Nopean shakin Elon, Nelon, luonti

Shakki Suomessa ja maailmalla
Arto Lindholm
Viestit: 452
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Nopean shakin Elon, Nelon, luonti

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 25 Touko 2023 13:13

Jälleen on se aika vuodesta, kun pitää huomauttaa eräästä puutteesta, Nopean shakin Elottomuudesta. Tässä ehdotus kuinka sen voisi alustavasti luoda, melko nopeasti. Pelien tulokset muokkaavat sen jälkeen lukuja oikeaan suuntaan. Ehkä tätä voidaan kokeilla ensin kerhoilla ja mikäli homma toimii luoda se myös yleiseen käyttöön. Tarvittavia lisäparametrejä voi liittää kokeiluun. Suomessa pelataan paljon nopeata shakkia, joten sitä varten tulisi olla käytössä myös oma laskentajärjestelmä.

1. Uusille pelaajille, joilla ei ole mitään lukua, missään formaatissa (Selo, Pelo, Nelo), luodaan kaikki kolme lukua samanaikaisesti, 1525. Tämä on minimiluku.

2. Pelaajille, joilla on vain Selo, määritellään Pelo seuraavasti: Mikäli Selo on yhtäsuuri tai pienempi kuin 1925, niin Pelo on 1525. Mikäli Selo on suurempi kuin 1925, niin Pelo on Selo-400. Tämän jälkeen Nelo luodaan Selon ja Pelon keskiarvona.

3. Pelaajille, joilla on sekä Selo että Pelo, luodaan Nelo Selon ja Pelon keskiarvona.

esim 1. Uusi pelaaja: Selo? Pelo? Nelo? -> Selo=1525, Pelo=1525, Nelo=1525

esim 2. Pelaaja X: Selo 1900 Pelo? Nelo? -> Pelo=1525, Nelo= (1900+1525)/2=1713

esim 3. Pelaaja Y: Selo 2200 Pelo? Nelo? -> Pelo=Selo-400=1800, Nelo=(2200+1800)/2=2000

esim 4. Ulkomainen pelaaja Z: Elo 1800, Selo? Pelo? Nelo? -> Elo=Selo=1800, Pelo=1525, Nelo=(1800+1525)/2=1663

esim. 5. Ulkomainen pelaaja R: kaikki fide -luvut muutetaan vastaaviksi luvuiksi Selo, Pelo, Nelo.

Avatar
Tapani Sjöman
Viestit: 86
Liittynyt: 12 Heinä 2010 16:36
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Nopean shakin Elon, Nelon, luonti

Lukematon viesti Kirjoittaja Tapani Sjöman » 25 Touko 2023 17:16

Ei tässä oo mitään syytä ruveta kikkailemaan. Jos joku luku puuttuu, niin Seloluku suoraan vaan sitten tuohon. Uudet pelaajat sitten vaan tuo 1525 tms. alkuun. Ei nää luvut kuitenkaan paljoa eroa toisistaan, kovat pitkän pelin pelaajat pelaavat hyvin myös pikapelejä. Ylläpitäjille tulee vaan lisää hommia ja onko hyötyä oikeesti sitten kovinkaan paljoa?

Arto Lindholm
Viestit: 452
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Nopean shakin Elon, Nelon, luonti

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 26 Touko 2023 07:13

Tapani:"Ei tässä oo mitään syytä ruveta kikkailemaan. Jos joku luku puuttuu, niin Seloluku suoraan vaan sitten tuohon. Uudet pelaajat sitten vaan tuo 1525 tms. alkuun. Ei nää luvut kuitenkaan paljoa eroa toisistaan, kovat pitkän pelin pelaajat pelaavat hyvin myös pikapelejä. Ylläpitäjille tulee vaan lisää hommia ja onko hyötyä oikeesti sitten kovinkaan paljoa?"

