Shakkiareenan tilanne

Shakki Suomessa ja maailmalla
Ilse Rönnberg
Viestit: 3
Liittynyt: 26 Elo 2021 14:48
Paikkakunta: Vantaa
Seura: KäpSK

Shakkiareenan tilanne

Lukematon viesti Kirjoittaja Ilse Rönnberg » 27 Elo 2021 14:15

Olen hämmentyneenä seurannut keskustelua Areenan kohtalosta. Alun perin 6.6.2021 JSM-tiedotteessa oli lyhyt maininta asiasta:
JSM-toimikunta pyytää myös huomioimaan, että Shakkiareenan vuokrasopimus on irtisanottu päättymään syyskuun loppuun. Tämän jälkeen Areenaa käyttäneet joukkueet ovat velvoitettuja huolehtimaan kotiotteluidensa pelipaikasta ja kotiotteluihin liittyvistä muista velvoitteista.
Seuraavana päivänä virisi keskustelu foorumilla, jossa mm. Aleksi Olander kertoi seuraavaa:
Suomen Shakkiliitolla ei olisi ollut mikään hinku luopua pelipaikasta, mutta Helsingin Shakkiliitto ei halunnut jatkaa pelaamista Shakkiareenalla, vaan mieluummin etsiä uuden pelipaikan.

Areena ei ole mihinkään näillä näkymin karkaamassa ja sinne päästään tarvittaessa takaisin, mutta HSL:n signaali on että he eivät halua näillä näkymin jatkaa areenalla.
Toteamus tuntui kummalliselta, kun pari vuotta aikaisemmin Areenaa oltiin kampeamassa Kallioon, mutta homma kaatui jäsenistön vastustukseen. Silloinkin kaikki tehtiin salaa kulisseissa ja ilmoitus tuli vasta kun hanke oli täydessä käynnissä. Tällä kertaa asiasta ei varsinaisesti edes tiedotettu, vaan tieto piti kaivaa JSM-tiedotteesta esiin. Tuli vaikutelma siitä, että jokin epämääräinen harmaa eminenssi puuhaa hanketta kulisseissa, ja homman maksaji... anteeksi jäsenistölle ilmoitetaan sitten kun sopivaksi katsotaan. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta käsittääkseni HSL maksaa osansa Areenan vuokrasta, ja kun toiminnasta ei tule tarpeeksi varoja siihen, Shakkiliitto tulee hätiin. Näin asia koskeekin koko Suomen shakkiväkeä, varsinkin kun pelitilat on tarkoitettu kaikille pelaajille ja esim. liigan päätöskierroksia ja SM-kilpailuja on siellä pelattu.

Itselleni ainakin on jäänyt epäselväksi, kuka loppujen lopuksi Areenan kohtalosta päättää. Oletan, että se on HSL, jonka pitäisi kai edustaa pääkaupunkiseudun kerhoja. Tällöin voisi olettaa, että - varsinkin viime kerrasta viisastuneena - HSL pohtisi asiaa Areenan käyttäjien kanssa. Kerhojen mielipidettä olisi ainakin voitu kysäistä, ehkä jopa gallup olisi voinut selventää asiaa.

Tämänkertaisessa Areenan vuokrasopimuksen irtisanomisessa tausalla on tietenkin koronan aiheuttama akuutti rahapula, mutta eikö silloin sitäkin suuremmalla syyllä pitäisi kuunnella jäsenistöä? Kerhojen taloustilanne ei taatusti ole kovin hyvä juuri nyt, ja (väljien) pelitilojen järjestäminen itse voi aiheuttaa vielä lisää otteluiden siirtoja ja sarjapaikasta luopumisia. Maksoin kannatusmielessä lisenssin, vaikka ykköserityisriskiryhmään kuuluvana en todennäköisesti kovin pian pelaa muualla kuin netissä, mutta nyt kyllä kaduttaa, jos rahani menevät taas yhteen - mielestäni täysin turhaan - muuttoon. Nykyiset tilat ovat mielestäni erittäin toimivat ja siistit, ja sijainti on sikäli hyvä, että Areenalle pääsee niin bussilla, junalla kuin omalla autollakin, sillä parkkitilaa on. Vaikka uudet tilat saisi halvemmalla, ei muuttaminen täysin ilmaista ole vaikka jostain taiottaisiin porukkaa talkoohommiin. Lisäksi tällainen tempoilu syö uskottavuutta koko lajilta: muutetaan, ei muuteta, muutetaan... Ja varmaan parin vuoden päästä taas muutetaan.

