JSM ja ECCC

Shakki Suomessa ja maailmalla
Henri Torkkola
Viestit: 12
Liittynyt: 24 Touko 2018 20:30
Paikkakunta: Tampere

Re: JSM ja ECCC

Lukematon viesti Kirjoittaja Henri Torkkola » 24 Syys 2021 23:27

Kiitos Jari. Kommentoin mielelläni. Olen tässä asiassa Aleksin kanssa samaa mieltä. Kuten hän jo mainitsikin, niin koronarajoituksia ollaan poistamassa, mikä on ollut aiemmin esteenä pelaamiselle. Kun este poistuu, niin eikö ole loogista jatkaa pelaamista?

Minä ainakin haluan pelata. Viikonloppukisoja, JSM:ää tai ihan mitä vaan mitä satutaan järjestämään. Nettishakkikin menee. Shakkiliiton jäsenenä toivon mahdollisimman paljon erilaisia kilpailuja joista valita.

En valitettavasti Jari näe näistä perusteluistasi, miksi niiden perusteella juuri tammikuu on parempi ajankohta JSM-sarjalle kuin lokakuu.
joukkueiden vahvuuksissa voi tapahtua koronan vuoksi monia muutoksia, joten joukkueet ovat eriarvoisessa asemassa
Olisin ymmärtänyt tämän kommentin vuosi sitten, mutta kuten Aleksi jo kommentoi, niin ketään ei ole koronarajoitusten aikana velvoitettu pelaamaan. Joukkueet ovat saaneet pelata halutessaan. En näe miten joukkueet ovat eriarvoisessa asemassa. Kaikille on tarjottu tismalleen samat mahdollisuudet valita pelaamisen ja pelaamattomuuden väliltä.
liittyen edelliseen: Joissakin joukkueissa kahden ensimmäisen pöydän pelaajat eivät välttämättä voi tulla pelaamaan. Tämä riippuu pääosin koronatilanteesta siinä maassa, josta he lähtevät matkustamaan Suomea kohti. Osa pelaajista asuu Suomessa. Esimerkiksi Tammer-Shakin ja JySin matsissa ensin mainitussa joukkueessa kaksi ensimmäistä tittelipelaajaa eivät pelanneet, kun taas JySin joukkueesta he olivat mukana pelaamassa
Meillä näyttäisi olevan ulkomaalaisa pelaajia Espanjasta, Venäjältä, Puolasta, Liettuasta, Latviasta ja Virosta. Jos unohdetaan se, että täydellä rokotesarjalla saa tulla maahan mistä vaan, niin Venäjää lukuunottamatta näistä maista ei tällä hetkellä ole mitään rajoituksia Suomeen matkustamiselle.

Mitä tulee tähän mainitsemaasi otteluun, niin eikö se ole vähän hakemalla haettu esimerkki? Tarkoitan, että toinen näistä tittelipelaajista, joka ei pelannut, ei pelannut 19-20 kaudella peliäkään ja sitä aiemminkin lähinnä päätösviikonloppuna. On hyvin hankala nähdä, että hän tällä historialla olisi ollut kokoonpanossa missään maailmantilanteessa. Toinen pelaaja on pelannut 70% otteluista, joten tältä osin voin olla kanssi samaa mieltä. Joskaan emme kumpikaan tiedä varmaksi oliko syy koronatilanne vai jokin muu. Esimerkki on myös sikäli erikoinen, että tätäkään peliä ei kummankaan joukkueen ollut pakko pelata, mutta molemmat halusivat pelata.
shakki on monelle harrastus, ei työ, mutta nyt moni joutuu pelaamaan estääkseen joukkueensa putoamisen divariin
Minä miellän asian niin, että pääsen pelaamaan. Jos alkaa tuntua siltä, että joudun pelaamaan, niin lopetan harrastamisen. En näe miten tämä asia muuttuisi siitä, että jatkettaisiin vasta tammikuussa.
joitakin pelaajia on vaihtanut kahtena vuonna yhdestä kerhosta toiseen, käytännössä siis kesken kauden
Tätä mahdollisuutta on tarjottu kaikille kerhoille tietyn aikarajan sisällä. En näe miten tämä asia muuttuisi siitä, että jatkettaisiin vasta tammikuussa.