Jos ei ooo mittää syytä kikkailla, niin mikä sitten maksaa? Tuolla Jari Järvenpään viestissä alempana mietittiin syytä siihen, kun tuntuu shakin innostus vähenevän, pelaajamäärät pienenevät ja pitäisi "kikkailla", että saataisiin shakki nousuun, liigaan ja muihin divisiooneihin riittävästi pelaajia. Ylläpitäjille ei tule yhtään enempää lisähommia, tämä on kertaluonteinen tapahtuma. Minun ehdotukseni liittyi Nelon alkutaulukon luontiin. Sen jälkeen ei tarvitse kikkailla, kun nopean shakin tulokset ohjataan sinne. Joillakin pelaajilla ei ole lainkaan toista lukua, joillakin on molemmat ja uusilla ei ole mitään lukua. Kaikki kolme lukua pitäisi jokaiselle pelaajalle luoda automaattisesti. Keskiarvo kahdesta formaatista antaa hyvän arvion nopean shakin taidosta. Jotkut ovat paljon parempia plikstissä kuin pitkän ajan shakissa, toisilla se on toisinpäin. Mikä arvo annetaan pelaajalle, jolla ei ole lainkaan Seloa, mutta on melko korkea plikstiluku? Hyöty on siinä, Tapani, että olisi aika saada nopealle shakille oma vahvuusjärjestelmä, joka kertoo pelaajan "hyvyyden" ko. formaatissa. Sinun ehdottamasi ohje on helpoin tapa tehdä alkutaulukko. Minulle sopii sellainenkin alkutaulukko, kunhan se vain luodaan, eikä pilata nykyistä Seloa yhdistämällä siihen nopean shakin tuloksia. Yhtä hyvin meille riittää yksi luku, johon liitetään kaikki kolme peliformaattia. Hullu saa olla, mutta ei laiska ja tyhmä.

Niki Paajala
Viestit: 249
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:05
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Re: Nopean shakin Elon, Nelon, luonti

Lukematon viesti Kirjoittaja Niki Paajala » 27 Touko 2023 19:56

Ovatko olosuhteet muuttuneet radikaalisti viime vuoden helmikuusta? Tuolloin sekä selotoimikunta että liiton hallitus olivat sitä mieltä, ettei erilliselle listalle ole tarvetta.
Selotoimikunta antoi lausunnon erillisen nopean shakin listan tarpeellisuudesta. Selotoimikunnan arvion mukaan erilliselle nopean shakin listalle ei ole tarvetta, koska

* Alhaisemman kilpailu- ja pelimäärän vuoksi lista ei antaisi kovin luotettavaa kuvaa pelaajan vahvuudesta.

* Seloluku kertoo pelaajan vahvuudesta täsmällisemmin

Hallitus keskusteli asiaan liittyvistä eri näkökulmista, ja yhtyi lopulta selotoimikunnan kantaan, eli erillisen nopean shakin listan luomista ei tulla toistaiseksi edistämään.
Molemmat tahot ottavat varmasti vastaan hyvin perusteltuja ehdotuksia myös listan puolesta, jos asiat ovat nyt ratkaisevasti toisin kuin tuolloin.
"Asiat voi tehdä kolmella tavalla: oikein, väärin tai hippien tavalla, joka on yhtä kuin väärin, mutta paljon hitaammin."

Jari Järvenpää
Viestit: 932
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Seinäjoki
Seura: TuTS

Re: Nopean shakin Elon, Nelon, luonti

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 28 Touko 2023 09:58

Shakkiympyröissä yleensä on vapaaehtoisista pulaa. Olisiko kohtuutonta kysyä siksi, että onko Artolla mahdollisuuksia laskee ja päivittää kuukausittain neloa, jos sellaisen haluaa? On myös mahdollista, että vain vähemmistö on uuden luvun luomisen kannalla.

Arto Lindholm
Viestit: 452
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Nopean shakin Elon, Nelon, luonti

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 29 Touko 2023 07:44

Jari:"Shakkiympyröissä yleensä on vapaaehtoisista pulaa. Olisiko kohtuutonta kysyä siksi, että onko Artolla mahdollisuuksia laskee ja päivittää kuukausittain neloa, jos sellaisen haluaa? On myös mahdollista, että vain vähemmistö on uuden luvun luomisen kannalla."

