Shakkimestarin (M) titteli Suomessa

Shakki Suomessa ja maailmalla
Arto Lindholm
Viestit: 81
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Shakkimestarin (M) titteli Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 22 Marras 2021 16:48

Miksi ylipäänsä tarvitaan useampaa laskentajärjestelmää? Pelataan kaikki peliformaatit bulletista standardiin yhdellä ja samalla selolaskennalla. Olisihan se, tosin, mukavaa tietää omien eri formaattien vahvuusarvot, mutta jos kerta kaikki saadaan huojunnan piikkiin niin mikäs siinä. Eihän Suomessa tarvitse matkia noita hulluja ulkomaisia sääntöjä. Ehkä voisimme perustaa omat SuurMestari- ja Lääninmestari-tittelit!

Panu Laine
Viestit: 414
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Shakkimestarin (M) titteli Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 22 Marras 2021 21:49

Kiitokset Jounille jälleen kerran hyvästä ja tarkasta vastauksesta viitteineen.

t. panu

Kristian Aura
Viestit: 54
Liittynyt: 16 Tammi 2016 11:28
Paikkakunta: Helsinki
Seura: HSK

Re: Shakkimestarin (M) titteli Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kristian Aura » 23 Marras 2021 10:18

Pakko myöntää, että tässä nimenomaisessa tapauksessa Arto Lindholmilla on pointtinsa. Itsellä samanlaisia kokemuksia nopean shakin selovaikutuksista. Vähentää aika lailla intoa osallistua rapideihin, vaikkei lukuihin tuijottamisen pitäisikään ohjata lajin harrastamista. Mutta ihmisiähän tässä ollaan. ;)

Martti Hamina
Viestit: 43
Liittynyt: 25 Syys 2018 09:59
Paikkakunta: Joutsa
Seura: Jyväs-Shakki

Re: Shakkimestarin (M) titteli Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Martti Hamina » 23 Marras 2021 10:29

Kiitos Jounille täsmällisten sääntökohtien esittämisestä.
Olen Arton kanssa samaa mieltä siitä, että ainostaan normaalishakin  pelien tulisi vaikuttaa shakkimestarin arvon myöntämiseen.
Nykytilanteessa näin ei ole. Nopean shakin tulokset vaikuttavat SELO-lukuun ja siten shakkimestarin arvon saamiseen. Käytettyjen kertoimien vuoksi nopean shakin yksittäisen pelin vaikutus on pienempi, kuin normaalishakin yksittäisen pelin vaikutus.
Normaalishakki, nopea shakki ja pikashakki ovat eri lajeja.

Ruotsalaiset luopuivat omasta LASK-vahvuuslukujärjestelmästä vuonna 2016 ja siirtyivät käyttämään FIDE:n vahvuuslukujärjestelmiä. Seuraava lainaus on Ruotsin Shakkiliiton sivulta (https://schack.se/tavlingar/ranking/ valinta LASK-rating ):

>I Sverige användes under många år LASK-rating som var ett nationellt >ratingsystem där klubbarna själva registrerade ratingförändringar för
>sina spelare. LASK upphörde att användas på nationell nivå 1/9 2016, för >att ersättas av den internationella Eloratingen.

Me voisimme tehdä samalla tavalla eli lopettaisimme kansallisen vahvuuslukujärjestelmän käytön ja siirtyisimme käyttämään FIDE:n ylläpitämiä järjestelmiä. Näin pääsisimme eroon päällekkäistä laskentajärjestelmistä.  Shakkimestarin arvon myöntämisen voisi kytkeä FIDE:n CM-arvon vaatimuksiin.

Toinen mahdollisuus olisi lisätä päälläkkäisyyttä ja ottaa käyttöön kansallinen nopean shakin vahvuuslukulista. Tälläkin tavalla shakkimestarin arvon  myöntämisen voisi liittää puhtaasti normaalishakkiin.

Kolmas vaihtoehto olisi se, että pidämme selolaskennan entisellään ja kytkemme shakkimestarin arvon myöntämisen FIDE:n CM vaatimuksiin. Tämä tapa olisi siinä mielessä hyvä, että homman toteuttamiseksi riittäisi pelkkä päätös toimintavasta.

Neljäs vaihtoehto on tietysti se, että ei tehdä  mitään.

Käsittääkseni suuntaus on se, että FIDE:n vahvuuslukulaskentaan menevien turnausten määrä tulee lisääntymään.  Uskon myös, että nopean shakin turnausten (sekä SELO että ELO rapid) määrä tulee lisääntymään. FIDE:n vahvuuslukulaskentaan menevien kilpailujen järjestämistä varten tarvitaan tietysti lisää toimitsijakoulutusta sekä FIDE:n tuomarilisenssejä. Tämä on järjestelykysymys, sillä varsin tasokkaita kursseja voidaan järjestää ja on jo järjestetty verkkokursseina.

Mielestäni selolaskenta on ollut ja on nykyisellään hyvin toimiva systeemi. En näe mitään tarvetta tehdä siihen muutoksia. Shakkimestarin arvon myöntämisen kriteerejä voisi ehkä tarkistaa. Tämäkin on melko marginaalinen juttu, mutta asia pyörähtää esille aika ajoin.

Terveisin, MHamina

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 144 vierailijaa