Jari Järvenpää
Viestit: 783
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: JSM ja ECCC

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 25 Syys 2021 01:06

Vastaan tällä kertaa ilman lainauksia, ettei tekstin pituus liikaa kasva. Mutta kuitenkin Henrille. Hyvä, että muutkin vastaa. Ei haittaa vaikka olisi kanssani eri mieltä. Pelaaminen tammikuussa oli hyvä idea siinä mielessä, että koronatilanne menisi parempaan suuntaan. Ihmisillä on erilaisia käsityksiä siitä milloin on turvallista ja milloin haluavat pelata korona huomioon ottaen. Eivät käsitykset täydellisesti noudata virallisia määräyksiä. Tammikuussa kokoonpanot todennäköisesti olisivat enemmän sellaisia kuin ennen koronaa ovat olleet.

Mielestäni yhden joukkueen kahden luvullisesti kovimman pelaajan poisjäänti ei ole esimerkkinä ollenkaan väärä, sillä todennäköisesti jotkut joukkueet eivät yksinkertaisesti pysty peluuttamaan yhtä tai kahta korkeimman luvun pelaajaansa koronatilanteen vuoksi tänä kautena. Mielestäni Henrin spekulointi syillä miksi joku tietty pelaaja ei ollut kokoonpanossa, on siksi epärelevanttia, koska ongelma on todellinen. Tiedämme kaikki, että joistain maista matkustus Suomeen onnistuu paremmin eikä spekulointi muuta tätä asiaa. Tarkoituksenhakuiseksi voi myös ajatella jonkin pelihistorian tutkimista. Kuten vaikka sen kannan puolustamiseksi, että koronan vaikutus yhtäkkiä vähenisi kokonaan tai lähes kokonaan lokakuussa.

Entä ECCC:sta (seurajoukkueiden cup) tiedotus ja tämän vuoden tammikuu-elokuun liigapeluutus? Nämä aiheet ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tavoitteeni muun muassa on pohtia liigaohjelmassa sitä, mikä olisi ollut shakin harrastajille paras ratkaisu?

Tässä menneestä:
Kuten kommenttiini kirjoitin tuon linkin toukokuun virallisesta päätöksestä, niin taloustilanne oli aiemmin vaikuttamassa toukokuussa liigan pelaamisesta. Varmasti se on myös vaikuttanut toukokuun jälkeenkin. Minusta on aivan aiheellista pohtia kuinka paljon taloudelliset intressit pitää antaa vaikuttaa tämänlaisessa liigan peluuttamisessa ja kannattiko koko vuoden koittaa saada joukkueita pelaamaan, kun siihen meni resurssejakin jonkin verran? Etten vaikuttaisi liian jälkiviisaalta, niin mainitsin liiga-asiasta aiemminkin loppukesällä. Talouteen voi vaikuttaa myös eri keinoin. Hieman minusta liigan arvostuskin siinä laskee, jos useana kuukautena koitetaan saada joukkueita pelaamaan ja tämä taas vaikuttaa ihmisten asennoitumiseen. Monena kuukautena olin itse valmis pelaamaan, mutta elokuussa meininki alkoi tuntumaan hieman väärältä ja asia alkoi jo hieman kyllästyttää. Koko ajan piti olla lähtövalmiina, mutta kuitenkin turhaan.

Eetu Tiiva
Viestit: 152
Liittynyt: 23 Heinä 2016 21:31
Paikkakunta: Vantaa
Seura: AkaaS

Re: JSM ja ECCC

Lukematon viesti Kirjoittaja Eetu Tiiva » 25 Syys 2021 01:19

Kiitokset aktiivisesta keskustelusta. Henkilökohtaisesti todettakoon, että olen monilta osin Aleksin ja Henrin kanssa samoilla linjoilla. Erityisesti olen samaa mieltä siitä, että nyt olisi syytä pyrkiä jälleen aktivoimaan shakin harrastamista myös lähipelinä ja JSM-kilpailu on tähän mitä parhain mahdollisuus.