Jos homma on rahasta kiinni, muitakin keinoja on käytettävissä: joukkorahoitus (joka on nykyään täysin laillinen keino asiallisissa hankkeissa) ja entistä pitkäaikaisemmat lisenssit tulevat ensimmäisenä mieleen. Tälläkin hetkellä Areenalla pyörivät kannatusturnaukset ovat myös avuksi (ja kiitos järjestäjille niistä!), jolloin halukkaat saavat mahdollisuuden pelata. Ei sekään shakin tulevaisuudelle lupaa hyvää, jos eletään jatkuvassa epävarmuudessa siitä, onko pelipaikkaa enää jatkossa tai missä ihmeessä se mahtaa edes olla.

Lopuksi vielä kiitos Eetu Tiivalle ja Aleksi Olanderille, jotka ovat tiedottaneet asioista omalta osaltaan. Nyt toivoisin asiasta päättävien tulevan kertomaan, mikä tilanne tällä hetkellä on.

Ilse Rönnberg

Pekka Pietinen
Viestit: 208
Liittynyt: 07 Marras 2011 15:49
Paikkakunta: Vantaa
Seura: KäpSK

Re: Shakkiareenan tilanne

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Pietinen » 28 Elo 2021 01:30

kerta kaikkiaan loistava tilanneanalyysi Ilseltä!
En voisi ola enempää samaa mieltä jokaikisestä asiasta, joka Ilsen päivityksessä on todettu!
Minäkin haluan kiittää Aleksia ja Eetua hyvästä tiedopttamisesta. Sen sijaan muut shakkiliiton hallituksen jäsenet (mm. puheenjohtaja) ovat kyllä viettäneet valitettavan hiljaiseloa viimeiset pari vuotta (toivottavasti edes ymmärtävät hävetä). Kaiholla muistelen edellisen puheenjohtajan, Riikka Wulffin mainiota tiedottamista.
Mutta jos Areenaa ei saada enää pidettyä shakkiväen kokoontumispaikkana, on liitolla edessä paluu noin 30 vuoden takaiseen tilanteeseen. Historian kirjoitus varmasti kirjaa muistiin, ketkä ovat olleet vaikuttamassa tällaiseen taantuvaan kehitykseen liiton hallituksessa. Toivottavasti sellaiset henkilöt ymmmärtävät ilmoittaa, etteivät enää ole käytettävissä jatkossa liiton luottamusmistehtäviin.

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 953
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: Shakkiareenan tilanne

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 28 Elo 2021 11:40

SSLllä on ollut täysi (viimekädessä) päätösvalta Areenan vuokrasopumuksesta muutaman vuoden ajan. Siis ennen kuin nyt irtisanoi sopimuksen.

Totean pari asiaa (asiat elävät koko ajan eikä 100 % varmuutta ole...)

Tällä hetkellä näyttäisi siltä että shakkitoiminta jatkuu Areenalla vuoden 2021 loppuun asti.
Tästä tiedotetaan kun asiat varmistuvat, asioista ei ole tehty päätöstä.

Käsittääkseni HSLn pj on tavoitellut HSLn jösenseurojen puheenjohtajia ja kysynyt näkemyksiä Areenan jatkosta. Kysykää kerhonne pjltä onko näin toimittu. Kerhoni MatSK on tällaisen yhteydenoton saanut.

Terv. Sauli Tiitta
HSLn varapj.
MatSK pj.

Aleksi Olander
Viestit: 399
Liittynyt: 11 Heinä 2010 23:11
Paikkakunta: Pori
Seura: PSY

Re: Shakkiareenan tilanne

Lukematon viesti Kirjoittaja Aleksi Olander » 28 Elo 2021 14:16

Tilanne on ollut jokseenkin sekava ja olisi kaivannut jo kauan sitten jonkinlaista yhteispalaveria liittojen ja kerhojen välillä. Toki SSL on vuokrasopimuksen päävuokralainen joten voidaan sanoa että Shakkiliitolla on päätösvalta.

