvoja suurmestareita. Philippiinien Sadorraa vastaan Tomi hallitsi taktiikat huomattavasti vastustajaansa paremmin. Suoritustaso on niinkin kova kuin 2829.

Mika Karttunen on myös aloittanut hyvin: kaksi voittoa arviolta 1. luokan pelaajista ja kaksi tasapeliä suurmestaritasoisista vastustajista. Norjan Adgesteinia vastaan oli kylläkin hieman säätämistä tasapelin saavuttamisessa, koska avaus ei Mikan kannalta ehkä sujunut parhaimmissa merkeissä: http://www.chessbomb.com/arena/2014-oly ... tunen_Mika Suoritustaso tällä hetkellä 2472.

Mikael Agopovin kisa ei ole sujunut tähän mennessä parhaalla mahdollisella tavalla. Kaksi voittoa Mikaelin näkökulmasta patzereista ja kaksi häviötä suurmestareille. Sai Mikael kuitenkin kunnian toimia 22. olympialaisiinsa osallistuvan Philippiinien Eugenio Torren uhrina. Vaatimattoman avauksen jälkeen Torre kehitti nopeasti murhaavan kuningashyökkäyksen: http://www.chessbomb.com/arena/2014-oly ... pov_Mikael Torrehan mm. voitti kahdesti Karpovin tämän parhaimpina vuosina(1976 Manila ja 1984 Lontoo). Suoritustaso 2217.

Vilka Sipilä on taas "sillä tuulella". Nyt ei enää ole merkitystä sillä, onko vastustaja GM vaan satunnaisavausgeneraattori pyörii omia aikojaan kiihtyvällä tahdilla. 1.h3 ja 1.f3 sekä 1.Ra3 Norjan GM Johannessenia vastaan tuloksena 2,5/3. Ratsun kehittäminen aktiivisesti c4:ään uhkaamaan e5-sotilasta on toki huomionarvoista, mutta toisaalta se on helppo siitä karkoittaa: http://www.chessbomb.com/arena/2014-oly ... eif_Erlend Tuntuu kuitenkin siltä, että avauksella oli toivottu shokkivaikutus norjalaiseen suurmestariin. Philippiinien Bersaminaa vastaan b3-sisilialainen on vielä hyväksyttävä avaus, mutta ilman Vilkan pelaamaa 4.Rf3-siirtoa, joka vie paljon optioita valkealta. Suoritustaso 2241.

Varapelaaja Daniel on pelannut hyvin. 1,5/2 suurmestareita vastaan(Kreikan Halkias kylläkin uhrasi upseerin jokseenkin järjettömän oloisesti: http://www.chessbomb.com/arena/2014-oly ... as_Stelios) ja 2/2 heikompia pelaajia vastaan. Olisin toivonut näkeväni Danielin ylemmällä pöydällä, jotta tarvittava määrä suurmestareita tittelitulosta varten olisi helpompi saada kasaan. Nyt hän on paljolti riippuvainen muiden pelaajien edesottamuksista, jotta vastus säilyy riittävän vahvana. Toisaalta täytyy kuitenkin muistaa, että Daniel pääsi kisoihin mukaan vasta Joose Norrin luovuttua omasta paikastaan. Tilanne näyttää kuitenkin kaikin puolin ihan hyvältä tällä hetkellä. Suoritustaso 2308.

Suomi on tällä hetkellä sijalla 76(alkusijoitus 56). Vertailuluku omassa pisteryhmässä on varsin hyvä.

Shakinpelaajien sosiaalisessa mediassa on kovasti puhuttanut "nollatoleranssi"-sääntö eli laudan ääressä pitää olla kun kongi lyö pelien alkamisen merkiksi. Ei siis riitä, että käy viemässä takin tuolin selkämykselle ennen pelin alkua ja pistäytyy toaletissa ja sieltä palatessa kello käy. Räikein esimerkki tästä säännöstä oli 11-vuotias ruandalaistyttö, joka myöhästyi minuutin pelin alusta ja hävisi. Hän puhkesi kyyneliin, onneksi tyttö sai kuitenkin runsaasti sympatiaa osakseen muilta pelaajilta.

En sitten tiedä, onko pukeutumiskoodi voimassa Tromssassa. Erään nimeltä mainitsemattoman pelaajan kuvia katsellessa voisi päätellä, ettei välttämättä ole!?