Minulla ei ole kykyä arvioida shakinpelaajien pelihalukkuutta koko Suomen tasolla. Yksittäisiltä seuroilta olen kuitenkin kuullut viestiä siitä, että pelihaluja todellakin löytyy, ja toivon, että asia on näin myös laajemmassa mittakaavassa. Mielelläni kuulisin laajemmin terveisiä seuroilta ja pelaajilta pelihalujen osalta.

Lokakuun kierroksen jälkeen olemme varmasti paljon viisaampia myös tämän asian osalta. Jos törmäämmekin valtavaan otteluiden luovutussumaan, niin sitten kurssin muuttaminen voi olla ajankohtaista. Tällaiseen skenaarioon en kuitenkaan jaksa uskoa.


Talousargumentaatio mainittiin tosiaankin JSM-toimikunnan toukokouisessa lausunnossa yhtenä argumenttina JSM:n jatkamisen puolesta ja olen painottanut ko. näkökulmaa kenties hieman liiallisestikin myös omassa viestinnässäni. Ei kuitenkaan voida missään nimessä ajatella siten, että se olisi millään tavalla ainoa tai suurin syy JSM-kilpailun jatkamisen puolesta. Lisäksi kyseessä on ainoastaan JSM-toimikunnan lausunto. En osaa sanoa, millä painotuksilla asiaa on arvioitu SSL:n hallituksessa.

Keskeisimmäksi JSM:n jatkamisen perusteeksi on nyt selvästi määriteltävä kilpailutoiminnan ja harrastamismahdollisuuksien edistäminen koronatilanteen väistyessä taka-alalle. Normaalimman pelaamisen jatkamisen näen perustelluksi nyt, kun viranomaisetkin ovat päättäneet purkaa kokoontumisrajoitukset. Tämä on myös ollut JSM-toimikunnan linja pitkin matkaa.

Jari Järvenpää kirjoitti:
24 Syys 2021 22:15

Murto-osa matseista on pelattu. Voit toki koittaa antaa kantasi mukaisen vaikutelman kertomalla pelattujen matsien määrän, mutta niitä olisi hyvä verrata myös pelaamattomiin.
Seuraavaksi ajattelin pureutua hieman tarkemmin tähän pelattujen ja pelaamattomien otteluiden väliseen suhteeseen.

Jakauma pelattujen ja pelaamattomien otteluiden osalta on sarjatasoittain seuraava (vähäiset laskuvirheet mahdollisia):
  • SM-liiga: pelattu 7 ottelua, pelaamatta 59 ottelua. Pelattuna n. 11 % otteluista
  • I-divisioona: pelattu 8 ottelua, pelaamatta 31 ottelua. Pelattuna n. 21 % otteluista. Luovutettuja otteluita ei ole huomioitu laskelmassa, niitä on kolme.
  • II-divisioona: pelattu 56 ottelua, pelaamatta 24 ottelua. Pelattuna 70 % otteluista. Luovutettuja otteluita ei ole huomioitu laskelmassa, niitä on neljä
  • III-divisioona: pelattu 53 ottelua, pelaamatta 28 ottelua. Pelattuna n. 65 % otteluista. Luovutettuja otteluita ei ole huomioitu laskelmassa, niitä on kolme. III-divisioonan laskelmassa on huomioitu myös 8 nousukarsintaottelua
Yhteensä kauden aikana on pelattu 124 joukkueiden välistä ottelua. Pelaamatta on 142 ottelua. Näin ollen kauden otteluista on pelattuna noin 47 %.

Lisäksi todettakoon, että ennen kauden alkua I-divisioonasta luopui yksi joukkue ja kauden kestäessä toinen joukkue. III-divisioonasta luopui ennen kauden alkua yksi joukkue ja kauden kestäessä kaksi joukkuetta.