Juridisesti tietysti näin onkin, mutta käytännössä Shakkiliitolla ei tietenkään ole mitään itsenäistä halua tehdä jotain toimenpiteitä paikan suhteen, jota liitto käyttää omaan toimintaansa ehkä pari viikkoa vuodessa. Paikan käyttäjiä ovat ensisijaisesti HSL ja sen kerhot, ja liiton rooli on ollut taloudellisesti mahdollistaa tällainen mahdollisuus pelipaikkaan jäsenseuroilleen. Tämä symbioosi lakkaa toimimasta siinä kohtaa kun taloudellinen vastuu tyhjillään olevasta paikasta jää 100% Shakkiliiton maksettavaksi.

Tätä koko shakkitoimintaa on vaivannut tässä viime aikoina syvä korona-apatia. Nyt ollaan kuitenkin siinä vaiheessa että kohtuulliset varotoimet huomioiden pystytään ihan hyvin harrastamaan, ja Shakkiliitto on nyt omalta osaltaan tehnyt jotain konkreettista laittamalla Shakkiareenan Shakkiviikot rullaamaan, joiden osallistujamäärät ovat olleet mielestäni rohkaisevan hyviä. Tällaista shakkitoiminnan pitäisi olla ympäri vuoden, mutta toki liitto ei siitä voi yksin ottaa vastuuta vaan halu tekemiseen täytyy olla myös seuroilla.

Kilpailutoiminnalle on ihan selkeää tilausta ja tällaisella käyttöasteella ei olisi kahta kysymystäkään siitä, olisiko Areenan ylläpitäminen mahdollista jatkossakin. Jos halua käyttää paikkaa on, niin lyhytaikaisiin taloudellisiin ongelmiin tämä juttu ei tule kaatumaan. Ihan varmasti niihin keksitään ratkaisu tavalla tai toisella kuten Ilsekin kirjoitti. Jos taas halua ei ole, niin ei tätä tilannetta voi rahalla pelastaa.

Minusta näyttää siltä että halua on ja mitään järkevää vaihtoehtoista suunnitelmaa ei ole.

En usko että HSL:llä tai SSL:llä kummallakaan on mitään intressiä siirtyä tyhjän päälle, suurimpana ongelmana tilanteessa on ollut vaan se että tästä koko touhusta on ollut koordinaatio hukassa koko korona-ajan ja ei ole kaiken synkistelyn seassa suunniteltu riittävästi koronanjälkeistä shakkiaikaa, kun tilanne on ollut aika epävarma. Koko asiassa on sen takia liikkunut varmaan aika paljon väärinkäsityksiä ja väärää tietoa, kun ei olla istuttu saman pöydän ääressä vaan hommaa on hoidettu lähinnä rikkinäisen puhelimen kautta.

Ensi viikon tiistaina SSL, HSL ja areenan aktiivikäyttäjät on kutsuttu koolle suunnittelemaan miten tämä tilanne ratkaistaan, joten sen jälkeen olemme varmasti viisaampia.

Ilse Rönnberg
Viestit: 3
Liittynyt: 26 Elo 2021 14:48
Paikkakunta: Vantaa
Seura: KäpSK

Re: Shakkiareenan tilanne

Lukematon viesti Kirjoittaja Ilse Rönnberg » 28 Elo 2021 17:06

Kiitos näistä vastauksista, ne valaisivat asiaa jo huomattavasti. Jonkinlainen ryhtiliike olisi varmasti paikallaan tiedottamisen suhteen niin Shakkiliiton, HSL:n kuin kerhojenkin osalta. Jos Areenan kohtalosta on kyselty kerhojen puheenjohtajilta, mitään tietoa siitä ei ole tihkunut alaspäin varsinaisille käyttäjille. En kuulu KäpSK:n hallituksen sisäpiiriin, joten uutinen vuokrasopimuksen irtisanomisesta tuli kyllä täysin puun takaa. Eihän näitä asioita tietenkään huutoäänestyksellä päätetä, mutta hirvittää hieman se, että pari harvaa henkilöä voi päättää asiasta, vaikka he eivät edes kuuluisi Areenan ns. vakiokäyttäjiin.

