Matinkylän shakkikerhon 40-vuotis juhlaturnaus 25.-27.2.2011

Vanhat viestit, ylläpito siirtää.
Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 831
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Matinkylän shakkikerhon 40-vuotis juhlaturnaus 25.-27.2.2011

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 07 Helmi 2011 20:30

Matinkylän shakkikerho järjestää viikonlopputurnauksen helmikuun viimeisellä viikolla. Tutusti A-ryhmän pelit tulevat livelaudoille. Nyt on mahdollista tarkistuttaa myös mahdollisen elo-luvun paikkaansapitävyys! Kannatta huomata, että perjantaina 1. kierros alkaa suht aikaisin! Hyvänä puolena tässä on se, että perjantaina pääsee hieman aikaisemmin lepäämään ensimmäisen kierroksen jälkeen.
Terv. Sauli Tiitta


Matinkylän Shakkikerhon järjestämä selo- ja elokelpoinen viikonlopputurnaus.

Pelipaikka: Mattlidens gymnasium, Matinsyrjä 7 (Nesteen huoltoasemaa vastapäätä, kulku rakennuksen takapuolelta), Espoon Matinkylässä Bussit 112 ja 132 tuovat lähelle, samoin kuin Länsiväylää ajavat bussit.

Aikataulu: Perjantaina 25.2. 16.30 - 17.30 osanoton varmistus, 17.45 1. kierros, lauantaina 26.2. 10.00 2. kierros, 15.00 3. kierros, sunnuntaina 27.2. 10.00 4. kierros, 15.00 5. kierros, minkä jälkeen välittömästi palkintojen jako.Peliaika: aluksi 1 tunti 30 min + 30 sek/siirto seuraavasti: 1. kierroksella 40 siirtoon saakka, sitten lisää 10 minuuttia ilman inkrementtejä (max.aika 2 tuntia/pelaaja), muilla kierroksilla 75 siirtoon saakka, sitten lisää 15 min ilman inkrementtejä.Tulokset menevät A- ja B-ryhmien osalta ELO-laskentaan. Jos pelaajalla on FIDEn vahvuusluku, niin hän pelaa joko A- tai B-ryhmässä, mutta ei alemmissa ryhmissä.

Osanottomaksu: Aikuiset 30 e, nuoret (1991 tai myöhemmin syntyneet) 18 e.

Ilmoittautuminen: Maksamalla osanottomaksu pankkiin (Nordea 229020-1052142) viimeistään maanantaina 21.2. tai puhelimitse tai sähköpostilla alla mainituille viimeistään torstaina 24.2.

Jälki-ilmoittautumislisä 7 e.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Sauli Tiitta puh. 045-6742464, sauli.tiitta(at)gmail.com tai Panu Laine 040-7550929, panu.laine(at)luottokunta.fi.

Lauri Kangas
Viestit: 137
Liittynyt: 27 Heinä 2010 13:01
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Re: Matinkylän shakkikerhon 40-vuotis juhlaturnaus 25.-27.2.

Lukematon viesti Kirjoittaja Lauri Kangas » 07 Helmi 2011 22:28

Moro!

Oletteko jo päättäneet, muodostetaanko ryhmät (ja paritus) elo- vai selo-luvun mukaan?

Terv. Lauri

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 831
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: Matinkylän shakkikerhon 40-vuotis juhlaturnaus 25.-27.2.

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 08 Helmi 2011 10:38

Hei! Kiitos hyvästä kysymyksestä. En osaa sanoa vastausta tuohon, kyselen asiaa ja kerron kun osaan vastata tähän. Sauli

Rippe

Re: Matinkylän shakkikerhon 40-vuotis juhlaturnaus 25.-27.2.

Lukematon viesti Kirjoittaja Rippe » 08 Helmi 2011 12:35

Onko varapelaajaa? Tai jos tulee vapaakierros (*), niin saako tällöin keskeyttää turnauksen ja saako osanottomaksun takaisin? (*) Järjestäjät ilmoittavat kierroksen alkuun mennessä, että vastustajasi ei tule pelaamaan.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Matinkylän shakkikerhon 40-vuotis juhlaturnaus 25.-27.2.

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 10 Helmi 2011 18:32

Fiden sääntöjen mukaan vapaakierros ei ole peruste keskeyttää turnausta. Useat järjestäjät pyrkivät välttämään parittomuudet mutta 100 pros takuita ei voi antaa koskaan mikään järjestäjä.

Rippe

Re: Matinkylän shakkikerhon 40-vuotis juhlaturnaus 25.-27.2.