Voidaan yhteenvetona todeta, että liigan ja I-divisioonan peliaktiivisuus on toistaiseksi ollut varsin vähäistä. Sen sijaan II- ja III-divisioonissa on pelattu hyvällä aktiivisuudella korona-ajasta huolimatta. III-divisioonassa jopa niin hyvin, että kolme sarjan seitsemästä lohkosta on jo pelattu loppuun saakka. JSM-kilpailussa tähän mennessä pelattuja otteluita ei voida kuitenkaan pitää murto-osana otteluiden kokonaismäärästä.


Keskustelussa on liikuttu nyt varsin paljon SM-liigan ja sen kilpailuasetelman ympärillä. Haluan kuitenkin nostaa esiin myös sen, että SM-liiga on vain yksi neljästä JSM:n sarjatasosta. JSM-kilpailu on varmasti suuremmalle osallistujaryhmälle ennen kaikkea mahdollisuus harrastaa shakkia aina erityisen jännittävien joukkeupelien parissa ja tätä mahdollisuutta pyrimme edistämään JSM-kilpailun jatkamisella.

Pro-contra -argumentaatiota kauden jatkamisen osalta on käyty jo varsin mittavasti toisessa JSM-kilpailuun liittyvässä viestiketjussa, joten siltä osin tyydyn tässä kohtaa viittamaan sinne: viewtopic.php?f=11&t=2718&sid=152f3cd62 ... 12bcb395b0


Kommentoin vielä lopuksi lyhyesti oman tietoni varassa Jarin ensimmäisessä viestissään esittämään Eurocupiin liittyvään kysymykseen:
Hieman erikoinen seikka on sekin, että tämän vuoden European Chess Club Cupista (ECCC) ei tiedotettu ollenkaan, vaikka tiedottaminen on yleensä hoidettu. Mistä tämä johtui? Liigassa pelaamisen motiivina on paljolti myös mahdollisuus päästä pelaamaan ECCC-turnaukseen, jota myös seurajoukkueiden Cup -kilpailuksi sanotaan. Tämä olisi tarjonnut Tammer-Shakin, TuTSin ja JySin nuoremmille pelaajille ainutlaatuisen kokemuksen ja myös tilaisuuden oppia kovatasoisista peleistä. Ei olisi haitannut, jos moni meistä vanhemmista mestaripelaajista ja konkareista ei olisi koronan, tai aikataulujensa vuoksi päässyt pelaamaan.
Tarkkoja yksityiskohtia en asiasta tiedä, mutta ainakin joidenkin asianosaisten seurojen osalta tiedän, että seura päätti, ettei osallistu Eurocupiin, vaikka paikka olisi ollut käytettävissä. Asian viestinnässä olisi kuitenkin voitu onnistua paremmin, siitä pahoittelumme.


Otan mahdollisesti myöhemmin tarkemmin kantaa joidenkin seikkojen osalta, mutta päätän tämän viestin nyt tähän, ettei tämä veny aivan kohtuuttoman pitkäksi sepustukseksi.

Eetu Tiiva
JSM-toimikunnan pj.
Toimivaa ei tarvitse korjata, mutta aina voi parantaa.

Jari Järvenpää
Viestit: 783
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: JSM ja ECCC

