Koronapassivaatimusta ei voi säätää HM:ään eikä JSM:ään

Shakki Suomessa ja maailmalla
Arto Lindholm
Viestit: 141
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Koronapassivaatimusta ei voi säätää HM:ään eikä JSM:ään

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 27 Joulu 2021 08:29

Kristian: "Ja koronapassi todennäköisesti tekee paluun, mutta 3 rokotteella.."

Ihminen on tunnetusti toivottoman lyhytmuistinen. Eiköhän tässä saada aikaiseksi kokoon vielä uusi passikatastrofi. Toivossa on hyvä elää.

Jussi Salminen
Viestit: 75
Liittynyt: 08 Heinä 2018 15:38
Paikkakunta: on

Re: Koronapassivaatimusta ei voi säätää HM:ään eikä JSM:ään

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Salminen » 05 Tammi 2022 23:28

Minulla on viime päivinä ollut kai tekemisen puutetta, kun olen maallikon rajallisella ymmärryksellä yrittänyt selvitellä ketjun otsikossa mainitun väitteen todenperäisyyttä. Samalla on tullut luettua erityisesti Pekka Kauppalan esittämiä argumentteja, enkä ole niistä kovin vakuuttunut.

Olen aikaisemmin kutsunut Kauppalan ajattelutapaa kulkutautimyönteiseksi, mistä hän itse on eri mieltä. Hänen kulkutautimyönteisyytensä paljastuu listasta toimia, jotka hänen mielestään ovat "järkiperäisen kulkutautitorjunnan näkyvimmät fundamentit":
ilmainen testaus kaikille halukkaille kaikilla paikkakunnilla, johdonmukainen kontaktijäljitys "työvoimapulat" uusilla pestauksilla ratkaisten sekä kaikelle terveydenhoidolle muutenkin välttämätön tehohoitopaikkojen uudelleennosto siihen, mitä oli n. 10 vuotta sitten ennen suursäästöjä.
Huomasitteko, mikä Kauppalan listalta puuttui? Se kaikkein tehokkain eli rokotus. Tämä jos mikä on kulkutautimyönteisyyttä. Vastaväitteeksi ei sitten kannata tarjota Bill Gates ja mikrosiru -osaston hölinää; rokotusten teho viruksia vastaan on todistettu niin monta kertaa, että se on kaiken järkevän epäilyksen ulkopuolella.

Sitten itse asiaan. Minulla ei siis ole ollut apunani "asiaan perehtynyttä lakimiestä", kuten Kauppalalla, vaan olen yrittänyt ymmärtää näitä itse. Kauppalan lakimiehellä ei tosin ole nimeä, ja muutenkin hieman kummastuttaa, mistä kyseinen (mielikuvitus)hahmo on perehtyneisyytensä hankkinut asiassa, josta ei ole oikeuskäytäntöä olemassa. Todella paljon kummastuttaa hirttäytyminen kahteen termiin, pelaajalisenssiin ja yksityistilaisuuteen.

Kauppala ei ehkä ole lukenut SSL:n lisenssisääntöjä tai ei muista niistä erästä oleellista seikkaa. Shakkiturnauksessa on mahdollista, että yhdelläkään pelaajalla ei ole ollut lisenssiä puoli tuntia ennen kilpailun alkua (ääritapauksissa on mahdollista, että edes kilpailun aikana ei kenelläkään ole lisenssiä). Tämähän johtuu tietysti siitä, että shakkiturnaukseen voi kävellä kirjaimellisesti suoraan kadulta ja maksaa kertalisenssin, ja eräillä reunaehdoilla lisenssiä ei tarvita laisinkaan.

Ihan maalaisjärjellä ajateltuna oleellistahan ei ole lisenssin omistaminen eli jonkun määrätyn rahasumman maksaminen lajiliiton tilille; lisenssi ei suojaa koronan levittämiseltä. Itse hahmotin lisenssin merkityksen niin, että joukkuepalloiluissa kilpailulisenssi kertoo järjestäytyneestä sarjatoiminnasta, jossa joukkueen kokoonpano pysyy kauden aikana pääosin samana, mikä vähentää tartuntariskiä kasvattavien kontaktien määrää. Vaikka shakkia voidaankin pelata myös joukkueina, on se loppujen lopuksi yksilölaji, ja niinpä tämä todennäköisesti joukkuelajeja ajatellen ohjeisiin mukaan otettu maininta lisenssistä ei shakissa ole kovin toimiva, koska shakissa lisenssisäännöt ovat hieman toisenlaiset, kuten edellä jo todettiin.