Lukematon viesti Kirjoittaja Rippe » 10 Helmi 2011 23:16

Mielestäni varapelaaja-asia on olennainen asia useimmille shakinpelaajille. Monessa muussa urheilulajissa, esim. suunnistuksessa, selviää kilpailukutsusta kaikki olennainen tieto. Mielestäni shakin kilpailukutsuissa olisi paikallaan kohta 'Varapelaaja':
- ei varapelaajaa/varapelaajia,
- varapelaaja vain ensimmäisellä kierroksella,
- varapelaaja/varapelaajia koko kisan ajan.
Tällöin pelaajat voisivat vertailla, että mitä he saavat osanottomaksun vastineeksi. Toki on selvää, että varapelaajasysteemi ei voi kattaa kaikkia mahdollisia tilanteita. Mutta jos kisoissa ei ole varapelaajaa, niin on mahdollista, että moni muukin asia on rempallaan, esim.
- 1. kierroksen alku myöhästyy,
- ylisuuria ryhmiä,
- parituksia ei näy netissä,
- julkisen liikenteen aikatauluja ei tutkita 1. kierroksen alkamisaikaa päätettäessä (pk-seudun ulkopuolella) (*),
- ei ole tullut mieleenkään miettiä mahdollisia kokeiluja tai uudistuksia (inkrementtiajat, miettimisajan mahdolliset pidennykset, tasaseloturnaus, jne.)
- ym.
(*) Shakkilaaksossa on homma hanskassa. Kun esim. Ylivieskassa järjestetään shakkiturnaus, niin Kaarlo Jylhä-Ollila & co. Ovat shakinpelaajia vastassa Ylivieskan rautatieasemalla. Siis shakinpelaajat ovat tervetulleita Shakkilaakson turnauksiin.

Itse ainakin inhoan ylitse kaiken mahdollisia vapaakierroksia. Taannoin HOF:ssa vastustajani ei saapunut pelaamaan eräälle kierrokselle. Sain valita joko vapaakierroksen tai pelin lyhennetyin ajoin varapelaajan kanssa. Tietysti valitsin pelin.

Sama tilanne on monella muullakin shakinpelaajalla. Esim. erään kerran oli edesmennyt shakinpelaaja Yrjö Kilpi matkustanut Oulusta Hgin Shakkikotiin turnaukseen. Kun Yrjölle ilmoitettiin, että hänelle tulee vapaakierros ensimmäisellä kierroksella, oli se Yrjölle kova paikka. Shakkikodista poistuessaan Yrjö sanoi, että ”meillä on Oulussa aina varapelaaja”.

Jokunen vuosi sitten järjestettiin viikonlopputurnaus, jossa pelaajat sijoitettiin kolmeen ryhmään, 32+32+43 pelaajaa. Muuan isä toi shakkia aloittelevan (**) lapsensa pelaamaan, jolle tuli vapaakierros ensimmäisellä kierroksella. Ilmaisen pisteen ja ylisuuren ryhmän vuoksi ei pelaajamme kohdannut koko turnauksen aikana niitä aloittelevia pelaajia, jotka olisivat paremmin sopineet vastustajiksi hänelle. Olen isän kanssa samaa mieltä, että kisojen järjestelyt olivat surkeat.
((**) Mielestäni tasaseloturnauksia saisi mielellään olla enemmän, koska ne sopivat paremmin aloitteleville pelaajille.)

Hiljakkoin toimin varapelaajana eräässä turnauksessa, koska oli tarvetta ja koska asun kisapaikan lähettyvillä. Tarkoitus oli sijoittaa varapelaajat mahdollisuuksien mukaan pelaajiksi ensimmäisellä kierroksella. Kävin kisapaikalla ensimmäisellä kierroksella ja muilla kierroksilla olin lähtövalmiina kotonani mahdollisen tarpeen varalta. En kokenut hommaa millään tavalla rasittavana. Tässä turnauksessa kävi (poikkeuksellisesti) niin, että pelihalukkaita oli enemmän kuin pelaajia voitiin turnaukseen ottaa, joten ensimmäisellä kierroksella saatiin parillinen määrä pelaajia.

Esim. suunnistusta ja hiihtoa on kehitetty hyvin voimakkaasti 1960-luvun lopulta lähtien. Kehitystyö alkoi pienellä viiveellä sen jälkeen, kun Suomessa tuli voimaan 5-päiväinen työviikko ja kun näissä lajeissa kehitettiin ohjelmoitu valmennus. Esim. 1960-luvun puolivälissä oli Suomessa niin vähän kilpasuunnistajia, että kilpashakin pelaajia on täytynyt olla enemmän. Nykyisin tilanne on toinen. Pelkästään Kainuun rastiviikon yhdessä osakilpailussa on enemmän kilpasuunnistajia kuin Suomessa on kilpashakin pelaajia. Kokkolassa on paikallisilla iltarasteilla parhaimmillaan 400-500 suunnistajaa, pk-seudulla paljon enemmän.

J-P Haapasalo
Viestit: 227
Liittynyt: 09 Elo 2010 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LoimSK

Re: Matinkylän shakkikerhon 40-vuotis juhlaturnaus 25.-27.2.