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 25 Syys 2021 12:08

Kiitoksia Henrille ja etenkin Eetulle pitkästä vastauksesta. Hyvä, että joku jaksaa tutkia prosentteja pelatuista matseista. Itse en ole viitsinyt kuluttaa aikaani monien yksityiskohtien tsekkaamiseen. Katson, että se ei ole velvollisuuteni. Tärkeä asia toki se on, kuinka moni joukkue on pelannut niin liigassa kuin divareissakin. Tällä hetkellä ollaan lähes puolet matseista pelattu. On silti tärkeätä huomata myös, että pitkän ajan kuluessa on luonnollista kulkea kohti 100%:ia, koska toiseen suuntaankaan ei voi mennä. Jos rajoitukset olisivat jatkuneet ja tilanne jatkunut vuosia, niin tottakai pikkuhiljaa, kuukausien tai vuosien kuluessa matseja pelattaisiin lisää. Tämä on ilmiselvä asia, mutta keskustelun ja päätösten vuoksi oleellista mainita. Lukutarkasteluilla voi toki aina koittaa puolustaa jotakin kantaa, mutta oleellista on myös pohtia koko prosessia ja päätöksiä. Toisaalta aukottomasti ei voi luvuilla puolustaa jotakin kantaa tai päätöstä, vaan muitakin asioita on otettava huomioon. Voisimme hyvin tarkastella alkuvuoden pelattuja matsien määrää ja tehdä sen mukaan aivan erilaisen päätöksen. Sitä paitsi edelleen on vain päälle 500 ihmistä maksanut vuoden lisenssin ja noin 40 joukkuelisenssin. Varsinkin alkuvuonna lisenssejä maksettiin todella hitaanlaisesti ja vähän. Kyse on paljon siitä mitä ihmiset haluaa, ja miten Shakkiliiton päätökset huomioivat ihmisten toiveet. Tämän vuoden 2021 alkupuoliskolla oltaisi hyvin voitu JSM:n tilalle järjestää jotain muuta toimintaa, vaikka uudestaan Suomen cup-turnaus viisihenkisin joukkuein. Muitakin vaihtoehtoja on. Niiden avulla voi pyrkiä taloustilannetta parantaa. Monenlaista on yritettykin ja hyvä niin. Etukäteen on mahdoton tietää mikä toimii ja mikä ei.

Hieman tulee mieleen kahden ihmisen keskustelu, jossa henkilö a kysyy monta kertaa henkilöltä b saman kysymyksen: "Pelataanko?". Aina tulee vastaus "Ei pelata". Sitten kun vastaukseksi tulee "Joo, pelataan!", niin ollaan tyytyväisiä ja sanotaan, että nyt on kaikki tyytyväisiä ja pelaaminen on tärkeätä. Tätä voi verrata JSM:n peluuttamiseen. Tosiaan alkuvuonna pelaamishalukkuus ihmisillä ei ollut suurta eikä matseja juuri pelattu. Pointtina tässä tilanteessa on päätöksenteko ja miten sitä voisi kehittää. Joustavuus oli hyväksi matsien pelaamisessa, mutta mistä joustavuus alkaa ja mistä alkaa mielipidevaikutus? Aiemmin tänä vuonna kuitenkin tehtiin kysely, jossa selvä enemmistö ei kuitenkaan ollut pelaamisen kannalla, mutta mielestäni toimittiin kuitenkin sen mukaan kuin enemmistö olisi kannattanu pelaamista. Tässä voin palata myös Henrin esittämään kysymykseen, että miksi pitäisi jatkaa liigaa vasta tammikuussa. No sen vuoksi, että pyrittäisiin mahdollisimman kattavasti toimimaan enemmistön mielipiteen mukaan. Huomioimalla muun muassa kyselyn tulokset.

Eli mahdollisimman kattavasti tässä olen pyrkinyt miettimään mitä ihmiset ovat halunneet ja missä asioissa tänä vuonna oltaisiin voitu toimia paremmin, mitä päätöksiä muuttaa? Toimintaa voidaan kehittää tämän vuoden tapahtumien johdosta. Toivottavasti erilaisia kantoja tulisi esille. En voi ihan joka päivä käyttää näin paljon käyttää aikaa kirjoittelemiseen.
Viimeksi muokannut Jari Järvenpää, 25 Syys 2021 12:42. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Jari Järvenpää
Viestit: 783
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: JSM ja ECCC