Mielenkiintoa herätti myös Venäjän Kramnikin ja Bulgarian Topalovin kohtaaminen. Pelaajien välit ovat tunnetusti viileät ja kättelyä ei tapahtunut tälläkään kertaa ennen peliä tai sen jälkeen. Kramnik voitti. Molempia voisi kyllä syyttää epäurheilijamaisesta käytöksestä, jos sääntöjä haluttaisiin tiukasti tulkita.

Itse olen myös kiinnittänyt huomiota monien shakkiolympialaisissa pelaavien huippupelaajien aktiivisuuteen sosiaalisessa mediassa kisojen aikana. Blogeja päivitetään ja keskusteluihin osallistutaan. Heillä näyttää olevan aikaa kertoa tapahtumista suurelle yleisölle, vaikka panokset omissa peleissä ovat kovat.

Terveisin

J-P Haapasalo

J-P Haapasalo
Viestit: 227
Liittynyt: 09 Elo 2010 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LoimSK

Re: Tromssan shakkiolympialaiset

Lukematon viesti Kirjoittaja J-P Haapasalo » 07 Elo 2014 14:27

Luonnollisesti Norjan media seuraa myös laajasti kisoja, esim: http://www.aftenposten.no/ ja http://www.vg.no/sport/ tai http://bergensjakk.no/ . Etusivuja kun selailee, niin löytyy paljon shakkiaiheista juttua. Ruotsin kannalta kisoja seurataan ehkä parhaiten täällä: http://larsgrahn.blogspot.fi/ .

Terveisin

J-P Haapasalo

Toivo Pudas
Viestit: 3222
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Re: Tromssan shakkiolympialaiset

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 07 Elo 2014 15:39

Ruotsalaisilla pelaajilla on oma bloginsa
http://www.schack.se/?cat=163

Eräs unihäiriöinen valittaa, että kun pelit alkavat klo 14, hänelle jää tunnin verran vähemmän aikaa nukkua ennen peliä. Hyviä selityksiä.

Boris
Viestit: 246
Liittynyt: 12 Joulu 2011 17:26
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Tromssan shakkiolympialaiset

Lukematon viesti Kirjoittaja Boris » 07 Elo 2014 16:25

J-P Haapasalo kirjoitti:Shakinpelaajien sosiaalisessa mediassa on kovasti puhuttanut "nollatoleranssi"-sääntö eli laudan ääressä pitää olla kun kongi lyö pelien alkamisen merkiksi.
Tämä on viestitetty myös pelaajille sen verran selvästi, että myöhästymistapauksissa syy löytyy kyllä lähimmästä peilistä. Ohje pelaajille on saapua pelipaikalle viimeistään puolta tuntia ennen kierroksen alkua, jotta kaikki saadaan turvatarkastuksesta läpi ajoissa. Lisäksi meille ottelutuomareille on annettu ohje ilmoittaa sektorituomarille, jos joku pelaaja puuttuu muutama minuutti ennen kierroksen alkua. Päätuomari voi tällöin hieman vitkuttaa kierroksen alkua, mutta kovin pitkään ei siihenkään ole mahdollisuutta. Sääntö on selkeä ja se on kerrottu kyllä kaikille etukäteen, joten sosiaalisen median vikinät on syytä jättää omaan arvoonsa.

Timo Pääkkönen
Viestit: 23
Liittynyt: 14 Heinä 2010 19:07
Paikkakunta: Helsinki
Seura: SK ComeOn

Re: Tromssan shakkiolympialaiset

Lukematon viesti Kirjoittaja Timo Pääkkönen » 07 Elo 2014 17:07

Toivottavasti FIDE jossakin vaiheessa poistaa 0-toleranssin. Sääntö on kokolailla turha ja johtaa vain pelien ei-urheilullisiin tuloksiin mm. tapauksissa jossa pelaaja on esimerkiksi pelisalissa, mutta ei juuri sillä hetkellä istumassa paikallaan, kun kongi kumahtaa (Tromssassa taisi olla joku pikkutyttö säännön uhrina). Jossakin kovassa kisassahan vuosia sitten taisi pari kiinalaista suurmestaria saada nollat rapid playoffissa, kun olivat tupakalla (tai tulossa sieltä), kun pelit alkoivat. Ja koska kyseessä oli rapid playoffit ei ollut päivän aluksi edes selvää, milloin mikäkin kierros alkaa tarkalleen - se riippui edellisten pelien kestosta... No jokainen muodostakoon käsityksensä itse aiheesta. Ja Suomen poijjiille Tromssaan: ei muuta kuin vastustajat laatikkoon! :)
Viimeksi muokannut Timo Pääkkönen, 08 Elo 2014 14:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 53 vierailijaa