Lukematon viesti Kirjoittaja J-P Haapasalo » 12 Helmi 2011 10:33

Voi hyvinkin olla, että vain yhden tai kaksi turnausta vuodessa pelaavat harkitsevat hyvin tarkkaan saavatko vastinetta osanottomaksulle. Lähtökohtaisesti ensimmäisellä kierroksella ei saisi missään tapauksessa tulla vapaakierrosta. Jatkokierroksilla tämä on toki vaikeammin hallittavissa, jos esimerkiksi useammassa ryhmässä tulee keskeytyksiä. Junioripelaajat pitäisi myös laittaa etusijalla siinä, että saavat oikeasti pelata luvatun kierrosmäärän.

Toinen asia mikä hieman mietityttää on viikonlopputurnausten elo-kelpoisuus. En tiedä onko se kovinkaan tarkoituksenmukaista. Tietynlaiset vähimmäispeliajat ainakin pitäisi määritellä, varmaan Fiden säännöistä ne löytyvätkin. Elo-luvun ensijaisuus määriteltäessä alkurankingia ei mielestäni ole millään tavoin hyväksyttävää muualla kuin Heart of Finland-turnauksessa, jossa on paljon ulkomaalaisia pelaajia. Esimerkiksi jos vuodenvaihteen HM-turnauksessa M-ryhmä olisi pelattu alkuperäisten suunnitelmien mukaan 10-pelaajaisena niin kuinka ollakaan nyt hallitseva Helsingin Mestari Daniel Ebeling ei olisi mahtunut lainkaan mukaan. Onneksi shakkikotialueen aluejohtaja Munukka löysi luovan ratkaisun ja M-ryhmä pelattiinkin 12-pelaajaisena. Nuorilla pelaajilla Elo-luku usein laahaa Selo-luvun perässä.

Paljon pelaaville taas järjestäjien taipumus kokeilla vähän kaikenlaisia peliaikoja viikonlopputurnauksissa ei ole kovin myönteinen asia. Tähän voisi SKSL:n hallitus tehdä suosituksen. Toki järjestäjät joutuvat aina ottamaan huomioon pelitilan päivittäiset käyttöajat, mutta ilman ajantarkistusta pelattava elo- ja selokelpoinen turnaus pelkällä incrementillä ei mielestäni ole kovin hyvä idea. Pelkän incrementin varassa ei sitten miesten/naistenhuoneessa käydä perusajan mentyä. Lisäksi ajantarkistuksen puuttuminen heikentää varmasti pelien tasoa.

Ajantasainen tulosseuranta ja paritusten näkyminen netissä sekä live-laudat tuovat ilman muuta lisäarvoa kisalle. Eipä sitten tarvitse kaikille tutuille puhelimitse kertoilla turnauskuulumisia. Palkintojen suuruus ei välttämättä ole kovinkaan ensisijainen nykypelaajille, jolleivat ne nyt ihan huomattavasti poikkea perustasosta. En usko, että Daniel ja Joose pääsivät kovin hyville päiväpalkoille jakaessaan vuodenvaihteen 11-kierroksisen HM-turnauksen 1. ja 2. palkinnon :)

Tässäpä muutamia ajatuksia 1579:n selo-pelin voimalla. Tämän päivän sarjakierroksen jälkeen 1580.

Terveisin

J-P Haapasalo

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 831
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: Matinkylän shakkikerhon 40-vuotis juhlaturnaus 25.-27.2.

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 16 Helmi 2011 21:23

Lauri Kangas kirjoitti:Moro!

Oletteko jo päättäneet, muodostetaanko ryhmät (ja paritus) elo- vai selo-luvun mukaan?

Terv. Lauri
Hei! Kyllä mennään selojen mukaan.
Sauli

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Matinkylän shakkikerhon 40-vuotis juhlaturnaus 25.-27.2.

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 16 Helmi 2011 22:20

Miksi järjestää elokilpailu, jos kerran seloja noudatetaan? Suomessa kun ei niitä elokisoja ole kovinkaan usein, niin on aika naurettavaa että uusia "elotulokkaita" rääkätään sillä, että selojärjestys on ratkaiseva.

Tietenkin kaikki järjestäjät saavat itse päättää millä perusteella ryhmät muodostuvat.

Alustavasti olin itse ajatellut osallistua tänä vuonna pitkästä aikaa MatSK:n turnaukseen, mutta nyt en osallistu. Osallistumishalukkuuteni oli juuri elomahdollisuus. Täytyy sitten osallistua HSL:n pääsiäiskisaan jossa on seuraava eloturnaus Helsingissä.

Ari-Pekka Tingander
Viestit: 14
Liittynyt: 30 Elo 2010 17:57
Paikkakunta: Kärkölä
Seura: Gambiitti

Re: Matinkylän shakkikerhon 40-vuotis juhlaturnaus 25.-27.2.

Lukematon viesti Kirjoittaja Ari-Pekka Tingander » 17 Helmi 2011 18:53

Pelasin viime vuonna Matinkylässä noin 2000-seloisena mutta elottomana. Minusta olisi ollut elotulokkaan rääkkäämistä, jos minut olisi sillä perusteella laitettu alimpaan ryhmään.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 26 vierailijaa