Toinen outo argumentti on vetoaminen yksityistilaisuuteen; käsityksenä näyttää olevan, että tilaisuus muuttuu yksityistilaisuudeksi ihan vain julistamalla. Uskallan olla tästä eri mieltä, ja perusteluksi tarjoan kokoontumislakia ja sen toista pykälää:
Soveltamisala

Yleisötilaisuudella tarkoitetaan tässä laissa yleisölle avoimia huvitilaisuuksia, kilpailuja, näytöksiä ja muita niihin rinnastettavia tilaisuuksia, joita ei ole pidettävä yleisinä kokouksina. Jos tilaisuuteen osallistuminen edellyttää kutsua tai määrätyn yhteisön jäsenyyttä, sovelletaan siihen tämän lain säännöksiä yleisötilaisuudesta, jollei tilaisuutta osanottajien lukumäärän, tilaisuuden laadun tai muiden erityisten syiden perusteella voida pitää luonteeltaan yksityisenä.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... #a530-1999

Yksityistilaisuuden tekevät siis joko osanottajien lukumäärä (varmaankin mitä vähemmän, sitä paremmin sopii yksityistilaisuudeksi), tilaisuuden laatu (häät, syntymäpäivät ja vastaavat, yksityiselämän alueelle kuuluvat asiat) tai jokin muu erityinen syy; tilaisuuden järjestäjän mielipidettä ei ole mainittu perusteena. Tämän vuoksi arvioin, että sadan pelaajan shakkiturnaus ei muutu yksityistilaisuudeksi vain sillä, että sinne ei päästetä yleisöä.

Olen lakiasioissa maallikko ja ehkä arvioni on siksi väärä, mutta en pidä Kauppalan kykyä lukea lakitekstiä kovin kummoisena. Hän on aikaisemmin keskustelussa kertonut, että tartuntatautilain 58j-pykälä kieltää koronapassin vaatimisen shakkiturnauksessa. Ehkä hän luuli, että kukaan ei kumminkaan lue kyseistä tekstiä, mutta minäpä luin, ja siitä jäi kyllä täysin vastakkainen kuva. Kyseisen pykälän ensimmäinen virke menee näin:
Toiminnanharjoittajalla, sen palveluksessa olevalla tai sen tehtävää hoitavalla, jolla on tämän lain nojalla oikeus edellyttää EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä asiakkaalta ja toimintaan osallistuvalta, on oikeus tarkastaa todistuksen voimassaolo, jos sen toimintaan kohdistuu 58 a §:n 2 ja 3 momentin nojalla annetussa asetuksessa säädetty taikka 58 tai 58 d §:n mukaisessa viranomaispäätöksessä määrätty rajoitus tai velvoite.
Eli jos jotain on tartuntatautilain perusteella rajoitettu, koronapassi tarkastamalla ei rajoituksia tarvitse noudattaa, tai kuten se lain 58i-pykälässä koukeroisemmin ilmaistaan:
Jos toiminnanharjoittaja edellyttää toiminnassaan 16-vuotiaalta tai sitä vanhemmalta asiakkaalta ja toimintaan osallistuvalta yleisötilaisuuteen tai tilaan pääsemiseksi 1 momentissa tarkoitetun todistuksen esittämistä, 58 a §:n 2 ja 3 momentin nojalla annetuissa asetuksissa säädetyt asiakkaiden saapumista ja oleskelua, asiakaspaikkojen sijoittamista sekä asiakkaiden puhetta peittävän äänentoiston käyttämistä ja musiikin soittamisen rajoittamista koskevat velvoitteet, sisä- ja ulkotilojen asiakaspaikkamäärärajoitukset sekä aukiolo- ja anniskeluaikarajoitukset taikka 58 tai 58 d §:ssä tarkoitetuissa covid-19-taudin leviämisen estämiseksi tehdyissä päätöksissä asetetut osallistujamäärää koskevat rajoitukset tai osallistujien sijoittumista koskevat velvoitteet eivät koske kyseistä yleisötilaisuutta, tilaa tai toimintaa.
Kauppala taisi jossain heittää myös jotain ihmisoikeusjuttua; tästä Ylen uutisesta voitte käydä lukemassa pohdintoja tästä näkökulmasta (kukaan ei hkä enää ylläty, kun kerron, että Kauppalan huolet arvioidaan turhiksi): https://yle.fi/uutiset/3-12194034 Ja Amnestyn mielipiteen voitte lukea täältä: https://www.amnesty.fi/ukk-koronavirus- ... rokotteet/

Kuten Eetu Tiiva muistaakseni jossain viestissään totesi, vaihtoehdot eivät ole pelata koronapassin kanssa tai ilman sitä, vaan vaihtoehdot ovat pelaaminen koronapassin kanssa tai olla kokonaan pelaamatta. Arvelen, että liiton hallituksessa ja muutenkin suomalaisessa shakkitoiminnassa on mukana sen verran täysjärkisiä ihmisiä, että he eivät anna foorumimeuhkaamisen nimettömine "asiantuntijoineen" vaikuttaa tilannearvioonsa.

Joose Norri
Viestit: 367
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Koronapassivaatimusta ei voi säätää HM:ään eikä JSM:ään

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 06 Tammi 2022 08:01

Tuskin Kauppala erityisemmin rokotusten tehoa kieltää, kun on kaksi korona-sellaista ottanut, kuten nopean shakin ketjussa mainitsi.