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 25 Syys 2021 12:30

Eetu Tiiva kirjoitti:
25 Syys 2021 01:19

Kommentoin vielä lopuksi lyhyesti oman tietoni varassa Jarin ensimmäisessä viestissään esittämään Eurocupiin liittyvään kysymykseen:
Hieman erikoinen seikka on sekin, että tämän vuoden European Chess Club Cupista (ECCC) ei tiedotettu ollenkaan, vaikka tiedottaminen on yleensä hoidettu. Mistä tämä johtui? Liigassa pelaamisen motiivina on paljolti myös mahdollisuus päästä pelaamaan ECCC-turnaukseen, jota myös seurajoukkueiden Cup -kilpailuksi sanotaan. Tämä olisi tarjonnut Tammer-Shakin, TuTSin ja JySin nuoremmille pelaajille ainutlaatuisen kokemuksen ja myös tilaisuuden oppia kovatasoisista peleistä. Ei olisi haitannut, jos moni meistä vanhemmista mestaripelaajista ja konkareista ei olisi koronan, tai aikataulujensa vuoksi päässyt pelaamaan.
Tarkkoja yksityiskohtia en asiasta tiedä, mutta ainakin joidenkin asianosaisten seurojen osalta tiedän, että seura päätti, ettei osallistu Eurocupiin, vaikka paikka olisi ollut käytettävissä. Asian viestinnässä olisi kuitenkin voitu onnistua paremmin, siitä pahoittelumme.
Hyvä, että joku vastasi aiheesta. Kun mainitsit "asianosaiset seurat" monikossa, niin tarkoititko, että kahdelta vaiko kaikilta kolmelta joukkueelta kysyttiin, mutta yksi joukkue päätti olla lähtemättä? Jäin miettiin oliko tuossa jokin typo. Jos jollakulla olisi tästä asiasta enemmän tietoa, niin olisi tärkeätä kertoa. Somessakin tätä asiaa on hieman ihmetelty, joten muitakin ihmisiä voisi kiinnostaa.

Hannu Pihlajasalo
Viestit: 51
Liittynyt: 21 Maalis 2011 08:06
Paikkakunta: Turku
Seura: Gambiitti

Re: JSM ja ECCC

Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Pihlajasalo » 07 Loka 2021 21:34

Olen Jarin kanssa samaa mieltä siitä, että kerhoilla pitäisi vielä toistaiseksi olla oikeus siirtää otteluita yksipuolisella päätöksellä. Syyksi pitäisi riittää jo yksistään se, että THL:n ja STM:n suunnalta on tullut lausuntoja yhteiskunnan liian aikaisesta avaamisesta ja optimististen arvioiden mukaan 80 % rokotekattavuus saavutettaisiin ehkä lokakuun loppupuolella ja kaikki halukkaat ovat saaneet toisen rokotteensa vasta marraskuun puolivälin tienoilla. Toivottavasti pelaamisvelvollisuus ei aiheuta kovin montaa luovutusta tai selvästi heikentyneitä kokoonpanoja, nyt kun tautitilanne on taas pahentunut.

Lisäksi jäi mietityttämään tuo Eurocup, josta nyt ei jostain syystä tiedotettu mitään. Kun kisoihin seuraavan kerran lähetetään joukkueet, millä perusteilla ne sinne valitaan? Miten huomioidaan edellisen tynkäkauden ja tämän pandemiakauden mitalistit?

Eetu Tiiva
Viestit: 152
Liittynyt: 23 Heinä 2016 21:31
Paikkakunta: Vantaa
Seura: AkaaS

Re: JSM ja ECCC

Lukematon viesti Kirjoittaja Eetu Tiiva » 08 Loka 2021 17:42

Hannu Pihlajasalo kirjoitti:
07 Loka 2021 21:34
Lisäksi jäi mietityttämään tuo Eurocup, josta nyt ei jostain syystä tiedotettu mitään. Kun kisoihin seuraavan kerran lähetetään joukkueet, millä perusteilla ne sinne valitaan? Miten huomioidaan edellisen tynkäkauden ja tämän pandemiakauden mitalistit?
Vuoden 2022 Eurocup-paikat tullaan jakamaan siten, että Eurocupiin osallistumisoikeus määritetään käynnissä olevan kauden 2020-2021 tuloksien perusteella.

Jaossa olevien Eurocup-paikkojen määrä on riippuvainen kyseessä olevan Eurocupin kilpailumääräyksistä. Oletusarvoinen tilanne on se, että Eurocup-paikka on jaossa kolmelle joukkueelle. Mikäli jokin mitalistijoukkueista ei ota paikkaa vastaan, paikkaa tarjotaan muille joukkueille sarjataulukon osoittamassa järjestyksessä.