On hyvä, että asiaa pohditaan porukalla ensi viikolla. Tiedän, että järjestäjistä ja puuhamiehistä on aina pulaa, joten päänavauksena todettakoon, että olemme Ristojan Jannen kanssa valmiita jatkamaan esim. Gambiitin peli-iltoja tai muuta vastaavaa toimintaa Areenalla. Niin kauan kuin tautitilanne on nykyisen kaltainen, en uskaltane pelata, koska se merkitsisi käytännössä tuntikausien oleskelua lähikontaktissa, mutta pelien/turnausten järjestämisessä voin olla mukana.

Tuli myös mieleen, että mitä jos tilannetta lähtisi purkamaan siitä päästä että miettisi paljonko toimintaa Areenalla pitäisi olla, jotta homma olisi taloudellisesti järkevää. Montako päivää viikossa tarvitaan, jotta kulut saadaan katettua? Sen perusteella voisi konkreettisesi alkaa suunnitella toimintaa. Juuri nyt on syytä niin pelaajien kuin kerhojen aktivoitua, mikäli Areena halutaan säilyttää pelipaikkana. Valoa pilkottaa kuitenkin tunnelin päässä, sillä esim. sosiaali- ja terveysministeriö on näyttänyt alustavasti vihreää valoa rajoitusten lieventämiselle jatkossa.

Ilse

Toivo Pudas
Viestit: 3250
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Re: Shakkiareenan tilanne

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 29 Elo 2021 14:04

Erilaisia kampanjoita varsinkin kulttuuritapahtumille on rahoitettu täällä
https://mesenaatti.me/kampanjat/

Toivo Pudas
Viestit: 3250
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Re: Shakkiareenan tilanne - Palvelupäällikkö haussa

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 01 Syys 2021 12:06

Suomen Olympiakomiteaan kuuluva Suomen Shakkiliitto hakee tiimiinsä vahvistukseksi

Palvelupäällikköä

Tarvitsemme sinua palvelemaan jäsenistöämme. Vastaat kilpailutoiminnasta ja jäsenasioista. Tehtäviisi kuuluu esimerkiksi kilpailutoiminnan järjestäminen ja avustaminen Shakkiareenalla Helsingissä. Hallitset myös verkkosivujen ylläpidon ja viestinnän. Teet tiiviisti yhteistyötä toiminnanjohtajan kanssa ja osallistut erilaisten projektien läpiviemiseen.

Vankka lajin tuntemus sekä aiempi kokemus järjestötoiminnasta on plussaa. Työ on osa-aikatyötä, n. 24 t/viikossa. Työ on määräaikainen. Ilmoitathan hakemuksessasi, mikäli olet työtön ja sinulla on palkkatukimahdollisuus.

Kiinnostuitko? Tartu rohkeasti tilaisuuteen ja ole 10.9.2021 mennessä yhteydessä Shakkiliiton toiminnanjohtaja Marko Tauriaiseen, marko.tauriainen@shakkiliitto.fi, 050 5813500.

Ilse Rönnberg
Viestit: 3
Liittynyt: 26 Elo 2021 14:48
Paikkakunta: Vantaa
Seura: KäpSK

Re: Shakkiareenan tilanne

Lukematon viesti Kirjoittaja Ilse Rönnberg » 02 Syys 2021 13:42

Aleksi Olander kirjoitti:
28 Elo 2021 14:16
Ensi viikon tiistaina SSL, HSL ja areenan aktiivikäyttäjät on kutsuttu koolle suunnittelemaan miten tämä tilanne ratkaistaan, joten sen jälkeen olemme varmasti viisaampia.
Onko jo tietoa, mihin tulokseen päädyttiin?