Yleisemmin on sanottava, että perusoikeuksista kiinnipitämisestä ja hallinnon lakiin perustumisen vaatimisesta on kohtuutonta käyttää kuvausta "kulkutautimyönteinen". Asiat on tietysti aina mahdollista tulkita / ymmärtää tms. väärin, mutta se ei tee ihmisestä tai hänen asenteestaan tuollaisen luonnehdinnan kaltaista tahi ansaitsevaa.

Jussi Salminen
Viestit: 75
Liittynyt: 08 Heinä 2018 15:38
Paikkakunta: on

Re: Koronapassivaatimusta ei voi säätää HM:ään eikä JSM:ään

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Salminen » 06 Tammi 2022 09:26

Joose Norri kirjoitti:
06 Tammi 2022 08:01
Tuskin Kauppala erityisemmin rokotusten tehoa kieltää, kun on kaksi korona-sellaista ottanut, kuten nopean shakin ketjussa mainitsi.

Yleisemmin on sanottava, että perusoikeuksista kiinnipitämisestä ja hallinnon lakiin perustumisen vaatimisesta on kohtuutonta käyttää kuvausta "kulkutautimyönteinen". Asiat on tietysti aina mahdollista tulkita / ymmärtää tms. väärin, mutta se ei tee ihmisestä tai hänen asenteestaan tuollaisen luonnehdinnan kaltaista tahi ansaitsevaa.
Luin nopean shakin SM-kisaa koskevan ketjun läpi. En löytänyt mistään Kauppalan mainintaa ottamistaan rokotuksista. Hän kyllä kertoi näin:
Olen kuitenkin tulossa ihan muutenkin, jopa koronapassi taskussa!
viewtopic.php?f=19&t=2791&sid=f0a69a1df ... =40#p18792

Koronapassin saa myös muilla tavoilla kuin ottamalla kaksi rokotusta, kuten me kaikki tartuntatautilain 58 i -pykälän lukeneet tiedämme:
EU:n digitaalisen koronatodistuksen tulee kansallisessa käytössä osoittaa henkilön saaneen 16 g §:n 1 momentissa tarkoitetun täyden rokotussarjan vähintään seitsemän vuorokautta aiemmin, negatiivisen koronatestituloksen enintään 72 tuntia aiemmin tai sairastaneen covid-19-taudin enintään kuusi kuukautta aiemmin.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... 227#L6P58i

Koska Kauppala mainitussa ketjussa kutsui koronapassia "ikoniksi viruksia torjumassa" ja "rasitteeksi", ei häntä voi oikein pitää passin ystävänä. Rokotuksista hän kirjoitti näin:
Eikä tietenkään kukaan itseään kunnioittava ihminen ryhdy ottamaan vääriksi, vaarallisiksi tai epäilyttäviksi näkemiään lääkkeitä, rokotteita jne. siksi että pääsisi turnaukseen.
viewtopic.php?f=19&t=2791&sid=f0a69a1df ... =10#p18758

Lainauksessa mainittujen ominaisuuksien liittäminen koronarokotuksiin on yksinkertaisesti harhaista - tämä siis oletuksella, että tieteellinen tutkimustieto ja asiantuntijoiden perehtyneisyys merkitsevät enemmän kuin maallikkojen kokeminen -, enkä minä ymmärrä, miksi minun tai ylipäänsä kenenkään elämää pitäisi säädellä jonkun muun harhanäkyjen vuoksi.

Summa summarum: Kauppala on ainakin tänne kirjoittamansa perusteella kulkutautimyönteinen.

Arto Lindholm
Viestit: 141
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Koronapassivaatimusta ei voi säätää HM:ään eikä JSM:ään

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 09 Tammi 2022 20:31

Jussi:"Summa summarum: Kauppala on ainakin tänne kirjoittamansa perusteella kulkutautimyönteinen."

Voi, voi. Jussin pakkorokotelasit ovat jääneet taas silmille. Mikäli pitää sellaisia laseja jatkuvasti silmillään niin koko maailma näyttää koronamaailmalta, korjaan omikronmaailmalta. Saattaa olla, että luetun ymmärtämisessä on vaikeuksia ja siksi kulkutautimyönteisyys hyökyy silmiin. Itse en edelleenkään näe Pekan kirjoituksissa mitään kulkutautimyönteisyyttä.

Vilka Sipilä
Viestit: 7
Liittynyt: 13 Joulu 2021 12:13
Paikkakunta: Turku

Re: Koronapassivaatimusta ei voi säätää HM:ään eikä JSM:ään

Lukematon viesti Kirjoittaja Vilka Sipilä » 22 Tammi 2022 00:29

Laitetaan vaikka tähän ketjuun. Kolme viikkoa sitten kysyin Avilta rajoituksista, ja nyt sain vastauksen: "
Yleisötilaisuuksia eivät ole lajiliittojen alaiset viralliset ottelut ja kilpailut, joihin osallistuminen edellyttää lähtökohtaisesti urheilijalisenssiä. Edellytyksenä on myös, ettei paikalla ole yleisöä. Harjoitusottelut eivät myöskään ole yleisötilaisuuksia, jos niissä ei ole yleisöä."

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Juha Mäki ja 99 vierailijaa