Tämän vuoden Eurocupiin osallistumisoikeus oli kilpailumääräyksien mukaisesti viidellä suomalaisella joukkuella. Kolmelta osallistumisoikeutetulta seuralta olen saanut vahvistuksen siitä, että he ovat itse päättäneet, että eivät osallistu kilpailuun. Edelleen pahoittelen sitä, että viestintä aiheesta on ollut puutteellista.
Toimivaa ei tarvitse korjata, mutta aina voi parantaa.

Jari Järvenpää
Viestit: 783
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: JSM ja ECCC

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 10 Loka 2021 17:58

Kiitoksia vastauksista. Koitan minäkin pitää tekstini lyhyenä, vaikka paheena on pitkät kommentit.

Hieman kummastuttaa tämä asia. Ensin tehdään kysely, mutta ei kovin paljoa toimita tulosten mukaan. Sanotaan, että talous on yksi syy jatkaa JSM:tta. Sen jälkeen yksi kieltää syksyllä talouden vaikuttavan ollenkaan ja toinen sen jälkeen vähättelee sen merkitystä päätöksessä syksyn JSM:a koskien. Hieman sekavalta vaikuttaa. Toisaalta kuitenkin monella tavoin ollaan pyritty Shakkiliitolle keräämään rahaa tänä vuonna, joten Shakkiliiton rahatilanteen parantaminen on mielestäni siitä päätellen yksi tärkeimpiä asioita. Toiminnan aktivoiminen tietenkin myöskin ja siihen ollaankin jo panostettu.

Vuoden lisenssejä on päälle 500 maksettu. Olisin iloinen, jos niitä maksettaisiin lisää. Jonkin verran utelias olen sen suhteen, että miksi moni on jättänyt ne maksamatta. Korona on toki ilmeinen syy, mutta onko muitakin syitä? Tätä voisi olla Shakkiliitossakin hyvä miettiä.

Pähkinänkuoressa aikaisempi pitkä kommenttini: Hyvä huomio toki tuo Eetun kommentti, että 47 prosenttia JSM-matseista on pelattu. Mutta tosiaan on luonnollista, että 100%:ia kohti ollaan hitaasti menty, koska 6-7 kuukauden sijasta kautta ollaan pelattu jo 13 kuukautta. Tämän vuoden alussa prosentti olisi varmasti ollut pienempi, jolloin lukema olisi tukenut toisenlaista kantaa.

Jos joku miettii, että miksi näitä asioita kirjoittelen, niin pääosin mietin, että ollaanko menty enemmistön toiveiden mukaisesti ja olisiko päätöksentekoprosessissa parantamisen varaa?
Eetu Tiiva kirjoitti:
25 Syys 2021 01:19

Talousargumentaatio mainittiin tosiaankin JSM-toimikunnan toukokouisessa lausunnossa yhtenä argumenttina JSM:n jatkamisen puolesta ja olen painottanut ko. näkökulmaa kenties hieman liiallisestikin myös omassa viestinnässäni. Ei kuitenkaan voida missään nimessä ajatella siten, että se olisi millään tavalla ainoa tai suurin syy JSM-kilpailun jatkamisen puolesta. Lisäksi kyseessä on ainoastaan JSM-toimikunnan lausunto. En osaa sanoa, millä painotuksilla asiaa on arvioitu SSL:n hallituksessa.

Keskeisimmäksi JSM:n jatkamisen perusteeksi on nyt selvästi määriteltävä kilpailutoiminnan ja harrastamismahdollisuuksien edistäminen koronatilanteen väistyessä taka-alalle. Normaalimman pelaamisen jatkamisen näen perustelluksi nyt, kun viranomaisetkin ovat päättäneet purkaa kokoontumisrajoitukset. Tämä on myös ollut JSM-toimikunnan linja pitkin matkaa.

Eetu Tiiva
JSM-toimikunnan pj.