Jari, sinä olet niin ennalta arvattava. Arvasin, että antaisit oman vastineesi vailla järjenkäyttöä. Olisikohan kohtuutonta pyytää, että jättäisit kokonaan opetustyösi esim. shakissa ja keskittyisit vaikka vähemmistöpolitiikkaan tai sosiologiaan? Kai sinä Jari ymmärrät sen, että listojen päivityksessä ei ole mitään ihmeellistä ohjaako pelitulokset esim. pelo-, selo- tai nelolistalle? Sitä varten ei tarvitse värvätä lisävapaaehtoisia. Ainoa vaikeus on valita kolmesta ryhmästä se oikea, entisen kahden sijaan. Sinulla tuo tilastolaskenta ei tunnu sisältävän kakkosta suurempaa lukua?

Niki:"Ovatko olosuhteet muuttuneet radikaalisti viime vuoden helmikuusta? Tuolloin sekä selotoimikunta että liiton hallitus olivat sitä mieltä, ettei erilliselle listalle ole tarvetta."

Varmaan selotoimikunta ja liiton hallitus ovat täydellisen erehtymättömiä, siksi he ovatkin valittuja ko. paikkoihin. Miksiköhän käytetään edes kahta eri vahvuuslistaa, kun selvittäisiin yhdellä? Laitettaisiin pliksti, nopea shakki ja klassinen shakki yhteen ja samaan listaan. Olisi vähemmän tarvetta vapaaehtoisille (Jarin mukaan) ja kaikilla olisi niin mukavaa.

Selotoimikunta ja liiton hallitus:

" Alhaisemman kilpailu- ja pelimäärän vuoksi lista ei antaisi kovin luotettavaa kuvaa pelaajan vahvuudesta"
" Seloluku kertoo pelaajan vahvuudesta täsmällisemmin"

Minun mielestäni nopean shakin kisoja näyttää olevan melko paljon tänäkin vuonna. Onko antaa minimilukua pelimäärästä, joka antaa luotettavaa kuvaa pelaajan vahvuudesta? Eikös Selo:ssa ja Pelo:ssa luoda luku 1525, pelaajalle, joka ei ole pelannut lainkaan pelejä? Pelimäärät kasvavat ajan kuluessa ja suosion lisääntyessä. Nelo-listasta näkee nopean pelin määrät, Selosta ei taida sitä asiaa nähdä? Eikö tieto pelimääristä eri formaateista ole hyvä asia, kun yritetään kehittää shakkia ja innostaa shakin harrastusta?

Seloluku kertoo pelaajan vahvuudesta PITKÄSSÄ ajankäytössä. Yhtä hyvin voimme perustella sitä, että pikapelilukuja ei tarvita lainkaan, koska Seloluku kertoo pelaajan vahvuudesta täsmällisemmin. Pelo kuvaa pikapelin vahvuutta, Nelo nopean shakin vahvuutta ja Selo/Elo pitkän ajankäytön vahvuutta. On järjetöntä käyttää laskentajärjestelmää, joka EI kuvaakaan oikeata formaattia. Nopea shakki EI OLE pitkän ajankäytön shakkia vaan ... nopeata shakkia ja pikapeli kuuluu eri ryhmään kuin Selopelit. Sadan metrin juoksu EI OLE 1500 m juoksua, eikä 1500 m juoksu ole 10 000 m juoksua. Niille on omat ryhmänsä, kuten myös shakissa pitäisi olla.

Petri Pitkänen
Viestit: 333
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Nopean shakin Elon, Nelon, luonti

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 29 Touko 2023 09:07

Koetetaan pysyä asian kommentoinnissa ja jätetään hedelmätön keskustelu toisista keskustelijoista jollekin toiselle palstalle.

Arto Lindholm
Viestit: 452
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Nopean shakin Elon, Nelon, luonti

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 29 Touko 2023 09:29

Petri, sosiologi tutkii ihmistä yksilönä ja osana ryhmää, ja pyrkii ymmärtämään, miten ihmiset toimivat yhteiskunnassa. Tilastomatematiikan peruskäsitteitä pähkinänkuoressa: Tutkimuksen perustaksi tarvitaan aina jokin aineisto. Aineisto on siis tutkimustarkoituksessa kerättyä tietoa.

Vähemmistö ja tilastointi kuuluu siis Jarin erikoisalaan, joten kyseessä ei ollut täysin hedelmätön keskustelu.

Vastaa Viestiin