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 953
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: Shakkiareenan tilanne

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 03 Syys 2021 11:03

HSLn pj. Tomi Veteläinen lähetti 1.9. HSLn kerhoille alla olevan tiedotteen. Hän pyysi minua postaamaan tänne viestin:

Hyvää alkusyksyä,


Tämä shakkivuosi on ollut vaikea ja yllätyksellinen. Haluan tässä viestissä tiedottaa HSL:n hallitustyöskentelystä sekä Shakkiareenan tulevaisuuden näkymistä. Pelit Areenalla jatkuvat ainakin 2021 vuoden loppuun.


HSL:n hallituksen yksi teema tälle vuodelle oli pelitilat ja sen kustannukset. SSL:stä alkoi kantautua viestejä kevättalvella, että heidän talous on heikossa tilassa pienentyneiden lisenssitulojen vuoksi. SSL:n puheenjohtaja Asko Hentunen ilmoitti minulle kesällä henkilökohtaisesti, että SSL ei voi jatkaa Areenan tukea nykyisellä tavalla. Syksyn aikana SSL:stä on kuulunut myös toisenlaisia puheenvuoroja, mutta puheenjohtajan viesti rahahanojen sulkeutumisesta oli selkeä kesä-heinäkuussa. SSL on tukenut Shakkiareenan vuokrakuluja noin 1000€/kk, minkä kattaminen HSL:n omalla budjetilla on mahdotonta.


HSL:n hallitus teki ratkaisun toukokuussa, että kulurakennetta on muutettava, jotta rahat eivät lopu. Päätimme irtaantua raskaasta Areenan kuukausivuokrasta ja tavoitella kustannussäästöjä sitä kautta. Lupaavia tilavaihtoehtoja Areenalle näytti löytyvän mm. ravintoloista sekä hotelleista, mutta ne kaatuivat viime metreillä liian pieneen budjettiin. 


Tein kesällä vuokratarjouksen Areenaa hallinnoivalle Bridge Areena Oy:lle. Uusi vuokrakausi on ajanjaksolle 1.10.-31.12.2021, jonka Bridge Areena Oy on hyväksynyt. Uusi vuokrasopimus on väliaikainen ja perustuu käyttömaksuun, ei kiinteään kuukausivuokraan. Epävarmana korona-aikana HSL katsoi käyttötunteihin perustuvan maksun järkeväksi ratkaisuksi. Shakkiareenaa tullaan käyttämään loka-joulukuussa 2021 käyttömaksuihin perustun. Virallinen hinnasto ei ole vielä valmis, mutta mainittakoon, että käyttömaksu asettunee noin 10-15€/tunti tasolle. Hinnasto julkaistaan myöhemmin.


Koronatilanne näyttää kehittyvän parempaan suuntaan, joten HSL:n tavoitteena on tarjota vuodelle 2022 peli- ja kokoontumistila. Vuokraneuvotteluita käydään mm. Areenasta, jota ohjaa vahvasti ensi vuoden budjetti. On sanomattakin selvää, että HSL:n nykyinen jäsenmaksu 3 € / vuosi on todella pieni ja sillä rahalla on erittäin vaikea kehittää lajia. Taloudellinen pohja on luotava tavalla tai toisella. On huomion arvoista, että SSL:n taloudellinen tuki on ollut merkittävää vuosikausien ajan ja on mahdollista, että SSL jatkaa jonkinlaista tukea ensi vuonna. Ilman tukea HSL joutuisi todella pohtimaan taloutensa uusiksi.


Tiedotamme syyskuussa tarkemmin Areenan käytöstä ja hinnastosta. Toivottavasti myös ensi vuoden pelitilat ratkeaa suotuisalla tavalla.


Terveisin,

Tomi Veteläinen

Puheenjohtaja, HSL

040 8342183

Avatar
Seppo Karasmäki
Viestit: 296
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:39
Paikkakunta: Helsinki
Seura: KäpSK

Re: Shakkiareenan tilanne

Lukematon viesti Kirjoittaja Seppo Karasmäki » 12 Syys 2021 15:27

Kaikki ok. ja näet normaalia. HSL-joukkueblìxtit kehiin.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Erik Rönkä, Niki Paajala ja 144 vierailijaa