Aleksi Olander kirjoitti:
24 Syys 2021 11:39
Jos valtioneuvostosta kuuluu että loputkin koronarajoitukset poistetaan lokakuussa ja ei muuta kuin harrastamaan normaalisti, niin järjettömältä mielestäni tuntuisi että Shakkiliitto väkisin haraisi tässä asiassa vastaan?

Ei tässä todellakaan ole raha tai mikään muukaan mystinen motiivi takana, vaan se että liiton tehtävänä on tosiaan edistää lajin harrastamista tässä maassa. Liiga ei ole samanlainen tällä kaudella, kuten ei tässä maailmassa varmaan mikään muukaan asia ole ollut ihan samanlainen näin korona-aikana. Tämä kausi nyt pelataan näillä edellytyksillä ja ensi kausi pelataan taas erilaisilla edellytyksillä. Jollain sarjataso nousee ja jollain laskee ihan normaalilla tavalla. Seuraava kausi alkaa kuitenkin näillä näkymin heti keväällä ja "divariin tippuminen" ei ole kuitenkaan mikään maailmanloppu kellekään, jos toinen vaihtoehto on että venytetään tätä kautta loputtomiin niin kauan että ollaan jossain vuoden 2019 normaalitilassa. Ei sellaista ehkä tule lähivuosina.

Aleksi Olander
Viestit: 400
Liittynyt: 11 Heinä 2010 23:11
Paikkakunta: Pori
Seura: PSY

Re: JSM ja ECCC

Lukematon viesti Kirjoittaja Aleksi Olander » 11 Loka 2021 23:02

Liiton tehtävä on edistää shakin harrastamista ja Suomen suurimman shakkitapahtuman eli JSM:n järjestäminen on käsittääkseni juuri sitä. Tietysti se shakin harrastamisen edistäminen on huomattavasti helpompaa jos sitä varten on jonkin verran rahaa, mutta ei sillä rahalla tässä tilanteessa ole mitään suurta itseisarvoa. Liiton toiminta on kuitenkin täysin voittoa tavoittelematonta.

Kausi on ollut kaikin puolin hankala eikä tässä ole mitään yksinkertaisia ratkaisuja. Varmasti olisi asioita voitu tehdä paremmin, mutta ei tämä niin kovin helppoa ole ollut. Enemmistö joukkueista on käsitykseni ja kuulemani palautteen mukaan kuitenkin ihan tyytyväisiä että tämän kaiken säätämisen jälkeen päästään vihdoin pelaamaan tämä pitkäksi venähtänyt kausi loppuun. Se on kuitenkin ihan varma juttu, että ihan mitä tahansa tässä olisi tämän asian suhteen päätetty niin jonkun mielestä päätös olisi hyvä ja jonkun toisen mielestä taas huono.

Arto Lindholm
Viestit: 62
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: JSM ja ECCC

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 13 Loka 2021 10:12

Aleksi Olander: "Enemmistö joukkueista on käsitykseni ja kuulemani palautteen mukaan kuitenkin ihan tyytyväisiä että tämän kaiken säätämisen jälkeen päästään vihdoin pelaamaan tämä pitkäksi venähtänyt kausi loppuun. Se on kuitenkin ihan varma juttu, että ihan mitä tahansa tässä olisi tämän asian suhteen päätetty niin jonkun mielestä päätös olisi hyvä ja jonkun toisen mielestä taas huono."

Enemmistö minusta, minun luuloni ja uskoni mukaan olettaa hyvin vahvasti, että ehkä erilaiset epämääräisyydet eivät ole kovin selviä asioita, kuin uskonasioissa, kenties ehkä todennäköisesti, uskoakseni olettaisin.

Olisiko mahdollista saada kunnon lukuja siitä, moniko kerho on ollut jatkamista vastaan ja kuinka monta on kannattanut jatkamista? Epämääräisyydet ja kuulopuheet eivät tee päätöksistä hyviä, eikä edes huonoja. Ne ovat vain huhuja mahdollisista päätöksistä.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Jari Järvenpää, Juha Mäki ja 100 vierailijaa